Cerpen : Terlanjur Cinta

15 June 2009  
Kategori: Cerpen

2,764 bacaan 1 ulasan

Nama Pena : loser lover

Aku terlanjur cinta kepadamu..
Dan telah kuberikan seluruh hatiku..
Tapi mengapa bari kini kau bertanyakan cintaku..
Aku pun tak mengerti yang terjadi..
Apa salah dan kurangku padamu..
Kini terlambat sudah untuk diperslahkan..
Karna sekali cinta..aku tetap cinta..

Lagu terlanjur cinta nyanyian rossa dan pansha ungu ini sudah banyak kali dimainkan window media player laptop aku ni.Tah la,aku cuba nak memahami lagu ni..banyak maksud yang tersurat dan tersirat.Maybe sebab ni lah aku suka layan lagu ni..dengar lame2 leh gak wat cair ati aku ni dengar pansha ungu ni nyanyi..hehe..

Terlanjur cinta??apakah ada istilah terlanjur dalam bercinta ni?aku pun tak berapa nak memahami maksud lagu ni..tp aku try memahaminye ngan maksud yang aku paham sendiri.Terlanjur cinta..maybe aku pernah mengalaminye dulu..biase la first time bercinta.adakah aku terlanjur mencinta kamu dan dia??aku hanyut dengan kenangan-kenangan lame yang menari-nari di kotak fikiranku.

“Fhy!de orang nak jumpa ko ni..dia de kat luar library tu,pegi la jumpa.”kata ana.aku yang tengah syok baca komik ni terkejut dibuatnye.dah tau lepak lam library leh plak ana ni terjerit-jerit.nasib baek la pengawas library yang garang tu x kerja ari ni,lau x da lme da kne halau kiteorang ni.aku pun mematikan pembacaan aku yang agak khusyuk kat komik td.”ana,sape yang nak jumpa aku tu??suruh la dia dia datang sini,malas la aku nak keluar”,kataku.”ala fhy,pegi je la jumpa dia..dah lame tu dia tunggu,siap interview aku ag sal ko!ingatkan nk pe la panggil aku”.aku tergelak kecil mendengar ana bercerita,ana ni memang klakar orangnya,kalau bercerita memang bersungguh-sungguh,tah betul ke tak pe yang ana cerita tu.selepas habis ana bercerita aku berasa teruja untuk melihat lelaki mane yang nak jumpa aku tu.aku menuju ke pintu keluar..sempat jugak aku menjenguk disebalik pintu,mamat ni ke nak jumpa aku??aku bermonolog di dalam hati dan banyak persoalan timbul didalam kotak fikiranku.tanpa berlengah aku pun keluar dan menegur mamat tu.

“hai,ade ape awak nak jumpa sy ni??”,aku menegurnya apabila aku lihat dia sedang termenung jauh,pe yang dia menungkan pun aku xtau.mamat tu sedikit terkejut bila aku menyapanye dari belakang dan melemparkan sekuntum senyuman buaya yang memang menjadi pujaan ramai pelajar perempuan kat sekolah aku ni.ni la firsttime aku face to face ngan mamat ni secara rasminya.hatiku sedikit terdetik,”memang betol la mamat ni ensem tambah lak ngan senyuman manis tu,fuh!cair aku dibuatnya”,..lamunan aku terhenti.”tak boleh ke saya nak jumpa awk??ade orang marah ke??..”,hai..pandai lak mamat ni psiko aku.”eh,xda la..sape nak marah,saya juz pelik la takde angin takde ribut tiba2 lak awak nk jumpa saya…”.Oh,saya nak berkenalan ngan awak bleh x??terkejut aku dibuatnya bila dia cakap camtu.E’ein,mamat yang aku penah tengok bermesra2 ngan salah sorang plajar perempuan skolah aku ni dulu skang nak berkenalan dengan aku??biar betol..pelik tapi benar.

