Novel : Hujan 17

27 January 2010  
Kategori: Novel

3,796 bacaan 4 ulasan

Oleh : angel@september

dia memandang kosong tv di hadapannya.puas di tukar-tukar siaran namun tiada satu pun yang menarik. dia menyandar di sofa bed. bosan. hampir sejam Luqman keluar. katanya mahu membeli barang-barang dapur. pada mulanya, dia ingin mengikut tapi di halang suaminya. bimbang. kalau-kalau kakinya lambat sembuh.
‘susah betul kalau dapat suami yang terlebih care ni..’ bisik hatinya..

dia memandang sekeliling. mencari kalau-kalau ada benda menarik yang boleh mengusir rasa bosannya. tiada. akhirnya, dia melangkah perlahan ke balkoni.

‘mmmm….sejuknya..best..’ dia memandang ke luar.
teringat pada kisah malam pernikahannya dengan Luqman….

malam itu, dia tersedar kerana terdengar suara-suara orang bergaduh. namun, apabila dia membuka mata, hanya ada abang dan Luqman sahaja. ada juga dia bertanya pada abangnya, namun tiada jawapan. abangnya seolah-olah cuba menyembunyikan sesuatu darinya.

malam itu..Luqman melamarnya. dengan alasan mahu menjaganya.
malam itu juga, keluarganya dan keluarga Luqman datang membawa tok kadi. abah, mak dan abang…semuanya setuju dengan lamaran Luqman tapi dia?
malam itu juga, bersaksikan katil dan dinding hospital,dia sah menjadi isteri kepada Luqman Daniel…..walaupun tanpa kerelaannya sendiri. namun terpaksa juga dia menurut.
malam itu…semuanya terlalu cepat baginya..

sebaik sahaja majlis akad tamat, dia membawa diri ke taman.

pada keesokkan harinya, Luqman datang. menjelaskan perkara sebenar. pada mulanya, dia benar-benar tidak dapat menerima Luqman sebagai suaminya. siapa yang nak kan kalau tiba-tiba orang asing yang entah mana datangnya,menjadi suami? suami yang bakal berkongsi hidup dengan kita? akhirnya, dia mengalah. Luqman benar-benar dijodohkan untuknya…

menurut abah, malam itu hanya nikah. mereka telah sah menjadi suami isteri. hanya majlis akan dilangsungkan selepas dia benar-benar sembuh nanti. bila? semuanya bergantung pada Anis dan Luqman….

“assalamualaikum, sayang….” serentak dengan itu, satu kucupan lembut mendarat di kepalanya. dia berpaling dan tersenyum..
‘hmm..baru jer teringatkan dia ni…’
“apa yang awak termenungkan sampai saya balik pun tak sedar, hmm?”
“takde apa-apa…saya bosan. tengok langit ni lagi best…”
” tengok langit sambil teringatkan saya yekh?” usik Luqman…
terasa mukanya panas. terkena dengan usikan Luqman. dia hanya mampu sengih jer…

“so…what should we have for dinner?”
“ha?”
“saya tanya..awak nak makan apa malam ni? saya masak…”
Anis ternganga.. ‘ dia ni pandai masak ke? karang terbakar dapur tu, sape susah?’
“janganla pandang saya macam tu sekali. saya tahu, saya tak sepandai chef wan but…i can cook…”
“serius?”
“yup…so…what do you want?”
“i dont know… suggestion?”
“apa yang awak beli tadi?” tanya Anis lagi. dia berjalan menuju ke dapur. tiba-tiba..
“haip! ha, siapa suruh awak jalan ni? hmm…?” tanya Luqman…
Anis tersengih memandang Luqman…lupa dengan pesanannya tadi…
“sorie, Luq.. saya bosan sangat duduk atas kerusi tu..so, saya jalanla sikit-sikit…”
tanpa bersuara, Luqman memaut tangan Anis dan memimpinnya ke dapur..

“i’m sorry..dont mean to scold you like that..i’m just worried, that’s all…”
Anis pandang Luqman..dan tersenyum…
“i know.me too.. sorry sebab tak dengar cakap awak…”
“i shouldnot treat you as a baby..but i just cant stop myself from being like that…”
“dont worry….i’m not your baby..i’m your princess, remember?” dan mereka saling berbalas senyuman…

“waaa….banyaknya barang awak beli..ni nak buat kenduri ke?”
“takdela..ni stok untuk seminggu. nanti tak payah nak keluar banyak kali. plus, you should eat more..bagi gemuk sikit…” ujar Luqman sambil ketawa kecil.
“hmmm….”
“ok…apakata malam ni kita makan ikan masak 3 rasa, sayur kangkung dan sup ayam..ok?”
“banyaknya lauk..boleh habis ke?”
“boleh…dont worry…so, sekarang…please, go to living room and sit there. saya nak masak”
“ala….bagila saya duduk sini jer. saya janji, saya takkan kacau awak..ok?” ujar Anis sambil mengangkat tangan seperti berikrar.
“ok..nakal jugak isteri saya ni kan?” lantas dia menarik lembut hidung Anis…

Anis memerhati Luqman dari monkey bar. agak cekap dan teratur Luqman membuat kerja-kerja dapur. sesekali Luqman datang, memberi dia rasa sedikit makanan yang dimasak
‘boleh tahan jugak dia masak..kalah aku’

malam itu, pertama kali dia makan masakan Luqman.sedap. sesekali mereka bergelak ketawa.. masing-masing dalam hati, mengharapkan kebahagiaan ini akan berterusan…

ps: komen.




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

4 ulasan untuk “Novel : Hujan 17”
  1. anajoe says:

    perjalanan cerita ok n bes.
    semoga bjuang lagi dlm karya ni.
    credit utk kamu! ;-)

  2. A.1 says:

    x sbar nk bce yg strusnyeeee
    :razz:

  3. i m sleepy says:

    p;s:komen..ha3

    kna komen ar nmpknye :razz:

    cite nie sweet je,xtllu brt ayt die..

  4. shafwan says:

    cacad novelnye

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"