Cerpen : Badai cinta pertama

7 November 2009  
Kategori: Cerpen

1,785 bacaan 9 ulasan

Nama Pena : gadis timur

intro…

biarlah aku memperkenalkan diriku sebagai nana.aku berusia 20 tahun..kisah hidupku amat berbeza dengan kisah hidup orang lain.agaknya kot…aku dilahirkan dalam keluarga yang sederhana mewahnya.aku mempunyai kembar..ya kembar yang bernama nini..status kembar hanya pada luaran sahaja.tetapi secara dalamya kami bukan seperti mana-mana kembar di dunia ini.bertuahnya jadi aen dan ekin!!!kembar yang sehati sejiwa…kalaulah aku jadi macam diowang,pasti hidup aku aman bahagia..malangnya…

*************

5 tahun dahulu…

“nana,ada orang bagi surat nih..wah dalam diam2x dah ada secret admirer nih.”tegur mona tiba-tiba.
“issh kau ni mona kalau tak buat aku terkejut sehari tak boleh ker?dahlah suara kau tu mengalahkan suara penyanyi pujaan kau tu!errr…sape ek…err,isshh aku tak ingat r.sape ek??”katAKU sambil menggarukan kepalaKU yang tidak gatal itu.

“kau ni dah berjuta-juta kali aku beritahu kau!ADIBAH NOR!ADIBAH NOR! kau kena ingat tuh!aku tahulah kau peminat setia siti nurhaliza.”
“hehehe…tau takpe.haa berbalik kepada tujuan utama topik kita nih.sape bagi surat ke aku?mane surat tuh?”tanyaKu seperti orang tidak sabar lagaknya.

“ishhh gelojohnya!lelaki malang manalah yang dapat kau nih.hehehehe..”
“ke situ pulak kita nih…kita sekarang kan ada satu misi besar dalam hidup kita.pmr dah nak dekat nih.kita kenalah belajar dahulu baru bercinta,”terang nana panjang lebar..

“malaslah aku layan kau nih..buat serabut kepala otak aku je.ni ha surat kau.wangi betul!!!hehehe..ok r aku nak pergi toilet,chow,”
aku hanya mampu tersenyum melihat telatah temannya itu.
aku menilik surat yang berwarna pink itu.macam tau-tau aje aku minat warna pink!!!hehehehe…
lantas aku membuka surat itu…

kepada nana,

saya sudah lama berminat nak berkenalan dengan lebih rapat dengan awak.saya harap awak sudi berkenalan dengn orang biasa macam saya nih.maklumlah awak pelajar yang terkenal dengan kecemerlangan dan kecantikkan awak.kecantikkan awak tidk dapat ditandingi oleh mana-mana perempuan di sekolah ini termasuklah kembar awak,nini.akan tetapi tujuan saya mahu berkenlan dengan bukan sebab paras rupa.niat saya ikhlas untuk mengenali awak dengan lebih rapat.

salam perkenalan dihulurkan
daripada,
shah…

“err…shah?oh my god…mimpi ke aku nih?lelaki paling popular kat sekolah ni nak berkawan dengan aku?
nana mencubit pipinya beberapa kali.ishh bukan mimpi!!!aku tersenyum sendirian.
tanpa disedari ada sepasang mata memerhatikan gelagatnya dengan perasaan cemburu yang meluap-luap.

*********************************************

nini menghempaskan badannya ke katil sebaik sahaja baru pulang dari sekolah.dia asyik memikirkan tentang kejadian yang baru sahaja disaksikan di sekolah tadi.
NANA dapat surat daripada secret admirer??oh no..no…NEVER!!!dia tak boleh kalahkan aku!!!selama ni aku selalu aje menang!!!aku mesti siasat sape secret admirer dia tuh!!!nini menrecanakan sesuatu…

nini masuk secara curi-curi ke bilik kembarnya nana..dia cepat-cept mencari surat yang diberi oleh seseorang kepada kembarnya itu.ishhh mana dia letak surat tuh.mane!mane!!!
nini sudah mula berputus asa apabila pencariaanya tidak ada nokhtahnya..tiba-tiba..
“yes,”jerit nini kecil..terus sahaja dia membaca surat itu..

sebaik siap membaca surat…
“kurang ajar nana!kau amek pakwe aku!!no…dia tak boleh.aku dah lama minat kat shah.”kata nini sendirian.

********************************************

“nana,kau mai cni..aku nak ckp cket,”kata nini dengan kasar sebaik sahaja melihat nana baru keluar dari bilik .nana terkejut..apahal kembar aku nih..

“ada apa nana pnggil nih?nana ada keje nak buat nih!,”balas aku acuh tak acuh…
“ak bagi warning kat ko,kalau kau berani rampas shah aku,siap kau.tak kira la kau ni darah daging aku ke..aku akan buat apa yang mampu aku buat!”kata nini dengan kasar.

