Cerpen : Percintaan Singkat DD

9 May 2010  
Kategori: Cerpen

3,467 bacaan 6 ulasan

Oleh : douliana

Masuk je dalam kereta aku terus mesej bangcik untuk ceritakan tentang majlis pertunangannya itu, “Akum bangcik, dah selesai dah majlis betunang hang..Belanja RM 8884.” Camtulah bunyi ayat yang aku send kat abang tesayang..Mesej punya mesej sampai satu part aku tesalah pulak send mesej, nk send kat orang lain, tesalah p hantar kat abang aku..”Tut..Tut”..”ni ada mesej masuk ni”. Monolog sendiri dalam hati kecil aku.
“Kepala hotak ang, sayang..sayang..Hang nak kena ngan aku ka”..Memang aku dengan abang brutal sikit.”Alamak macammana boleh kantoi ni..Mampoih aku kali ni”..Dengan muka yang merah, aku rasa panas ja muka aku ni macam kena jirus air panas je, aku bisik kat diri aku sendiri..Ya allah,memang kantoi + malu ni..Memang style aku dah kalau terkantoi apa apa, aku jadi blur, tak tau nak buat apa..Aku takut nye lah kalau abang aku cerita kat kawan dia tentang ni.Walaupun masalah kecil tp aku memang malu sebab abang aku dah warning..”No Love”. Tetiba, jeng..jeng..jeng terdatang pulak idea gatal aku.Aku teringat satu nama iaitu kawan baik abang aku..Abang Dol..Yang boleh terdatang idea gatal ni sebab selama ni aku dah terperasankan diri aku yang mengatakan abang Dol ni macam suka ja kat aku..Memang mamat ni kalau pandang aku, Ya Allah bes nye lah hai..tambah tambah kalau aku pakai baju kurung..Macam hati aku ni dipasang tali oleh dia dan ditarik oleh dia juga..Memang lah ditarik oleh dia, kalau ditarik oleh orang lain, mesti la aku perasan orang lain yang minat kat aku..Aku tenampak si kecik yang aku panggil Adik ni ada kat sebelah aku.Aku tau kat dalam rumah tu sejak Abang Dol pindah ke situ, yang paling rapat ngan dia adalah adik aku sendiri..Ye la budak tak cukup kasih sayang abang la katakan.Macammana nak cukup, abang sendiri garang macam beruang yang hitam tu..Tanpa melenganhkan masa..Aku ni kalau bab nak menggedik memang tak suka lambat lambat..Aku terus tanya adik.
“Adik ingat dak nombor talipon abang dol..dia terus cakap engat..Dia hafal rupenye..Isyh..isyh, budak ni kalau hafal tentang surah surah dalam Muqaddam tu kan bagus,apa la paedahnya hafal nombor talipon..Tp ada faedah gak untuk kakak dia..Dengan cepatnya aku pon ambik fon aku iaitu fon pemberian abang tersayang, terus aku bukak mesej masukkan nombor Abang Dol and tunggu apa lagi, aku pun send la mesej..
“Assalamualaikum abg Dol, dikna ni..Dikna ambik no fon abg dol dr adik..Dikna nk tanya, abg dol tengok muka bangcik ok x,.nampak macam marah x..Dikna begaduh ngn dia ni.Bukan apa klumuka dia muka marah, nnt klu dah sampai umah dikna xmau masuk..takut”..Camtula ayat yang aku gunakan dalam mesej tu.
Nampak nya aku tak bertepuk sebelah tangan, mesej aku dibalas..”W\’salam..OOO dikna..baru tau ni nombor dikna.Abg dol tangok ok ja”..tu lah seringkas ayat yang dia reply untuk aku.
Sampai ja di rumah, alamak hati aku ni berdebar macam nak pecah je. Aku dah tak boleh dah ni nak jumpa ngan dia..Malu ada, segan ada.Orang tua tua cakap kalau kita berdebar nak jumpa seseorang lelaki tu maksudnya itulah cinta kita..Padahal masa abang Dol ni baru pndah ke rumah aku untuk menumpang di rumah aku..aku bukan suka sangat..sebab aku tau kalau hensem pon bukannya kau boleh dapat, abang aku garang. Tp sebenarnya masa mula dia ikut abang aku datang rumah dulu, aku dah perasan gak dia ni, ok la jugak kan, pastu masa aku lalu depan dia, boleh dia tegur aku “kak”..dengan selambe na..na nyer dia pamggil aku kak.Nasib abang tersayang aku datang menyelamatkan keadaan “wei Dol, ni adik aku la, yang tu kak aku.ang mana penah jumpa adik aku, dia baru abis SPM kat MRSM”..Dengan bangganya aku…terus masuk bilik.Baru dia paham..La blurr rupanya mamat ni..kihkihkih..Aku ada gak tanya abang aku umur dia berapa.abag aku cakap abang dol lagi tua dari abang aku sendiri, dah 29 tahun..Tp memang aku tak sangka, aku engat sebaya ngan abang aku..Sape yang salah ni.Abang aku nampak tua atau abang Dol nampak muda..

