Novel : Biar YM Terus Bicara 2

3 October 2010  
Kategori: Novel

8,636 bacaan 22 ulasan

Oleh : Hanni Ramsul

Anda sudah membaca dan membeli novel Biarlah YM berbicara?, sambungan novel biarlah YM berbicara didalam novel online terbaru Biar YM terus Bicara

“Sayang…,”

“Yup!,”laju aku menjawab. Berpaling sambil tersenyum manis. Encik Firdaus tersandar bersama buku di tangan. Aku pula, kembali focus pada Atok di atas meja solek apabila Encik Firdaus tidak memberi tindakbalas pada jawapanku. Terlentok manja di meja apabila aku usap perlahan bulunya yang lembut. Suka mendengar dengkuran halusnya tatkala aku usap bawah dagunya.

“Cukup-cukuplah tu. Turn abanglah pula,”

Aku tersengih. Atok di atas aku angkat. Melayangkan satu ciuman ke wajah comel Atok. Atok mengingau manja.

“Sayang Atok,”

“Eiii…,”Encik Firdaus bersuara seolah-olah baru menyaksikan satu adegan ngeri. Membuat aku menjeling. Suamiku itu tersengih. Tahu aku marah.

“Okay, Atok. Akak nak tidur dulu. Pakcik tu dah suruh akak halau Atok lah tu. Kejam kan? Atok pun pergi tidur ya,”

Atok mengingau perlahan. Aku tersenyum sambil sekali lagi mengusap perlahan bulu Atok yang lembut.

“Suka sangat bercakap dengan kucing tu. Macamlah kucing tu faham,”

Aku mengangkat muka. Mencari wajah Encik Firdaus.

“Mestilah Atok faham. Kenapa pulak tak faham,”

Encik Firdaus kulihat mencebik sambil membelek buku. Aku bergerak ke katil.

“Tak percaya?,”

“Nope!,”

“Nak Tiya buktikan?,”

“Silakan…,”balas Encik Firdaus sambil menutup buku. Merenung wajahku bersama senyumnya yang sentiasa memikat. Senyumnya yang sentiasa membuat aku berdebar-debar.

“Hmm…ok. Tapi, jangan pandang Tiya macam tu. Susah nak concentrate ni,”

Encik Firdaus tertawa.

“Macam-macamlah. Cakap ajelah Tiya memang cakap aje si Atok tu boleh faham. Padahal tak pun. Kan?,”

Aku menjeling sekilas. Cakap aje ya…siaplah wahai suamiku!

“Atukkk….come here sayang. Come…,”aku bersuara lembut sambil goyangkan tangan. Melompat Atok dari kerusi terus menuju ke katil. Ke ribaan aku. Aku tergelak kecil. Terus membawa Atok ke pelukan buat seketika sebelum aku suakan Atok ke wajah Encik Fidaus. Membuat Encik Firdaus menggelabah cuba menjauhkan diri. Aku tergelak besar. Padan muka!

“Sayang….janganlah,”

Aku mengangkat kening. Semakin Encik Firdaus mengelak, semakin aku dekatkan Atok ke wajahnya. Dan, Atok pula diam sahaja seolah-olah merelakan aku kenakan suamiku itu. Atok memang sporting. Aku tergelak lagi.

“Jauh sikitlah, yang. Nanti abang…,”

Aku tersenyum sambil turut terangguk sebaik Encik Firdaus bersin. Padan muka. Belum habis cakap, sudah bersin.

“Please sayang,”

“Percaya tak?,”

“Okay..okay…abang percaya,”

Aku senyum kemenangan. Atok, kubawa semula ke ribaku. Encik Firdaus mencapai tuala sambil menyapu wajahnya. Mengada-ngada. Bukan kena pun mukanya.

“Okay Atok. Atok pergi tidur ya. Dah malam ni,”

Atok mengingau sambil bergerak turun dari katil. Terus menuju ke pintu yang terbuka. Aku mengekori dari belakang. Menutup pintu sebaik Atok keluar. Kemudian berpaling memandang ke arah Encik Firdaus yang menggosok hidung. Membuat aku tersenyum lucu.

“Nak bersin lagi ke bang?,”

“Dua-dua bersubahat ya? Atok awak tu, kalau pasal kenakan abang, tak ada pula dia nak marah-marah abang ya? Elok aje diamnya. Kalau tak, dekat sikit dah marah,”

“Itu namanya sporting,”balasku selamba.

“Tak habis-habis dengan Atok dia,”Encik Firdaus merungut kecil.

“Mestilah. Bukan selalu pun jumpa Atok,”

Encik Firdaus mengukir senyum sambil menggeleng. Aku melabuhkan punggung katil. Sedar akan renungan redup Encik Firdaus, aku membalas renungan itu.

“Sayang betul Tiya kat Atok ya,”

Aku tersenyum. Memang aku sayangkan Atok.

