Novel : Kawin Paksa 4

22 March 2009  
Kategori: Novel

21,969 bacaan 34 ulasan

Nama Pena : Sachi

Seminggu telah berlalu, setiap kali Qushairi pulang ke rumah, aku cuba sedaya-upaya untuk menggelakkan diriku daripada Qushairi kerana aku tidak sanggup melayan sikapnya yang cepat marah dan panas baran itu ….
Dalam masa sminggu ini juga aku telah mengenali bapa mertuaku yang baru pulang dari outstationnya tiga hari yang lalu….
Pada pendapatku,kelakuan dan perangai Qushairi amat berbeda dengan ibu dan ayahnya kerana ibu dan ayahnya tidak memiliki sikap yang panas baran malahan mereka kelihatan lebih tenang, mudah berunding untuk menyelesaikan sesuatu masalah dan yang paling penting aku kagum dengan sikap ibu bapa Qushairi ialah mereka amat merendah diri dan prihatin terhadap pekerjannya walaupun mereka adalah golongan orang2 berada…..walaupun aku hanyalah seorang pembantu rumah tetapi aku dapat merasakan aku dianggap lebih dari itu….

Pada suatu malam, ketika aku sedang mmbasuh pinggan mangkuk di dapur aku terdengar perbualan ibu bapa Qushairi…

“Bang, Yah dah tak sanggup nak tengok anak kita tu membujang lama-lama, Yah ingat Yah nak dier kahwin…lagipun umur anak kita tu bukanye muda lagi, tahun nih dah nak masuk 30…ape lagilah yang dier nak tunggu….” kata puan Kamarliah.
“Betul jugak apa yang Yah cakap tu tapi yah dah ade orang yang berkenan di hati nak dijodohkan dengan anak kita tu ke??” soal tuan Hameed.
“Yah memang pun dah ada calon, orangnya baik bang berbudi bahasa pulak tu…” terang puan Kamarliah.
“Tapi budak tu anak siapa Yah??” soal tuan Hameed lagi.
“Alah banng anak siapa lagi kalau bukan anak kawan baik Yah Datin Sofia…” jawab Kamarliah.
“Oh patutlah Yah beria-ria benar nak anak kita kahwin…hmm sape name budak tu Yah??” soal tuan Hameed lagi.
“Alia bang..” jawab puan Kamaliah pendek.
“Ye tak ye jugak ehk…abang tak pernah pun nampak anak si Datin Sofia tu??…bila mase pulak dier ade anak Yah??” soal tuan Hameed.
“Mestilah abang tak pernah nampak anak dier tu sebabnya budak tu baru je balik dari London dua minggu yang lalu…selama nih dier hantar anak dier pergi belajar dekat luar negara…” terang Puan Kamarliah.
“Ouh…” jawab tuan Hameed.
“Kalau begitu abang ingat marilah kita berbincang dengan Qushairi tentang perkara nih…dan abang rasa lebih baik kita tanya dia dulu sama ada dia dah ada calon isterinya sendiri ke tak..maklumlah Yah budak-budak sekarang nih bukannya suka kalau kita nak jodohkan mereka dengan pilihan kita…” kata tuan Hameed.
“Emm…betul jugak tu apa yang abang cakap, kalau begitu esok kita tanye dia dier lah bang…” kata punya Kamarliah.
“Hmm…” jawab tuan Hameed.

Hatiku hancur apapbila mendengar perbualan tadi…aku pasti suatu hari nanti aku akan dimadukan ataupun diceraikan oleh Qushairi kerana tidak mungkin Qushairi akan menerimaku dengan rela hati…
Tiba-tiba air mataku mengalir tanpa dipinta…oh tuhan bantulah hambammu ini dan kuatkanlah semangatku untuk mengharungi hidupku ini….Qistina berdoa di dalam hatinya…
Usai mengemas dapur aku segera menunaikan solat ishak…aku berdoa kepada tuhan agar kehidupanku menjadi lebih baik di masa akan datang….