****************

Aku pun macam besa tolong mak aku kemas rumah, pastu aku pun duduk la kat tangga dalam rumah aku tu..Biasalah rajin + malas..
“Mak, semalam dikna mesej ngan bang dol, dikna ambik nombor dari adik..Dia balas gak mesej dikna tp satu ja lah”..Mak aku senyum ja, mungkin mak pun suka kot kalau bang dol jadi menantu dia..Harap harap macam tu la kan..
“kring kring,”fon aku yang tengah dicas berbunyi..Dalam hati ni memang aku tak suspek pun orang yang kol aku ni.Aku pun cepat cepat g amik fon. Ya allah macam nak terhempas fon aku masa tu bila aku tengok tepampamg nama Abang Dol kat skrin..” Mak, abang Dol kol Dikna”. Aku cakap kat mak..”Angkat la, dengaq tengok dia nak sembang apa”..Mak balas balik kata kata aku.
“Hello”
“Hello, dikna ek, tengah buat pe ni”
“tak buat apa pun, menyapu je”
“Bang Dol kar Ilmu Baru ni, test lesen kereta, sekarang lunch time, tu yang kol dikna ni”
“Oo..ye ke..lunch time sampai pukul barape”
“2setengah tapi tak tahulah, cikgu belum datang”..balas abang dol sedikit pelat..ye la dia orang Klang.
“Oo..abang Dol dah makan ka, jenuh la yer nak tunggu.”
“Dah..borink tak tahu nak buat ape, tu yang kol dikna ni, boleh ajak borak”
“Nak borak apa, abang dol simpan ka nombor dikna semalam, cakap kat bangcik x”
“X la, simpan la, dah lama mintak kat adik tp dia lupa”..O baru aku tau rupa rupanya dia pun dok mencari cari nombor talifon aku..Hihi besnyer.
“Malam ni jom la join, bang cik cakap nak pegi Uptown Stadium, nk bawak Anum ngn adik sekali”
“Betoi ka, kalau dia ajak boleh la”
“Ok la dikna, cikgu dah datang, ok bye”
” Ok”
Aku terus cerita kat mak apa yang kami borakkan, mak senyum ja..
” Mak ni memang suke ngn dol tu, baik..Klu Kak Lonng tak kawin lagi, mak harap dia mau kat Kak Long.Mak rasa Dol mau kat Dikna kot..”
“ee mak ni mana boleh”Dia kan dah ada Kak Wahida”> Aku balas kata kata mak, tp mak senyum jer.

************************

Malam tu bangcik ngan bangdol rancang nk p uptown, aku berdoa ja, harap harap dia ajak aku sekali..Pastu bang cik tanya nk p dak, aku pun apa lagi, siap siap le, mesti la nak p,..Masa ni aku dah dapat rasakan dah, hati aku memang mula tertaut pada abang Dol..Dalam pejalanan, aku diam ja, dengar bang cik je dok sembang ngan bang Dol..
Sampai ja uptown, aku ngang kak anum pun bejalan bedua..tapi kadang kadang kak Anum berjalan ngan bang cik, adik lak berjalan ngan abang Dol..Abis aku??? Kesian aku, aku panggil adik, ajak teman aku bejalan, aku malu, ada peniaga peniaga tu yang dok bunyi macam macam bila aku lintas depa kedai diorang..
Sampai kat kedai jam, aku tengok kak Anum memilih milih jam.Nak beli agaknya.. Tetiba buah hati pengarang jantung aku datang kat tepi aku.”Dikna taknak jam ke, Adik, nak jam tak, beli la..Pilih cepat”.Masa tu aku malu sangat + takut, sebab abang aku ada..Tetiba bangcik datang ” takyah Dol, biar aku bayar, aku tengok kak Anum, macam xok je muke die, takpe ke”..Ok la, abang aku kan, apa masalah nyer.