“Boleh abang tahu kenapa?,”

“Entah. Atok dekat dengan Tiya kot. Atok macam faham Tiya. Dari dia kecik Tiya bela dia tau,”

“Yang tu abang dah tahu. Dah beratus kali Tiya beritahu,”usik Encik Firdaus sengaja mahu membuat aku geram. Melihat aku mencebik, dia tergelak. Membuka semula buku di tangannya.

“Abang…,”

“Hmm…,”

“Agak-agaklah kan, abang nanti akan setia macam Atok tak?,”

Encik Firdaus tergelak besar.

“Sayang! Kot ya pun nak uji perasaan abang, janganlah compare dengan Atok,”

“Seriuslah bang. Tiya tanya betul-betul ni,”

Encik Firdaus menggeleng sambil tersenyum panjang.

“Tiya…Tiya… abang macam ni punya hensem, Tiya just compare dengan kucing? Terhina betul rasanya,”

“Cakap ajelah…,”

“Okay. Abang cakap. First, of course abang tak akan setia macam Atok,”

“Tak akan?,”soalku lambat-lambat. Encik Firdaus nak curang ke? Aku mengangkat muka. Memandang wajahnya. Aku perlukan penjelasan untuk jawapan yang diberikan Encik Firdaus.

“Abang tak akan setia macam Atok setia pada Tiya. Abang akan setia pada Tiya, bukan sekadar untuk dibelai dan disayangi saja. Tapi, abang mahu melindungi dan menjaga Tiya juga. Abang mahu selalu buat Tiya gembira. Abang mahu kongsi segalanya dengan Tiya. Suka Tiya suka abang. Sedih Tiya akan jadi sedih abang. Sakit Tiya akan jadi sakit abang,”

Aku terpaku. Syahdunya kata-kata Encik Firdaus. Jauh benar dengan sangkaanku tadi.

“Betul bang?,”

Encik Firdaus sekadar tersenyum sambil mengenggam jemariku. Perlahan di bawa ke bibirnya.

“Kadang-kadang Tiya rasa lelaki sebaik abang patut dapat isteri yang lebih baik dari Tiya. Lebih sempurna dari Tiya,”

“Tiya. Dah banyak kali Tiya cakap macam ni tau. Cukup empat puluh kali, Tuhan makbulkan baru tahu,”

Aku terdiam. Segera menutup mulut dengan jemari. Tak nak. Memang aku sering berasa aku cukup kerdil di samping Encik Firdaus, namun, sumpah aku tidak pernah mahu dia menduakan aku. Aku Cuma mahu Encik Firdaus menjadi milik aku seorang.

“Tiya tak cakap macam tu lagi. Tak cakap lagi,”

“Good girl,”Encik Firdaus bersuara seraya menarik perlahan hidungku. Aku tersenyum bahagia.

“Tiya janji, Tiya pun akan jaga abang. Akan cuba bahagiakan abang setakat mana Tiya terdaya,”

“Boleh percaya ke?,”

Aku membulatkan mata.

“Tak baik tau cakap macam tu. Macam tak yakin kat Tiya aje. Mestilah boleh percaya,”

“Okay. Kalau macam tu, buktikan,”

“Bukti apa? Cakap je. Semua Tiya sanggup,”laju aku menjawab. Penuh dengan keyakinan.

“Hmm…kalau yang abang cakap petang tadi. Yang mak cadangkan masa makan malam tadi? Macam mana?,”

Keyakinanku gugur satu per satu. Senyum melebar di bibir Encik Firdaus menghapus senyum di bibirku. Kali ini lelaki ini pula yang main angkat kening dengan aku.

“Boleh?,”soalnya sekali lagi bersama senyum nakal.

“Hmm… bolehlah…,”aku menjawab perlahan.

“Macam tak sepenuh hati aje,”

“Tiya… err… kalau dah rezeki, Tiya tak tolak. Tiya rasa Tiya dah sedia… kot,”

“Betul?,”

Aku mengangguk. Ya ke? Aku pun tidak tahu. Yang aku tahu, setiap kali isu anak dibangkitkan, aku jadi gemuruh serta-merta. Bersedikah aku untuk semua itu?

“Tapi, dah layak ke Tiya ni nak jadi ibu, bang? Boleh ke Tiya jaga anak kita nanti?,”

“Hmm.. itulah yang merisaukan abang tu,”

“Risau apa bang?,”

“Abang risau, macam mana nanti abang nak kejar anak kita, kalau dia dah lari panjat pokok. Susah tu,”

“Abang!,”

Encik Firdaus tergelak riuh.

“Tiya kan tengah serius ni. Tak Nampak?,”

“Ya ke? Tengah serius ke? Laa… tak tahu pulak abang,”

Aku menjeling. Geram dipermainkan.

“Malaslah cakap dengan abang,”

“Memang abang tak nak cakap pun…,”

Aku menjeling lagi.

“Dah tak nak cakap dah? Dulu bukan main nak cakap dengan kita…sekarang bila dah kahwin, dah tak nak cakap dah?,”

Encik Firdaus menggeleng. Sengajalah tu. Sengaja mahu menyakiti hati aku.

