Cerpen : Kenangan Terindah Ku Miliki

10 July 2011  
Kategori: Cerpen

7,730 bacaan 16 ulasan

Oleh : Si Pencuri Hati

Sedar tak sedar sekarang umur aku dah masuk 25 tahun…maknenya sepatotnya pada umur aku ini..aku dah merancang dengan sidia untuk melangsungkan perkahwinan..namu..apakan daya ku..dia bukan milik ku..dia telah pergi meninggalkan aku sejak 1 tahun yang lepas..Dia kenangan terindah pernah aku miliki..dia insan yang pernah mencuri hati aku..ya..satu ketika dahulu…

4 tahun dahulu…tak sangka aku..perkenalan dengan dia..di rumah semasa Yin merangkap kawan baik ku dan kawan baik nya datang kerumah beraya bersama-sama dengan dia…

“Sha, nie Arul…member baik aku kat IKBN”kata Yin kepada ku…

Arul..nama yang meniti di bibirku..dan didalam handpone aku titipkan nombornya…ku pinta dari Yin…kiranya aku lah gatal-gatal dulu mintak kat Yin….

Malam tu aku tekad kan diri untuk meseg padanya..

“Hai Arul…”sapaku di meseg..

“Ye..sapa nie?Arul tak kenal lah…maaf lah…”

“Arul..nie Sha…sory ganggu..Sha amik nombor Arul dari Yin” kataku membuka rahsia..malu ku hanya Tuhan yang tahu..bagaikan perigi mencari timba…

“Owh Sha..Arul mintak maaflah..Arul ingat sapa tadi..heheheh..” jawab Arul…

Lalu aku dan dia sibuk bermain meseg sampai ke pukul 1 pagi…gembira memang tak payah cakap lah..aku sangat gembira bermain meseg dengan dia..yerlah..pertama kali tengok muka dia jer aku dah jatuh hati..cewah jatuh hati gitu..tido ku malam tu dibayangi oleh dirinya….

….

“Sha…ko gila..dia tu dah ada makwe weh..makwe dia badan macam ko gak lah…”kata Yin seminggu selepas perkenalan aku ngan Arul..

“owh yeker?actually aku dah taw lah Arul dah cite semua…”kataku…dalam nada hampa jugak walaupun aku dah taw…

“Sha..ko jangan men2..pakwe orang tu..walaupun aku taw makwe Arul tu bukan setia pun kat Arul..”

“Entah lah Yin..aku kawan jer lah ngan dia..dia pun baik lah….”kataku mengakhiri perbualan kami…

Ya..aku rasa lain jer dalam hati ku..Arul baik sangat…dia banyak menanyakan tentang pembelajaran aku di Kelantan…aku selesa dengan dia..

….Harini..genap 3 bulan aku kenal dengan dia..banyak benda dia cerita dekat aku.kadang2 aku berkongsi masalah bersama..yer..segala masalah..macam dia tu adalah pakwe aku lak..ehhe..tapi aku kesian dekat dia….

“Sha…Arul sedih sangat…”kata Arul semasa kami berbual ditelefon..

“Nape Arul?cuba cerita dengan Sha”…kataku lembut..

“Sha…Asy(Makwe dia) kuar dengan lelaki lain lagik….aritu Arul leh tahan lagik…sekarnagn Arul dah tak tahan dah Sha…”kata Arul dalam keadaan sedih…

“Arul..Asy buat peragai lagik…Entah2 kawan dia kot Arul..nape Arul tak tanya dia?”

“No Sha..Arul tahu..tu lelaki yang sama dia kuar kali pertama tu..Arul kenal dak tu..Asy tu pun memang jenis melayan lelaki..Arul dah malas dah dengan dia..tadik Arul jumpa dia..Arul geram dengan dia..dia leh mengelak..dia leh tengking Arul..Arul dah buat keputusan..nak putus dengan dia..”