**************************

Sebelum tidor abang dol kol aku.”Hello dikna, nk tdor dah ker.Sorylah tadi bang Dol tak layan dikna.Xboleh la, bangcik ada..Tengok nak beli jam pun dia tak bagi.Kalau jalan sekali lagi teruk la nanti”.
“Takpa, dikna tau”. Balas ku ringkas..
Dalam hati ni nak ja sembang lama, tp sedih aku kat uptown tu masih kuat..Sebelum ni pun dia ada tanya aku ada orang mengorat aku kan kalau aku sorang sorang bejalan, tadi tu pun sama, dia tanya tp aku pun masih belum bolh mengharapkan perhatian daripada dia sebab ada mata yang memandang.

*************************

Hari hari berlalu tanpa dia.Dia di langkawi, dengan abang aku dan kawan kawan mereka. Bercuti agaknya.Banyak kali jugak dia kol aku, tanya khabar…Ada satu hari tu dia kol aku tanya nak apa, dia nak tolong belikan..Aku cakap tak tahu je, bukan style aku, baru kenal tp dah nak itu ini..ada jugak sekali dia kol aku tanya, ok tak kalau dia nak belikan ex-GF dia hadiah..Apa aku nk cakap, kami baru kenal seminggu, belum ada apa apa lagi, takkan nak cakap tak boleh pulak..Sebenarnya sedih jugak..hihi.

Hari ni dia ngn bang cik balik dari Langkawi.Aku dah tak sabar nak jumpa ni..aku mandi, siap cantik cantik tunggu je dia balik..Lama jugak menunggu, diorang pun sampai..Masing masing bawak keluar barang yang diorang beli kat sane.”bangdol beli apa untuk aku ek”..Aku bermonolog dalam hati..Aku tengok dia bagi kat abah kain pelikat, kat mak kain batik, pastu dia hulurkan kat aku kain batik suruh pilih..dua dua kale kesukaan aku Purple. aku ambil yang purple nya lagi banyak dari hitam..Dia tahu itu warna kesukaan aku..Macam macam diorang beli..aku tengok dia ngn bangcik masih sama, maksudnya dia belum meluahkan perasaannya terhadap aku pada bangcik lagi..Lega.

*************************************

Sudah lama kami kenal, tp aku masih tak senang hati bila pikir tentang permohonan ke UNITEN yang aku belum isi..Bangcik camni la kalau berjanji, tak pernah betul..”Mak camna ni, bangcik tak bawak dikna p cyber cafe lagi, nanti lewat, tak dapat pulak.”"nanti mak habaq kat abah, suruh dikna p ngan abah..”Balas mak..”La dikna mana reti, satgi salah macammana”..Gatai sebenarnya aku ni, mana la tau kot kot abah bagi aku pergi dengan bangdol..Xsangka rupa rupanya memang abanh bagi pon..Sebelum ni tak pernah dilepaskan anak anak perempuannya keluar dengan lelaki lain kecuali bangcik atau dia sendiri.Munglin kali ni Pak Rasyid suka kot bakal menantu dia.Hihi..Aku pun apa lagi, terus send mesej pada bangdol.
“Akum, bangdol, geram dikna kat bangcik, kata nak bawak dikna p CC, tp keja tangguh ja..Dikna nak kena isi cepat permohonan ni..Lewat lewat nanti tak dapat pulak”
“Ye ke, dikna nak suruh bangdol tolong bawakkan ke.Kalau nak boleh jer”.
“Dikna dah cakap kat abah dah, tapi tak tau la boleh ka tak”..Aku reply mesej kat dia, harap harap boleh la..Tp masa tu pun dah pukul 5 petang, mungkin tak boleh.