“Oh,nak berkenalan..boleh jek,sy da lama dah kenal awk,awk jek yang x kenal saya.yela..orang femes kat skolah ni sape yang x kenal..”,aku memerlinya dan melemparkan senyuman sinis kearahnya.”hai awk,awk ni perli saya ek?saya pun da lama da la knl awk,awk pengawas yang slalu jaga pagar tempat letak basikal tu kan??sape ckp saya x kenal awk?!”,aku lak terkena ni..kalau budak yang selalu datang kesekolah memang kenal la muka aku ni,ape tak nye..aku memang suka tulis nama budak-budak lewat ni termasuk la mamat ni yang memang suka datang lambat walaupun rumahnya xda la jauh sangat!”oh.da lama kenal ek??maaf la saya xtau la plak”.kataku dengan selamba.”awk,saya nak berkenalan dengan awak dengan lebih rapat lagi boleh x??”,mamat ni da mula da mengaplikasikan ilmu buaya dia kat aku.”nak no fon awk boleh x??”,katanya lagi.aku ngan perasaan terkejut tambah bingung terdiam seketika,maklum la ni jugak first time mamat ensem cam dia ni mintak no fon aku.excited pon de gak..hehe..”erm..sy xda fon la awk,sorry la”,tipu sunat la sikit,xkan nak bagi senang2 jek kot.minik mukanye sedikit kecewa bila aku cakap camtu…ala,aku baru cakap camtu da give up,lau xda aku pon kan ramai ag pompuan gilakan dia.

“erm..awk jangan nak tipu,saya tau awak sengaja je tak nak bagi kan??sy bukan nk buat ape pun ngan nombor fon awk tu,sy juz nk berkenalan dengan awak je,salah ke??”,dia ni cakap cam aku ni jahat sangat jek x bagi no fon aku kat dia.mengada la plak mamat ni….”erm,k la wak..lau xda pape sy masuk dulu ke??bye!”,aku tinggalkan dia camtu je,padan muka!lau nak sangat cari la sendiri..hehe…

Masuk je balik lam library semua kawan aku yang laen da berkumpul nak dengar pe yang aku bualkan dengan mamat yang dikira ngetop kat skolah kami.”wei,xda pape la..aku borak2 biasa jek ngn dye,korang ni excited plak!”,kataku yang da dapat mengagak soalan pe yang bakal ditanya oleh kawan2 aku ni.”ala nini,xkan xda pape kot..sampai da interview aku ko tu da de bf ke blom,de no fon ke x 2 xkan la xda pape ag”,kata ana.aku diam,malas nak melayan soalan2 panas d’org tu,mula la 2 nak wat gosip,tah pape…tp dalam hati aku berbunga-bunga bila ingat balik perkara tadi..aku tersenyum sendiri.

Aku merehatkan badan di katil,penat la plak g skolah ni..maklum la bila da abes exam xda keje yang nk buat,keje melepak ni rupanya memenatkan la jgk.beep..bunyi nada mesej dari fon aku kedengaran.”sape plak anta mesej ni,da la penat ni..”,omelku..”hye awk,ingat sy ag x??akhirnya saya dapat gak no awk..hehe..-e’ein”,ceh mamat ni rupanye,sape lak gatal pegi bagi no aku kat mamat ni.erm..aku pon tengah boring gak ni,layan je la..”hye,oh awk..mane lak dpt no sy ni?”,dan aku send kan mesej aku.dan kami pun berterusan berhubung melalui mesej memandangkan cuti pon da mula so nk jumpa memang susah la..

Beberapa minggu kemudian..

“awk,sy nk cakap sesuatu kat awk ni..”.mesej yang dihantar e’ein agak berlainan plak ari ni..pe dia nk cakap ni..”sy sebenarnye da lme suka kat awak,sy suka tgk awk senyum kat sy bila sy datang lewat,sebab tu la sy suka datang lambat kesekolah,hehe..”,aku tergelak kecil membaca mesej pengakuan dari e’ein ni..klaka jugak mamat ni..and sepanjang k’org bermesej dia pon da mengaku yang dia sekarang da xda hubungan ngan mane2 pompuan da.aku xtau lak nk caye ke x kat dia ni tp pe salah dia kat aku yang aku nk judge dye xtentu pasal.”nape awk suka kat sy??’,balasku…”tah la.sy tengok awak cam koala,cute sgt..jgn marah..”,hai mamat ni senang2 jek cakap muka aku cam koala,tah pape..”awak 2 bear!koala xpe la cute..hehe”,aku tersenyum..timbullah bibit-bibit cinta antara kami dan tercipta la cinta bear dan koala.