“Arul..jangan buat keputusan melulu..nanti Arul gak yang derita..dia kan cinta pertama Arul….”

“Dahl ah Sha…Arul tak kira dah…Arul tak leh tahan dah..dia leh kuar dengan laki tu..banyak kali dah..bukan Arul tak pernah tengok gambar kat phone dia dengan laki tu..laki tu siap pegang pipi Asy..tapi masa tu Arul diam kan lagik…sekarang biarlah..Arul malas nak cakap lagik..Arul dah putus dengan dia…”kata Arul terus meletak phone..

Seminggu takde khabar dari Arul..geram pulak aku dengan dia nie…panggilan..sms aku..semua dia tak layan..kejam nya Arul pada ku………………………………………

….

Pagi tu aku mendapat sms dari Arul…sms yang ku tunggu tunggu beberapa ari dari dia..yer..sms memohon maaf lah apa lagik..dengan penuh kasih sayang kau memaafkan dia..lembut nya hati aku padanya..yer..aku taw..aku dah jatuh cinta..dengan dia….dengan Mohamad Arul Amsyar…

Sekarang genap 10 bulan aku berkenal dengan Arul..kasih sayang aku kepada dia.memang terlebih sudah..sayang gila-gila lah nie jawapannya..heheheh…

“Arul..nape Arul ajak Sha keluar??”kata ku pada petang dia mengajak ku keluar..

“Arul nak cakap something dengan Sha nie….”

“Ye Arul…nape?”

“Sha..Arul tak suka nak simpan2 perasaan Arul nie…Sebenarya Arul dah lama jatuh cinta dengan Sha”

Macam guruh jantung aku masa itu..yerlah..tiba2 jer kan…walaupun aku suka..tapi aku tetap control ayu..cewah..

“Arul..nape Arul nie..Arul sihat ker tak??Sha tak faham lah..”

“Sha..betul..Arul dah jatuh cinta dengan Sha sejak Sha selalu amik berat kat Arul..Sha tak pernah men kan perasaaan Arul macam mana Asy mainkan perasaan Arul..Sha selalu bagitaw Arul apa aktiviti Sha..Arul selesa dengan diri Sha…”

“Arul..umph…Sha nak balik….”kata ku dengan lembut…

Arul menghantar ku betul2 didepan rumah…lalu ku berlari masuk kebilik dalam keadaan sedih bercampur gembira…..

SEMINGGU…

Sudah seminggu aku tak menghubungi Arul..semuanya kerna aku tak taw nak cakap apa padanya..yer..memang aku suka dengan dia..memang aku dah jatuh cinta dengan dia..tapi aku takut..aku takut dia akan tinggalkan aku sepertimana dia tinggalkan Asy….apa aku patot buat..aku kena hubungi Yin..Yin mesti tahu benda ini….

Purgh..dak nie lagu Rossa..tak menahan…

“Yin..nie Sha…aku nak taya nie kat ko…”

“Menda ko nie Sha?ko kat ner nie?tadik aku gi umah ko..mak ko kata ko kuar..ko cuti ker?”

“Panjang lebar soalan ko nie..aku kat umah dah…aku cuti 1 bulan lah..aku dah lama kat umah..ko tu jer tak reti2 lek…aku nak taya nie..”

“Apa?”

“Arul luah kan perasaan kat kau lah Yin..apa aku nak buat nie Yin?”

“What???really ker ni sha?”

“Ye..apa aku nak wat nie weh..huhu..aku lepas dia luah kan terus aku suh dia anta aku lek..dah seminggu aku tak contact dia..dia ada meseg..dia kata kat aku..andai aku dah bersedia dengan jawapan..meseg or call dia..dia tak nak serabut kan kepala aku…macam ne nie Yin?”

“Sha..ko taw kan kenapa dia putus dengan Asy?”