*****************************************

Arini abah cakap kat aku suruh ajak abang dol tolong bawakkan aku ke CC. Aku pun apa lagi terus hantar mesej kat dia cakap nak pegi..Lepas dapat mesej persetujuan dari dia, aku pun bersiap siap untuk pergi..Dah sampai CC, aku pun buat la semua urusan aku, tp malangnya aku terlupa beli no pin dulu dari TNB..Dah siap aku pun nak balik la, sampai kat kereta dia tanya aku ” Dikna nak balik terus ke, taknak pegi jalan jalan dulu, tanye la mak, boleh ke tak”..Aku pun ok je.Dia bawak aku pergi makan KFC..Dah sampai KFC, aku kol mak, tanya mak boleh tak nak pergi jalan jalan ngan abangdol..Mak cuma pesan jangan alik lewat..Masuk je dalam KFC alamak kantoi..Jumpa geng MRSM beseri.”Alamak macammana ni, abis la aku”..Aku monolog dalam hati..Aku buat bodo jer, terus makan jer..telupa lak nak basuh tangan.”Aik tak basuh tangan dulu”..Bangdol tanya aku dengan soalan yang memalukan tu..”Bersih je tangan ni”..Malu nya aku..Terperanjat aku, tengok si Syira dah datang kat tepi aku, “sory ek, nk pinjam Yufa jap ek”..soalan tu dia tanya bangdol, kat sekolah orang sebut aku Yufa. “Ok ok boleh”..Bangdol menjawab balik soalan si Syira..Syira terus tarik tangan aku bawak pegi jumpa geng kelas C..Malu aku, macam macam soalan diorang tanya aku dengan riak wajah memperli aku..”Mana ade tu abang angkat aku la..” terus terbit perkataan tu dari mulut aku, sebab tak tahn dengan reaksi diorang..”Ok jangan terangkat dah la”..
Aku balik ke meja aku..”Ee malunya”..Aku cakap sambil makan..”Kenape malu, malu sebab kluar dengan bangdol”..tiba tiba bangdol bersuara..”Eyh mana ada, dkna malu sebab make up la, tak penah make up”..aku berdalih..”Ok ja, mana ade make up tebal pun, natural beuty jer abangdol tengok”..Merah muka aku dengar ayat pujian tu..
Sehari suntuk kitorang pegi 1st dating, dia bawak aku pergi Jitra, belikan aku baju, sluar, suruh aku pilihkan dia jam..Last sekali dia bawak aku ke kaunter tiket wayang..Dia tanya nak tengok tak..Aku pikir banyak kali, last sekali aku cakap taknak..Bukan setakat dah lewat, bukan setakat tempat tu tak elok tapi aku takut..Bukan takut dia akan buat something kat aku, tp aku takut kalau aku tekejut apa apa nanti kalu terpeluk dia macammana, sapa nk jawab..Dalam perjalanan balik dia beritahu aku besok pagi dia nak betolak balik ke Klang, tapi lusa dah balik sini balik..Walaupun satu hari tp hancur lulur hati aku..Aku macam dah tak boleh berenggang dengan dia.

*************************************************

Kak Anum macam tahu ja aku tengah bersedih, harini dia jak kau ke Jitra, tengok wayang..Aku pun pegi la dengan dia memujuk hati yang duka ni..Aku pakai baju dengan seluar yang bgdol belikan untuk aku..
Selesai cerita kami pun balik kerumah..sampai je dirumah, phone yang aku pinjam dari bangdol bunyi..
“Hello” ..terdengar suara tu menembusi gegendang telinga aku.
“Hello, abang dol dah sampai ke.Tengah buatpa”
“Sampai lama dah..tak buat apa pun, esok dah nak balik pagi pagi”
“Ooo”
“Dikna, dikna nk sambung belajar lagi ye”
“Ye la, kalau dapat mesti la nak sambung, pasaipa bangdol”
“Takdak pa la, nanti malam bangdol kol lagi k”
“ok”..Ake memutuskan bualan kami..Tak sabar nak tunggu dia kol lagi..

Masa nak tido, fon aku berbunyi lagi..
“Hello”..Suaranya tak sekuat tadi, slow macam berbisik..
“Hello, pasaipa ni, cakap la kuat sikit”
“tak boleh , nanti Weda dengar. Dikna bangdol nak cakap ni, sebenarnya dah lama abangdol suka kan dikna”..Ya allah, bagai nak gugur jantung aku mendengar pengakuan dia”
“Ya ka, bila ”
“sejak bangdol dengar suara dikana mengaji Al Quran, bangdol dah mula rasa cinta dan sayang ngan dikna”..Ya allah, terima kasih ya Allah, aku tak sangka, dengan keikhlasan aku membaca ayat ayat suci mu melahirkan rasa cinta seseorang terhadap aku..Aku mimpi kah, cerita novel dah belaku dalam diri aku sekarang..
“Dikna, dengar tak bangdol cakap”..aku tersedar dari lamunan..
“dengar, tp bangdol paham kan dikana, dikna dah ada kawan, tp dikna pun memang sukakan bangdol..Dikna perlu settle kan banyak hal..”..aku dah takboleh becakap lagi waktu tu, aku gembira + terharu..
“Ok”..Kami mematikan bualan yang semakin dalam dari hati.