Keesokkan paginya sewaktu aku ingin keluar dari dapur aku hampir berlanggar dengan Qushairi….
“Oppss….maafkan saya tuan Qushairi…” kata Qistina
“Apa maaf..maaf..kau buta ke aku sikit punya besar macam nih pun kau tak nampak..main langgar orang jek…lain kali kalau jalan tu mata letak dekat depan bukan kat belakang dan kalau kau tak nampak jugak cakap dengan aku…aku boleh belikan sepuluh cermin mata untuk kau faham!!!…” kata Qushairi dengan nada yang tinggi…
“Faham tuan Qushairi…” jawab Qistina lalu dia beredar menuju ke bilik tidurnya dengan hati yang geram….
Ish…nih yang aku tak suka nih kalau bertembung dengan dier jek mesti nak kena marah aku punye…ahr..bosan betul…hati Qistina bermonolog sendiri.

Setibanya di pejabat, Qushairi segera memulakan kerjanya yang semakin hari semakin banyak…
TIba-tiba dia teringat akan Shiela lalu dia mencapai telefon bimbitnya dan mendail nombor Sheila.
“Hye sayang…you tengah buat ape??” soal Qushairi.
“I tengah ada photoshoot nih..can you call me back later…” kata Sheila.
“Oh okie, bye sayang…” lalu Qushairi segera mematikan perbualannya itu.

“Ouch sakitlah darling… you ni kalau nak cium i pun perlahan-lahanlah sikit..you ni ganas tau..” adu
Sheila dengan gaya yang mengoda dan manja kepada Riezman lelaki yang baru sahaja dikenalinya sewaktu
berada di disko dua hari yang lalu….
“I\’m sorry okie…. siape call you tadi?? soal Riezman.
“Alah…wrong number lah darling…” jawab Sheila….ahr tak payahlah aku berterus terang dengan dier lagipun bukannya dia nak pergi siasat pun….kata Sheila di dalam hati
“Oh..” kata Riezman lalu dia mendekatkan wajahnya dan mencumbui Sheila semahu-mahunya….
Sebenarbya Sheila kini sudah berjumpa dengan orang yang lebih kaya daripada Qushairi, iaitu Riezman anak Tan Sri Junaidi dan kini dia sanggup berbuat apa-apa sahaja walaupun dia harus mengorbankan harga dirinya semata-mata ingin mendapatkan lelaki yang bernama Riezman….matlamat Shiela hanyalah satu iaitu mengahwini lelaki yang kaya-raya kerana dia tidak mahu keturunannya hidup susah lagi seperti dirinya….
Kini dia harus mencari idea bagaimana ingin memutuskan hubungannya dengan Qushairi….

Setelah menghabiskan kerja-kerjanya Qushairi segera pulang ke rumah…
Setibanya dia dirumah dia terlihat ibu dan ayahnya berada di ruang tamu…
“Qus sini kejap ibu dengan ayah nak cakap sekejap dengan kamu…” kata Puan Kamarliah
Qushairi mengambil tempat duduk di sebelah ibunya..
“Ada ape ibu??” soal Qushairi.
“Qus ibu dengan ayah rase sudah masanya kamu berkahwin dan mendirikan rumah tangga…kamu dah ada calon ke nak??” soal ibu Qushairi.
“Emm..belum lagi…tapi ibu Qus belum puas lagi nak enjoy life dan Qus belum bersedia nak takes all the responsiblities as the head of the family lah ibu….boleh tak kita tangguhkan aje this matter..” jawab Qushairi.
“Sampai bila lagi Qushairi nak macam gini cukup lah tu nak ibu nak lihat kammu punya keluarga sendiri…lagipun ibu dah tak sabar nak timang cucu Qus….” terang Puan Kamarliah
“Hmm….nantilah ibu berilah Qus masa untuk fikirkan pasal nih ok…” kata Qushairi.
“Qus kalau Qus takde calon ibu dah ada orang nak jodohkan dengan Qus…orangnya baik dan cantik pulak tu Qus….kata Puan Kamarliah.
“Ibu Qus tak berape sukalah kalau ibu nak carikan jodoh untuk Qus kalau boleh biarlah Qus yang cari sendiri ya…” terang Qushairi.
“Baiklah tapi jangan lame2 sangat kesianlah dekat kami nih Qus ibu dengan ayah bukannya makin muda tapi makin tua…kalau nak ikutkan umur Qus nih patutnya dah dapat anak berderet-deret tau tak..” kata puan Kamarliah.
“Yelah ibu i\’ll think about it…”kata Qushairi lalu dia mengangkat briefcasenya dan menuju ke bilik tidurnya…