“Aku taw semua tentang dia..mahupun hubungan dia dengan Asy…”

“Ok lah..sebenarnya Arul tu baik sangat..Cuma ex-gf dia jer tak reti menghargai dia..aku pun pelik gak dengan Asy tu..nak kata Arul tu takde duit..bapak dia businessmen..dia tak pernah kedekut..aku pun tak taw lah Sha..tapi satu jer aku nak cakap Sha..Bertuah siapa dapat Arul..dia lelaki terbaik pernah aku jumpa..dia setia…”

“Tapi Yin..aku takut lah..yerlah..dalam dia bercinta dengan Asy dulu pun dial eh kawan ngan aku..leh meseg2 ngan aku…sepatotnya dia setia dengan Asy”

“Hello…ko nie Sha..tak Amerika…haha…tak lah macam nie lah..bercinta tak semestinya seorang lelaki tu tak leh kawan dengan seorang kawan..Cuma pandai lah batas seorang kawan tu…and lagik satu…
Asy tu pun kawan gak ngan kawan2 laki dia..Cuma dia tu bila kawan dengan lelaki terlebih lak…tergedik-gedik..tapi Arul tak..dia kawan..tapi dia tetap setia dengan Asy…ada tak masa ko kawan dengan Arul dia menggatal dengan ko?”

“Umph…betul gak Yin..dia selalu cakap yang dia sayang gila kat Asy..sebab Asy cinta pertama dia…tapi sekarang aku tak tahu nak jawap apa dengan dia nie…”

“Sha…ko sebenarya suka kan dia kan..so apa lagik ko tugu…kebas der…haha”

“HA?gila apa ko..huhuhuhu..tengok lah nanti aku fikirkan…thank taw Yin…ok lah..aku pun nak keluar jap…thank sangat bagik pandangan dan pendapat yang tak best tu..ehehehe”

“Kuang ajar ko pempuan..hehe..ok2..no hal puya..bye…”

Setelah mematikan talian phone..aku duk berfikir lagik…umph..serabut…..takpelah..malam nanti aku meseg dia lah..aku rasa aku taw dah jawapan dia…apa aku nak cakap dengan dia..

….Malam itu aku memulakan meseg aku…

“Arul..maaf Sha diam selama beberapa hari…bukan apa..Sha still terkejut dengan apa yang Arul katakana pada pertemuan kita yang lepas..Arul..Sha tak taw nak cakap apa..Ye..Sha mengaku..Sha dah jatuh hati pada Arul sejak dulu lagik..”butang send aku tekan…

Beberapa minit selepas itu…tettt..tettt..tettt…balasan meseg dari Arul..

“Sha..Arul serius..Arul tak main2..Arul suka dekat Sha..Arul jatuh cinta dengan Sha…SUDIKAH KIRA NYA SHA MENJADIK PERMAISURI HATI ARUL??”

Ya Allah jika dia ternyata milik aku..dekatkan hati kami berdua..jika dia bukan milik ku..jauhkan hati kami….aku rasa aku nekad..

“Arul…Sha terima Arul..terima kasih Arul..”aku membalas meseg Arul…

Tetttt..tettt…tettt…

“I praise Allah for sending me you my love, You found me home and sail with me
And I`m here with you , Now let me let you know, You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong, But everything was changed when you came along..

For the rest of my life, I`ll be with you, I`ll stay by your side honest and true, Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you….THANK YOU SAYANG…” meseg balasan dari Arul kepadaku..

Ya Allah….berikan kami terus bersama..satukan lah hati kami..berikan peluang kepada kami untuk membina sebuah kebahagian..amin…

.