******************************************

Aku sudah rasa lain untuk bertentang mata dengan dia..Banyak hal yang aku rasa tak siap..”Ya allah, inikah yang dinamakan percintaan..Dengan ex aku yang tak dapat menerima kenyataan, abg aku lagi menghalang cinta kami..Ya allah kenapa terselit juga kekusutan di sebalik kebahagiaan ini..Aku bermonolog sendiriAbg aku bukan setakat renggang dengan aku, dan bangdol, tp dah jarang balik rumah, sampai dah sumpah sumpah takkan merestui kami sampai bila bila..

Satu hari, kami pergi untuk second date ke sure heboh..disini aku nampak lah dia semakin lain dari yang lain..Masa kami sedang berjalan jalan, aku terdengar, “Dikna, leh tak kalau abang dol nak pegang tangan dikna..”.aku dengar tp aku buat tak tahu je..”dikna..boleh tak kalau bangdol nak pegang tangan dikna”..Kali ni dia terus tengok aku, aku cuma angkat bahu tanda tak tahu..aku bejalan seperti biasa..tiba tiba terasa seperti tangan aku digenggam..Sah kali ini tangan aku dalam genggaman dia.
Sejak dari tu, banyak kali dia meminta izin abah untuk bawak aku keluar.

*********************************************
Aku mendapat panggilan lagi dari dia yang mengatakan keluarganya akan datang untuk merisik aku..Aku cakap pada mak, mula mula mak seperti tak ambil serious benda ni, tp akhirnya mak dan abah memberikan kepercayaan untuk aku membuat keputusan..Disebabkan sikap bangcik pon menjadi faktor abah mengizinkan benda ini menjadi lebih serious..

*******************************************

Tanggal 25/5/2008, kami ditunangkan, tapi secara kecil kecilan sahaja..baru cukup sebulan perkenalan kami , kami dah diikatkan..kenapa ek ..takut terlepas agaknya.. Hubungan kami semakin rapat..Selepas dia balik ke Klang, keputusan dari pihak kami pun dibuat..Abah memberitahu lebih baik dicepatkan, takut pulak dengan sikap bangcikyang dah ugut bangdol macam macam..Aku kol bgdol untuk cakap tentang kami, dan kedua dua pihak setuju untuk melangsungkan majlis pernikahan dan perkahwinan kami pada Julai 2008..Mulanya ditetapkan pada hari lahir aku iaitu 29/7/2008 tp diubah kepada 20/7/2008 atas sebab sebab tertentu..
Segala perancangan dan kelengkapan dijalankan dengan penuh teliti..Alhamdulillah tanggal 20/7/2008 kami dinikah kan di masjid Al-Amin Tebengau..Majlis kenduri juga dilakukan pada hari yang sama.

*********************************************

Alhamdulillah, perkahwinan kami bahagia selama 2 tahun dan sekarang keluarga semakin indah dengan hadirnya puteri sulung kami Nur Khairunnisa Ramadhani binti Dulhisham yang lahir pada 7/9/2009..,sehari sebelum hari lahir bangdol..DD..(Dul dan Dikna)..
Bangdol, I LOVE U so much..




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

6 ulasan untuk “Cerpen : Percintaan Singkat DD”
  1. Anis says:

    Salam’alaik…:-):-( :cool:

  2. atie rozi says:

    realiti @ rekaan semata-mata

  3. sue says:

    cmne ngn abg dia
    ejaan kena pbaiki lg
    :???:
    good luck
    ^_^

  4. ash says:

    bangdol ea…
    hehhe…
    td slh bce…
    bangdol jg bangla…
    huhuhu,…
    sengal…
    sje nk menyibuk..:-p:-p

  5. syirah103 says:

    apa jadi ngan abg die..awat abg die tak bg restu???takap lar..asalkan depa bahagia….hahaha.. :grin:

  6. izhabela says:

    ceritanyakurang menarik

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"