“weh,kenapa nini baca surat nana!berdosa tau!
“itu aku tak kira.ni last warning aku!ingat tuh,”lantas nini beredar meninggalkan aku terkulat-kulat sendirian.

tetapi aku terus juga meneruskan perhubungan dengan shah.biarla nini marah pun.aku hanya berkawan sahaja walaupun bibit-bibit cinta mula berputik dalam hatiku.adakah ini cinta pertamaku???

sudah sebulan perhubungan aku dengan shah berjalan lancar..tiba-tiba…

“weh nana,shah bergaduh teruk dengan kimi!cepat!!!”kata mona dengan nada serius..
aku terkejut..lantas terus berlari ke padang bola.aku terkejut melihat mulut kimi berdarah dengan teruk.

“shah!!stop!!i say stop!!kenapa dengan awk ni?kecian kimi,”jerit nana dengan kuatnya.

“owh,,kimi punya pasal,awak siap tengking saya!!!”marah shah.
“kenapa dengan awak ni shah.awak tak sihat ker?
“banyaklah kau punya sihat!!aku tak percaya kau perempuan sundal!!!sundal!!

aku terpana.sundal!air mataku menitis dengan laju..sampai hati shah.di saat aku mula jatuh sayang kepadanya..

aku berlari dengan selaju-lajunya.tanpa disedari nini ketawa berdekah-dekah menyaksikan kejadian itu.
“hahaahha,padan muka!rasakan!kau tak tahu apa telah aku buat!hehehe..aku telah bagi gambar kau terpeluk dengan kimi.aku tahu memg kejadian itu tidak sengaja..bijak kan aku!!”kata nini sendrian tanpa disedari mona mendengr setiap patah perkataan yang keluar dari mulutnya itu.

*******************************************

mona terkejut!lantas memberitahu perkara sebenar kepada aku.lantas aku berjumpa dengan nini!!!

“kenapa dengan nini!sanggup memfitnah nana!”kata aku sambil menangis..
nini hanya diam sahaja sambil tersenyum sinis..

*********************************************

begitulah berakhirnya cinta pertama aku.di saat aku mula suka padanya,gara-gara kembarku,cintaku hancur musnah di tengah jalan.kenapa dia buat aku macam ini??kembarnya sendiri…kenapa????adakah aku tak layak menerima cinta??cinta bagiku sesuatu perasaan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.sudah lima tahun peristiwa itu berlalu,tetapi ingatan aku masih segar.aku tak dapat lupakan peristiwa itu.

sekarang cinta tiada dalam kamus hidupku.no time for love!!!nak kata fobia tu ade la sket.
haa nak tahu apa yang berlaku kepada nini dan shah??sekarang mereka bahagia bersama.aku redha!!!aku tahu semua yang berlaku ini ada hikmahnya..YA ALLAH! sekiranya ini kesudahan hidupku..aku redha…

tapi perjalanan aku semakin jauh.manalah tahu suatu hari nanti aku akan bertemu dengan lelakiku..AMIN!!!




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

9 ulasan untuk “Cerpen : Badai cinta pertama”
  1. Anonymous says:

    citer nie memang best pon…tp sy nampk kesudhn dalam citer nie xder…

  2. Anonymous says:

    Saya bagi 3 bintang drpd 5. Good try.

  3. Anonymous says:

    xsngka lak ad kembar cm 2…
    ish2…
    xbaiklah nini wat nana cm 2…

    ap2 pun thniah pd penulis..walaupan ceritanya hanya singkat…tapi cukup menarik…

    nOr_1804

  4. Anonymous says:

    wahhh,hebat!!!!
    karya mu mendapat perhtian pnuh dari pmbaca
    sampai terkluar debat!!!
    mmg pjaan rmai r karya mu ini…

    ..^v^..

  5. raHasia aMn says:

    nape pendek sgt??
    bru nk feel tetiba da abish..
    n nape ending cmtu..

  6. Anonymous says:

    nama da best…tp citer bg sy tak brape menarik
    takpe2 truskan usaha anda

  7. Anonymous says:

    ada sambungan ke x citer nier???
    xbez ar lau xda smbungan…
    sambung ar..
    -syada-

  8. zaitackey says:

    haaa?? cte ni ok la,tp ayat die 2,hmmm..

  9. Anonymous says:

    hyeee..gadis timur,,bg sya ne pecubaan yg baek..tak de la bosan sgt,tp kesudahan nya…mcm pelik ckit tetibe je shah bahagia ngan nini…shah tu plak jd laki tak reti nk siasat lu…men sergah je,camana plak cinta dye bole beale ara kat nini lak tkkan sebab pras rupa sama kot huhuhu pape pun tahnia k

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"