Hubungan kami berjalan dengan baik..Alhamdulillah..Arul sangat romantic kadang-kadang..walaupun kami sama-sama busy dengan belajar..tapi masih ada masa untuk bercerita..lagipun..aku selalu pulang ke Johor..dia pun tinggal di Melaka..setiap kali aku balik untuk bercuti..kami pasti berjumpa..dia pun dah berjaya menamatkan pembelajaran dia di IKBN…and lepas nie dia akan menyambungkan pembelajaran..manakala aku masih sibuk pada tahun-tahun akhir diploma…kami kadang-kadang bercerita tentang perkahwinan dan sebagainya..paling aku tak tahan dengan ayat dia..

“Baby..sayang nak anak 10 orang taw…”haahhah..gila apa dia nie.ingat aku kilang..hehe

Namun…langit tak selalu cerah..hubungan aku diuji dikala hubungan kami masuk tahun ketiga….Ex dia datang kembali dalam hidup dia..Ya Allah..jika ini dugaan yang diberikan kepada ku..aku terima dengan redha…semuanya bermula 1 bulan sebelum hubungan kami genap 3 tahun…Arul mulai jarang menghubungi ku..katanya dia sibuk dengan kerja-kerja di pejabat ayah nya..aku terima..sebab aku tahu dia jujur…petang aku dikejutkan dengan satu sms…dari seorang insan yang bergelar Asy..ya..Ex Arul..

“Hei perempuan..ko tak payah nak beria-ria sangat bercinta dengan Arul..Arul tak pernah cintakan kau pun..selama nie dia berpura-pura..sebab dia nak lupakan aku…jangan nak gatal sangat lah perempuan..sedar sikit diri ko..ko tak kan dapat merebut hati dia…walaupun hubungan korang dah lama kan…”

Ya Allah..bergegar jantung aku..Demi Allah…aku rasa macam sedih sangat..kenapa nie..apa yang terjadik nie..aku tak tahu nak cakap apa…ya Allah tunjuk kan lah jalan mana yang patot aku pilih….terus ku tekan butang nombor telefon “Sayang”…tuttt..tutttt…waiting call…tutt..tuttt…

Ya Allah waiting..nape dia tak angkat..selalu dia akan angkat and akan bagitaw yang dia bercakap dengan sapa dulu..nie dia tak angkat..nape??????????????????????????????????aku try lebih kurang 10 kali..still waiting..nape dia wat macam tu…huhu..rintihan hati beserta rintihan air mata..sedih nya…dalam kesedihan..bertemankan air mata..aku tertido…tido aku dikejutkan dengan buyi call me tone untuk Arul..”For The Rest of My Life”…dalam kesayuan hati..aku angkat jugak..semata-mata untuk mendengar apa ucapan dari dia…

“Baby..sory..sayang tak perasan tadi..sayang tengah borak dengan kawan lama sayang…baby..sory taw…”

“Syg…sayang tak pernah lak macam nie..selama nie sayang akan jawab dulu call dari baby…”

“Baby..sory lah..jangan lah jeles-jeles…sory taw baby..”

“Sayang…baby nak taya something nie…betul ker sayang still berhubung dengan dia…”

“Asy??”

“YE..Asy..dia meseg dengan baby..dia cakap sayang tak pernah mencintai baby..plez baby..tell me..tell me….i want know..i don’t want u lie me…”aku meraung..meraung macam orang gila didalam phone..

“Baby…forgive me..i try to love u..but I cannot love u same like I love Asy…forgive me..but give me time..time to love u…”

Ya Allah benar ke apa yang dia katakan ini..Ya Allah dia tak pernah mencintai aku macam mana dia mencintai Asy…

“why u still with me..why???And how Asy can know everything?How Arul!!!”