Sedar x sedar ngan rasminya kami menjadi pasangan kekasih,dia lah lelaki pertama yang da membuka hati ni dan dia lah first love aku..first time aku merasa bahagia dengan kehadiran insan yang bernama lelaki muncul mencintai aku apa adanya.hari-hari aku lalui bertambah indah.e’ein sememangnye seorang lelaki yang romantik dan klakar.dia juga memahami aku yang x suka diganggu bila menonton cerita korea fevret aku dan e’ein juga tidak pernah jemu mendengar bebelanku tentang cerita fevret aku tu walaupun aku tahu dia tentu bosan tp lantak la,da jadi pakwe aku..ka sape lg aku nk cite..hehe…

“koala,bear nk jumpa jap bleh??bear nak bagi something ni..”,mesej dari e’ein yang membahasakan dirinya bear dan aku koala..klakar kan??hehe..pe lak mamat ni nak bg,umah kami pon xda la juah so aku pun pergi ke tempat dating rasmi kami..BUS STOP!hehe..tu la tempat yang slalu k’org date..k’org x penah kuar date,jumpa kat bus stop tu pon d’kira date la jgk kn?

“awk nk bg pe kat sy??”,kata ku..”nah ambik ni,tuk awk!”,cd??cd pe lak mamat ni bg kat aku..”cd pe lak ni wak??”,”ala,balik ni awk bukak la..xkan sy nk cakap lak!xsuprise..”,e’ein melemparkan senyuman manisnya..cair…hehe..balik dari dating kami td aku tros meliha pe kandungan lam cd yang dye bg td..alangkah terkejutnye aku bila semua lagu lam cte fevret aku de lam cd 2..ble lak dia cari sume lagu ni..ni yang wat aku bertambah sayang kat dia ni..lantas aku m’hantar sms kepadanye..”thanx bear..lov u”,hatiku berbuang riang..berkali-kali aku ulang sume lagu fevret aku tu sambil terbayang2 wajah manis “bear” aku tu!hehe..

3bulan kemudian..

Persekolahan telah bermula dan ini telah membuatkan kami kurang masa untuk bersms dan berjumpa memandangkan untuk jumpa disekolah memang aku tak galakkan.lagipun aku tak nak perkara ni d’heboh-hebohkan.so bila terjumpa disekolah k’orang wat cam x kenal je.tetapi lam ati aku rasa nak jek bagitau sume orang yg mamat tu bf aku.aku pon da banyak kali terdengar junior aku cakap2 pasal bf aku tu..panas gak ati ni.hubungan k’org semiakin dingin apabila dia juga mengadu yang dia banyak kali ternampak aku berbual mesra dengan iman,merangkap kawan lelaki aku yang paling baik.sikap e’ein yang makin cemburu agak menggangguku,tapi mungkin kerana menyayangi aku e’ein bersikap begini.

Biasa la,air pun de pasang surutnya.begitulah juga hubungan kami diibaratkan.aku dan dia kerap bergaduh tentang hal yang remeh.dan sekarang perngai buayanya muncul kembali.aku kerap melihat dia berjalan pulang dari sekolah dengan seorang classmatenye..ikha.nama yang memang akan aku sentiasa ingat.aku dengar memang banyak gosip pasal dye ngn bf aku ni..aku xtahu yang sejauh mana hubungan d’org.dan bila aku tanya pada e’ein,dye terus menafikan hubungan mereka.

Aku agak tertekan gengan hubungan kami yang diibaratkan telur dihujung tanduk.Ianya bermula apabila aku terjumpa sms dari ikha yang memanggil e’ein ‘sayang’.hatiku bagai ditoreh2 apabila melihat sms itu.dan aku bernekad untuk memutuskan hubungan ini walaupun susah.walaupun e’ein tidak menerimanya aku sengaja mengelak unttuk berjumpanye disekolah.dan aku memang sengaja bermesra dengan iman utk menyakitkan hati e’ein.