Sebenarnya sejak dari tadi Qistina asik mendengar perbualan mereka tiga beranak….
Kini barulah Qistina tahu rupa-rupanya Qushairi teramat marah dan benci kepadanya hanya kerana dia tidak mahu memikul beban sebagai ketua keluarga….

Di dalam bilik,…Qushairi cuba mendail nombor Sheila tetapi setiap kali dia mendial nombor tersebut pasti talian tidak dapat disambungkan….
Arghh…mana pulak si Sheila nih pergi…dah lah aku call dier macam nak rak nih…entah-entah dier main kayu tiga dengan aku tak …ahr.. tak guna batul dapat girlfriend macam nih…hati Qushairi berkata-kata…
Jam menunjukkan tepat pada pukul 11 malam semua penghuni tedi umah itu telahpun dibuai mimpi…tiba-tiba tekaknya terasa dahaga lalu dia mengorak langkah menuju ke dapur…
Setibanya dia di dapur dia terlihat Qistina berada di dapur lalu dia mendekati Qiastina…
“Buatkan aku air milo letak dekat bilik aku…..” arah Qushairi.
“Oh mak engkau…” Qistina melatar kerana terperanjat apabila mendengar suara Qushairi itu….
Hampir tersembur gelak tawa Qushairi apabila mendengar Qistina melatar…
“Kau nih macam mak cik lah melatar…dah jangan buang masa aku pergi buatkan air aku cepat…” kata Qushairi.
“Baik tuan Qushairi” kata Qistina.
Hish dier nih takde keje lain lah asik nak terperanjatkan aku jek….

Qistina mengetuk pintu Qushairi lalu memasukki bilik tersebut…
“Ah letak jek air aku kat situ…kau duduk situ kejap aku ade benda nak cakap….” kata Qushairi.
Qistina hanya akur dengan arahan Qushairi…
Kelihatan Qushairi menghampiri pintu bilik tidurnya dan mengunci pintu tersebut lalu dia menutup lampu bilik tidurnya….
Suasana menjadi malap kerana hanya terdapet lamou tidur Qushairi sahaja yang bernyala… Qistina berasa panik, apakah yang akan dilakukan Qushairi terhadapnya kali ini….
Qushairi mendekati Qistina lalu berkata…
“Kenape kau takut??” soal Qushairi.
“Emmm…t..tak” jawab Qistina perlahan-lahan…
“Dah tu kenape aku tengok kau macam takut semacam jek..” soal Qushairi lagi.
“Dahlah kau keluarlah dari bilik aku…aku tahu kau takut…”
“Qistina segera mencapai tombol pintu bilik Qushairi dan keluar menuju ke bilik tidurnya…

Sachi: Hye, semue sorry lambat sambung and this one is kind of short….sorry okie..
Hope you guys enjoy this one okie…..
Thank you for your comment on kawin paksa 1,2,3 and thank you for your support….
Enjoy reading….Luv you guys and girls….




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

34 ulasan untuk “Novel : Kawin Paksa 4”
  1. Ros says:

    Bila Na Sambung Nie :-(
    2009 – 2013 = 5 Tahun Menanti
    Kalau Ada Blog Bagilah
    Bole Kami Jenguk Baca Ka Blog Je…

  2. Cheryl Charissah says:

    yala, sy harap crita ni ada sambungannya :(

  3. fara nana says:

    best sgt citer ni…nak baca sambungan lagi….tapi kat mana??? sampai 4 je bole bace.

  4. Iqa Aizura says:

    Sambungan please!!

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"