“Baby..sory…Asy jumpa Arul 3 ari lepas…dia desak-desak Arul..dia tahu Arul tak pernah lupakan dia..sebab Arul still pakai cincin pemberian dia…Arul pernah bersumpah..kalau Arul lupakan dia..Arul tak cintakan dia..Arul akan buang cincin tu..Arul mengaku Sha..Arul stil love Asy…”

“Arul..plez…jangan teruskan..terima kasih..terima kasih atas segalanya..U teach me about love..u teach me everything…halalkan makan minum Sha selama nie…Assalammualaikum…”

“Sha………………..”..tutttttttttttttttttttt…tutttttttttttttttttttttttttt…talian ku putuskan…Aku meraung bagai nak gila..selepas dari aku matikan talian itu..aku terus off phone..selama beberapa ari sebelum menukar no telefon…

Ya arini masuk 1 tahun Arul meninggalkan aku..aku sendiri dah tak tahu tentang dia..lepas aku putus dengan dia..family aku telah bertukar tempat tinggal di Seremban Negeri Sembilan..dengan Yin pun aku terus lost contact..saja jer..aku malas nak dihubungi dah..luka dihati aku..hanya Tuhan yang tahu…aku ingatkan aku tak kan berjumpa lagik dengan Arul..ternyata aku silap….aku berjumpa kembali dengan dia seminar perniagaan..di kuala lumpur…

“Shalin Rosli….”

Owh…suara itu..suara insan yang pernah memiliki hati aku…Zarul Hakim….ya..ternyata..aku berjumpa dengan dia..sebagai peserta seminar..aku mengelak dari bertembung mahupun bertegur dengan dia…hari terakhir seminar itu..ku terima secebis nota yang disampaikan oleh rakan sekerja aku..Mila…dari siapa..kalo bukan Arul…

“Sha..benci sungguh Sha pada Arul..sampaikan untuk melihat muka Arul pun Sha tak sanggup kan..Sha hukum Arul..Sha tukar nombor telefon..Sha tak tinggal lagik di Johor..Arul carik Sha…sampai hati Sha…”

Gila apa si Arul nie..sepatotnya sapa yang cakap pasal hukum-hukum nie..gila meroyan apa…ku ingatkan setelah habis nota tu..aku tak dikacau lagik..rupanya tak jugak..malam tu bising phone aku..apa lagik..dari Arul lah..nie mesti si mila bagik nombor aku kat Arul..isyhhh..geram tol..

“Sha kesayangan Arul…buat apa tu sayang?Arul rindu dengan Sha…”meseg pertama..

“Sha..kiranya masa boleh diulang..ingin Arul ulang waktu-waktu dulu…”meseg kedua..

Geram lak aku ngan laki nie..nak kena nie…lalu ku taipkan meseg untuk Arul..

“Eh awak nie gila apa..tak payah nak ulang-ulang dah..semua tu menyakitkan hati saya..lagi pun..sapalah saya nie..tak payah nak rindu-rindu..”balas ku kasar kepada Arul..uit..lambat lak dia balas..bagus…

Tettt..tettt..tettt…

“Sha..Arul nak ckap something…Arul tahu..semua nie salah Arul..Arul sedar…Arul dah bayak buat Sha merana..Arul patot terima semua ini..Sha..selepas Sha pergi dari hidup Arul..Arul baru sedar..rupa-rupanya Sha permata yang Arul cari..Arul tak pernah sedar..selepas kehilangan Sha baru Arul sedar..maafkan Arul Sha…”

Terkesima aku seketika..argh…semua nyer dusta dari mulut dia..aku tak kan percaya dekat dia dah…dia permainkan hati aku saja…

“Arul..tak payah nak bermadah-madah dengan Sha lah..meluat Sha dengan Arul nie..Dah hilang lah baru sedar..jangan nak gila sangat k..Sha bukan permata Arul…”balas ku..

Lagu Hey Soul Sister berdering di telefon aku..OMG…Arul..nak angkat ker tak..argh..angkat jer lah

“Umph…assalammualaikum…”jawabku..

“Wasalam..Sha…maaf Arul ganggu Sha….Arul mesti cakap dengan Sha..”