“fhy,e’ein nk jumpa ko,pas kelas jumpa kat tangga k?!”,kata farhan merangkap besfren e’ein.hati aku terbuka tuk berjumpa dengan mamat tu walaupun hati ni still lg terluka.seperti yang dijanjikan,e’ein sudah sampai dahulu.”ade apa awk nk jumpa sy”.aku memecahkan kebisuan antara kami..e’ein kelihatan sedikit gelap dan berkepala botak,maklum la..baru balik dari jambori bomba dan sekaligus mengharumkan nama sekolah..itulah yang telah membanggakan aku.tapi itu tidak dapat mengurangkan kemarah aku terhadapnya apabila banyak cerita yang aku dengar tentang apa yang berlaku antara dia dan ikha sepanjang mereka ke jambori.”cakap la cepat,jap ag sy de klas tambahan ni..”.kataku.e’ein trus membisu dan memandangku sepi..tanpa berlengah aku meninggalkan e’ein tanpa sepatah kata.

aku trus menuju ke lab chemistry.sambil menunggu ketibaab cikgu chemistry kesayangan aku sempat aku membelek buku chemistry yang dipinjam dari lab.dan aku terjumpa sepucuk surat.dari e’ein..aku segera memasukkan kedalam poket,bimbang de orang laen yang ternampak.sepanjang pembelajaran pada petang itu hati aku tidak tenang.memikirkan tentang kandungan surat tadi.akhirnya kelas tamat dan aku menuju ke tandas sebelum pulang kerumah.hati aku bertambah sakit apabila terserempak dengan ikha.aku segera keluar dan trus pulang ke rumah.

Tibanya dirumah aku terus membuka surat yang diberikab e’ein td.dan aku membacanya perlahan-lahan..

Koala..

Nape skrg koala da brubah??koala da nmpk laen sgt dgn bear skrg..baer tahu bear byk sktkan ati koala..bear xtau nk jelaskan mcm mana,btol ke koala nk putus dgn bear??koala da pk masak2.??bear xnak koala..bear xnak..
Bear pon tgk skrg koala bertambah mesra dgn iman..koala ade pape ke dgn iman??bear balik dari jambori ni ingatkan kita boleh berbaik balik tp ari tu bear nampak koala balik sama dengan iman,hancur hati bear koala..bear balik dari jambori nk tunjuk piala yang bear menang tuk koala,ni hadiah tuk koala tp koala cm x endahkan bear jek..bear sedih sgt..koala pk la yang terbaik..bear terima sume keputusan koala..

I love you..

Bear…

Tanpa disedari titik-titik jernih membasahi pipi aku..luluhnya hati ini bila membaca surat ini,tak sedarkan dia apa yang aku rasa selama ini,sakit,pedih,kecewa dengan sikapnya.koala pun sayangkan bear..sayang sgt2..tp sumenya da terlambat.mengapa baru sekarang dia nk membetulkan hubungan ni.mengapa??!!mengapa dia kembali setelah sekarang aku terlanjur mencintai lelaki kedua yang hadir menghulurkan cintanya kepadaku..

Arif..hadirnya disisiku disaat aku terluka dengan sikap e’ein.perkenalan kami membuahkan bibit sayang antara kami.kehadirannya membuatkan aku lupakan e’ein buat seketika.tanpa pengetahuan e’ein aku menjalinkan hubungan cinta kedua dengan arif.maafkan aku e’ein..diawal perkenalan aku dan arif dia idak mengetahui yang aku sudah mempunyai teman lelaki,tetapi apabila berterus terang ternyata arif dapat menerima dan memahami masalah aku dan e’ein.

Hubungan aku dan e’ein still lagi tergantung,dan sampai saat ini e’ein belum mengetahui perhubungan aku dan arif tetapi dia dapat menghidu ada perkara yang aku sembunyikan.
Aku berbelah bagi..aku ingin berterus terang atapi hati ini tidak sampai hati melukakan hati e’ein.tak dapat dinafikan yang aku masih lagi mencintai e’ein..saat-saat manis bersamanya sentiasa bermain difikiranku.sampai la satu hari e’ein terjumpa sms dari arif apabila dia membelek kandungan telefon bimbit aku.sms i miss u dari arif telah menaikkan kemarahan di hati e’ein..aku terpaksa menipu lagi uuntuk menyelamatkan keadaan dan aku mengatakan yang arif mungkin tersalah hantar atau sengaja nak bergurau dengan menghantar sms sebegitu.Mujurlah e’ein percaya dan dia tidak mahu perkara ini terjadi lagi.

Aku bingung..dengan terjadinya perkara tadi aku percaya lambat laun nanti e’ein akan tahu perkara sebenar.salah aku juga yang memulakan perhubungan dengan arif sedangkan aku tahu yang hubungan aku dan e’ein belum lagi terputus.jauh disudut hati aku masih lagi menyayangi e’ein.tetapi aku juga keliru perasaan aku terhadap arif dan dengan cerita yang aku dengar tentang e’ein juga banyak meyakinkan yang e’ein curang terhadap aku selama ni,mengapa perlu aku mempertahankan hubungan ni.