“Tak nak cakap sudah…..,”sudahnya aku membalas sambil membetulkan bantal. Bersedia untuk melayan mimpi.

Encik Firdaus tersenyum. Perlahan menyentuh jemariku.

“Abang yakin, Tiya dah bersedia. InsyaALLAH kita sama-sama bersedia. Kalau ada rezeki, kita akan sama-sama asuh anak kita,”

Rajukku tidak menjadi. Aku tersenyum.

“Kalau bolehlah kan….,”aku bersuara.

“Kalau boleh apa?,”

Aku pandang wajah Encik Firdaus. Tiba-tiba tersangkut apa yang ingin aku luahkan. Menjadi segan tiba-tiba.

“Kalau boleh apa?,”sekali lagi soalan yang sama meluncur di bibir.

“Hmm…kalau pregnant, tak naklah morning sickness. Kesiannya Tiya tengok Sherry dulu. Sampai kena tahan kat ward. Serius tu. Ngeri Tiya tengok,”

Encik Firdaus tergelak.

“Oh… itu sebabnya Tiya takut sangat bila sebut pasal pregnant?,”

Aku tersengih.

“Itu kan perkara biasa. Memang semua perempuan akan lalui semua tu,”

“Abang cakap senanglah. Bukan abang yang lalui semua tu,”balasku sedikit emosi. Orang lelaki bukannya faham situasi sebegitu.

“Dah tu, Tiya pernah lalui ke?,”

Aku tersengih lagi. Terkena.

“Belum…,”jawabku perlahan sambil menyambung sengih.

Encik Firdaus tergelak. Perlahan menyentuh lembut pipiku.

“I love you. Abang bahagia Tiya jadi isteri abang. Kalau pun kena morningsickness, jangan risau. Abang selalu ada bersama Tiya,”

Dan aku? Mendengar bicara romantis sebegitu, seperti biasa cuma mampu membalas dengan senyum aku yang malu-malu.

“Abang…,”

“Ya, apa lagi sayang?,”

“Hmm.. rasanya kan, Tiya belum tanyalah,”

“Tanya apa?,”

“Sejak bila abang suka kat Tiya?,”

“Hmm…entahlah. Mungkin sejak abang senang bersembang dengan Ugly Betty kot,”

“Maksud abang?,”

“Abang suka berkawan dengan Ugly Betty. Then, bila abang tahu Tiya lah Ugly Betty tu masa abang buka PC Tiya, abang mula perhatikan Tiya. Bila selalu perhatikan tu, jatuh sukalah pula. Kemudian abang mula lebih serius dengan Ugly Betty bila abang dah sukakan Tiya. Bila abang cuba approach Adiya tapi, macam tak berjaya aje, I decided, abang kena tackle Ugly Betty betul-betul. Itu saja cara untuk abang selalu dekat dengan Tiya. Sebab Adiya Fatiha tu, jual mahal sangatlah,”panjang lebar Encik Firdaus bercerita separuh mengomel.

Aku mencemik.

“Perasan lawa aje kan budak tu?,”tambahku sambil tersenyum.

“Yang tu, tak perasan. Memang lawa pun,”balasnya sambil kenyitkan mata.

Aku tersenyum. Senang dengan gurauan Encik Firdaus.

“And, abang pun ada satu soalan untuk Tiya,”

“Apa dia?,”

“Tahu tak, perkara yang paling abang takut selama abang kenal Ugly Betty ialah, kalau-kalau Tiya cam suara abang. Yalah. Charming bersembang di telefon. Abang pula, memang selalu ada komunikasi dengan Tiya di office. Lebih-lebih lagi bila Tiya jadi secretary abang. Tak cam ke suara di pejabat dengan suara di telefon tu, sama?,”
Aku tersengih.

“Bab cam suara, Tiya memang failed. Kat telefon, lain bunyinya dengan kat luar. Lagipun, Tiya cuma cam suara Atok ajeee,”balasku separuh berjenaka.

“Sikit pun tak cam?,”

Aku menggeleng. Memang itu kelemahan aku. Susah untuk mengecam suara melalui telefon.

“Macam ni punya orang pun ada ke?,”

Aku jegilkan mata. Mengutuk nampak. Encik Firdaus sudah tersengih. Cepat-cepat menarik selimut sebelum aku mencapai bantal.

“Tahu pun takut…,”rungutku tidak jadi memukul badannya yang sudah berselubung. Dalam diam, aku tersenyum lagi. Sering berharap kebahagiaan ini berkekalan.

****




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

22 ulasan untuk “Novel : Biar YM Terus Bicara 2”
  1. pesonamickey says:

    wakakakakaka….cpat ar smbungan strusnya…x sabar nk tggu….

  2. nilda says:

    huhuhuuu~~
    gelak sowg2 dpn laptop bce novel ni~~
    rumate pon t’kezut cos t’gelak kuat2….
    hahahahaaa~~~
    klaka!!!!!!
    sambung la ag~~

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"