“Arul..plez lah..Arul pergi jauh-jauh dari diri Sha leh tak..Sha baru nak hidup senang..Arul sibuk-sibuk datang dalam hidup Sha lagi buat apa..Sha tak heran lah Arul hidup ke tak hidup lagik…”tengking ku..ya..tak pernah aku berkata macam tu…

“Sha…maafkan Arul..rupa-rupanya..Sha tak pernah heran dengan Arul lagik..maaf Sha..”tuttt..tuttt..

Eh..dia matikan phone…Arul…

Sudah dua hari berlalu peristiwa itu..kenapa?Arul dah berputus ada ke?tiba-tiba…satu nombor yang tak ku kenali terpampar di telefon ku..diiringi dengan lagu Hey Soul Sister..

“Ya Allah….apa yang terjadi nie…”handphone terlepas dari tangan aku…Arul…..

.

Hariini..genap 1 minggu Arul pergi menghadap Illahi…Ya Allah..tak kusangka..malam tu..aku adalah insan terakhir yang bercakap dengan dia..surat yang dia titipkan kepada ku..ku baca dengan linangan air mata…

Sha saat Sha mendapat surat dari Arul ini.mungkin Arul sudah tiada dimuka bumi ini..

Arul memohon seribu kemaafan dari Sha..sekiranya selama ini..Arul telah melukai hati Sha..

Sha..Arul sayang kan Sha lagik..Sebenarya…kejadian dulu itu berlaku…kerana ada 1 sebab..

Arul menghidap penyakit barah otak…BARAH OTAK…

Arul tahu..Arul tak boleh sembuh Sha…Jadik..Arul tipu Sha…Arul tipu Sha..

Demi kasih sayang..dan percintaan kita..Arul tak nak Sha berharap dengan Arul..

Arul akan rasa bersalah seandainya mengahwini Sha..dan pergi meninggalkan Sha selepas itu..

Maafkan Arul Sha..Sha adalah permata yang Arul carik selama ini…

Berkenaan dengan Asy..dia pun Arul tipu..supaya dia akan memberitahu Sha semua yer..

Demi Allah Sha..Arul terlampau sayang dan cinta kan Sha..tetapi semua itu Arul kena ketepikan

Demi..demi masa depan Sha jugak..seikhlasnya dari hati Arul..i love u more than u know..

Terima lah sekalung rantai dari Arul..untuk Sha..terima kasih Sha..Arul tak kan ganggu Sha.

Sha…kau teristimewa bagiku..

Kau memberikan aku kasih sayang yang tak pernah aku terima…

Kau istimewa…

Yang ikhlas…

Arul…Zarul Hakim..

Pemergian nya..tidak ku duga..namun jodoh kami..bukan milik kami..Aku redha dengan apa yang berlaku..Zarul Hakim..akan ku semat nama mu dihati..kau kenangan terindah yang pernah aku miliki…terima kasih ya Allah..




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

16 ulasan untuk “Cerpen : Kenangan Terindah Ku Miliki”
  1. Sedih…
    Deyhhh menangis lakk tetibe..
    pape pon
    thumbs up.. :D

  2. nik siti says:

    hihi,,best lorh novel ni,,sedeyyhhhhhhhhhhh…
    tp xleh blah nme arul tu,,,skejap ARUL AMSYAR pastu jdik ZARUL HAKIM lak..huhu..
    anyway..BEST ;) )

  3. rabiatul adawiyah says:

    bagus cerpen ni.ingat kan arul tu penipu,tapi dia nak jaga hati sha jerr,walauapa pun i like…..

  4. ainatasya says:

    kalau boleh biar la bahasa tu betul sikit… xkn la eja mesej pun x reti? byk yg perlu diperbaiki walaupun jln ceritanya ok.

  5. lady_bird says:

    btl kata ainatasya..sy sokong..write masih kanak-kanak lg kot..sebab tu bahasanya mcm ni..jln cerita kene cantikkan lagi..perbaiki mutu tulisan ye.. (^.^)

  6. nabilah azima says:

    best :D

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"