Di sekolah aku still mengelak terserempak dengan e’ein..marah,sakit,cemburu menyelubungi aku apabila aku melihat dia walaupun tak dapat dinafikan yang aku rindukan kemesraan kami dulu.tetapi semuanya dah berakhir..kini hanya tinggal kenangan belaka.sekali lagi,e’ein meminta untuk bertemu di tempat biasa..setelah setengah jam menunggu e’ein tetap juga tidak muncul.”tah pegi dating ngan sape la ni,dia yang ajak jumpa dia lak tak datang!”marahku di dalam hati.aku beredar dengan perasaan marah.

Sampainya aku dirumah aku terus sms e’ein,”kalau tak reti nak tepati janji jangan la berjanji!”puas hati aku.dia ingat aku ape,perasaan marah aku tak dapat dibendung lagi..dah la balik pun sorang2 jek tadi.beberapa minit kemudian aku terdengar ketukan pintu.”eh atin,nak ape?da abes klas?sori la aku balik dulu tadi sebab aku penat sangat..”aku menyapa atin yang tiba2 muncul di depan pintuku.”erm..fhy,de orang nak jumpa tu,pegi la..aku tunggu ko kat sini je.”"sape lak nak jumpa aku ni..??”,atin pun berbisik di telinga ku..”e’ein..dia paksa aku teman dia pergi rumah ko,ni yang aku datang ni,ko pegi la setel dengan dia..macam de benda penting je dia nak cakap.”,

Aku dengan perasaan nervous pergi berjumpa dengan e’ein yang bersandar di dinding dengan muka yang masam.tiada lagi senyuman manis terukir di bibir lelaki ini.”kenapa awak tak tunggu saya tadi,saya cakap nak jumpa saya nak jumpa la,kenapa awak x dapat tunggu??padahal saya dari tadi tunggu awak,nasib baik la saya jumpa atin dan dia cakap awak dah balik,kenapa awak balik camtu jek?!”,kata e’ein dengan nada kecewa.”awak cakap sekejap??setengah jam saya tunggu tapi batang hidung awak pun saya tak nampak awak tau tak?!”,aku mempertahankan diriku.suasana menjadi sepi seketika.

“awak,sebenarnya saya dah tahu pasal hubungan awak dengan arif,kenapa awak sanggup tipu saya selama ni??saya sayangkan awak tapi ni yang awak balas??memang bila saya dengar bulan orang saya tidak mempercayainya tapi dengan hati yang tekad saya pergi berjumpa arif dan dia mengaku yang memang awak dan dia mempunyai hubungan istimewa..kenapa awak buat semua ni fhy…”,luahan dari e’ein menentuh perasaan aku,rupanya e’ein sudah pun tahu tentang perkara sebenar.aku diselubungi perasaan bersalah.aku menguatkan hati untuk menatap wajah e’ein yang aku sangat rindui.kelihatan titisan-titisan jernih mengalir di pipi seorang lelaki yang telah aku sakiti.hatiku luluh..e’ein segera menyapu air matanya apabila perasan aku memerhatikannya.e’ein menarik nafas..”tak perlulah awak nak explain apa2 lagi kerana saya tahu semuanya betul,kalau semuanya salah awak mesti membangkang apa yang saya cakap tadi kan??aku terus membisu…”so sekarang saya nak awak pilih antara saya dan arif,walaupun awak dah tipu saya,saya still lagi menyayangi awak fhy..sape yang awak pilih?”,e’ein memberikan satu pilihan yang amat berat untuk aku tentukan.aku menyayangi keduanya.dan apabila teringat kembali tentang pelbagai cerita tentang e’ein perasaan aku lebih kepada arif.mungkin ini yang terbaik.”awak,saya pilih arif.”jawabku dengan nada perlahan.e’ein menatapku sejenak dan terus meninggalkanku.alangkah luluhnya hatiku apabila aku sendiri yang memutuskan perhubungan kami..aku menangis dengan penuh penyesalan.aku telah kehilangan e’ein.hati aku remuk hancur dan hanya tangisan dan kenangan manis kami menemani aku sepanjang hari.hati aku makin tersentuh apabila memasang cd yang dihadiahkan oleh bear..maafkan koala bear..satu penyesalan besar yang terjadi dalam hidup aku.

Hari-hari yang berlalu tetap tidak dapat menghilangkan kesedihan kehilangan cinta walaupun kini arif sentiasa menemaniku disisi.sesekali aku sengaja melihat kearah kelas e’ein yang bertentangan dengan kelasku.”nampaknya dia bahagia sekarang..”bisik hatiku sayu.seperti biasa aku berjalan pulang dengan atin tiba-tiba kedengaran seseorang memanggilku.”hye..”sapa e’ein dan mengambil buku ditanganku dan menyelitkan sesuatu dan terus berlalu pergi dan melemparkan senyuman yang amat aku rindukan.
Aku melihat sekeping cd “bear-koala” terselit di bukuku.aku segera pulang untuk melihat kandungan cd tersebut.

Alangkah sayu nya hati aku apabila melihat setiap lagu yang terkandung didalam cd tersebut.lagu yang meluahkan perasaan kecewanya terhadap aku dan satu folder yang mengandungi gambar aku dan dia.aku seperti berada didunia aku sendiri..satu persatu kenangan kami kembali bermain di kepalaku.maafkan koala….tapi semua itu tidak dapat mengundur apa yang telah berlaku.tidak mungkin aku dan bear akan kembali..lagu yang terdapat dalam cd tersebut kumainkan berulang kali diselangi tangisan yang entah bila akan berhenti.mungkin sampai disini cerita bear dan koala.beberapa hari kemudian aku mendapat satu voice sms dari e’ein…

Walau kumasih mencintaimu..
Kuharus meninggalkanmu,ku harus melupakanmu..
Meski hatiku menyayangimu..
Ku harus meninggalkanmu..

Lagu dari Samsons yang dihantar oleh bear sekali lagi mengundang tangisan dimataku.tapi apakan daya kini hatiku telah keberikan kepada arif walaupun nalurinya masih lagi kepada cinta pertamaku..dan aku masih ingat ayat bear..’what goes around comes around koala..”.baru sekarang aku memahati ayat itu dengan sepenuhnya.

“fhy!atin datang ni..dia ada kat luar tu!lamunanku tentang kenagan cinta yang kini menjadi sejarah.baru aku teringat yang aku berjanji untuk bertemu atin petang ni.begitulah kisahku..cinta yang mengajar aku erti cinta yang sebenar.hubungan aku dan arif bertahan setahun setengah dan kami putus apabila aku sekali lagi curang kerana tidak tahan dengan perangai arif yang terlalu mengongkong kehidupan aku.maafkan aku juga arif..untuk kedua kalinya aku melanggar janji sebuah cinta…dan cinta aku seterusnya semuanya tidak bertahan.bear juga sekarang menjalin hubungan dengan ikha..hancurnya hati aku melihat lelaki yang amat aku cintai menjadi milik orang lain.mungkin ini pembalasan keatas aku.walaupun ramai yang menghulur cinta tapi hati ini tetap tidak menerima kerana aku sudah merasa perasaan diduakan.thanx bear kerana mengajar koala erti cinta..kini aku menunggu sebuah cinta yang sejati untukku dan berjanji tidak akan mensia-siakan cinta lagi.kerana aku tahu “what goes around comes around..”.

Aku yang x pernah bisa lupakan dirinya
Yang kini hadir diantara kita..
Dan aku juga takkan bisa menepis bayangmu yang selama ini temani hidupku..
Maafkan aku menduakan cintamu..
Berat asa hatiku tinggalkan dirinya..
Dan demi waktu yang bergulir disampingku..
Maafkan diriku sepenuh hatimu..
Seandainya bila ku bisa memilih..
Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya..
Mungkin semua takkan seperti kini..
Dirimu dan dirinya kini ada dihatiku..
Membawa aku dalam kehancuran..

Maafkan aku….

The End

• sebarang komen yang membina dialu2kan.
• Maaf jika ada sebarang kesalahan ejaan atau ayat.
• First time mengarang.
• Harap terhibur.




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

Satu ulasan untuk “Cerpen : Terlanjur Cinta”
  1. Qina says:

    sedih nyerrrrrrrrrr…………….

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"