Cerpen : Cinta Si Shopaholic

11 November 2012  
Kategori: Cerpen

24,632 bacaan 95 ulasan

Oleh : The Girl In Pink Scarf

Nama diberi Alana. Berusia 24 tahun. Kegemaran? of course shopping. Mempunyai kembar yang macam bapok siam bila nampak lipas. Aku anak umi yang garang dan anak abi yang penyayang. Adik kembar kepada si bapok siam.

“Awak, mana lagi cantik? this purple top shirt or this yellow skirt?” Oh hai. Now aku ada dekat Pavillion. Tempat yang baju, kasut, beg senang cerita fashion terbaru adaaaaaa .Fuhh dan juga tempat yang membuat mata aku jadi $.$

“Saya rasa baju ni lagi lawa” Fattah menghulur kain lace potongan baby doll yang berwarna merah jambu.

Well his sense of fashion seriously not bad. But i’ve already have it and dah beli tiga pasang untuk dapatkan harga yang murah. At last, aku pakai sekali je baju tu. Uwuuuuu.

“Saya dah beli baju tu two weeks before lah awak” Skarf berwarna shocking pink yang dihias di patung cendana itu membuat hatiku bergetar. What kind of silk to make this gorgeous scarf! Oh mai i’m hypnotized.

‘Rugi kalau awak tak ambil saya. Awak boleh gunakan saya dengan baju top doll warna pink, beg tangan gucci, kasut santa barbara awak yang baru tu’ Uwaaaaaaa patung ni seolah olah tahu apa yang bermain dekat fikiran aku.

“Ran, what are you looking for? A shirt or……..” Fattah seakan baru tersedar Alana tiada di sampingnya. Apa yang budak ni buat? Takkanlah patung tu lagi hensem dari aku yang dekat sebelah dia ni?

‘Kalau skarf ni dipakai dengan coat brand Barney yang aku baru beli satu jam lepas…… arghh i must buy this scarf desperately!!’ Alana meminta ‘pelayan’ kedai butik ini dengan scarf yang baru. i’m not buying a display one.

“Awak, takkanlah awak nak beli scarf ni? Harga dia RM120. dekat chow kit boleh dapat berpuluh puluh tahu?” Fattah memasamkan muka. Ye lah. Gila ke budak ni nak beli satu benda yang mahal instead out there you can buy a lot this type of scarf and the fact is more cheaper.

“I’m not buying at CK (chow kit) or PS (petaling street) now” Alana mengeluarkan tiga keping not RM50 dan memberikannya kepada juruwang.

“Yes, i know but we still can go there later right?” Memanglah cuma aku rasa fabrik yang digunakan dekat CK tu tak berkualiti. I’m a good shopper kay. I know the best and the worst.

“I’m not going there for the rest of my life”

“Awak jangan buat buat lupa dekat mana kita jumpa and no need for the rest of your life sangat lah”

“dont say about that Fattah” Fattah memang selalu macam ni. kalau aku memperlekehkan CK dia tu mesti dia nak ungkit balik sejarah pertemuan kita orang dekat CK.

“Why? tak suka?”

Okay sekarang dekat dalam Butik Liz Claiborne, kita orang bergaduh sakan.

“Memang i tak suka”

“so you tak suka kenal i lah?”

“Memang pun. You dont deserve to control my life like this”

“We broke up” Kami sama sama mengeluarkan kata kata itu.

***
Jangan panik. Ini dah kali ke seratus dua puluh tujuh kali kita orang break. Setahun kalau tak break tu memang tak sah. About ten times kowt setahun kita orang break. Guess what? Kita orang dah bersama sejak kami berumur 14 tahun lagi. Haaa sweet kan? Ada orang jeles di situ.

Dayyan Fattah Haiy. Siapa tak kenal dia beb? Anak orang parlimen tapi tak macam anak orang parlimen pun. Mata dia coklat. Kulit cerah. Rambut pacak pacak. Bila dia senyum memang semua gegurl (girl girl) dekat luar sana cayak (cair) noh.

Dia baik. Hampir 10 tahun kita orang couple, dia tak pernah berkasar pun dekat aku. cuma aku je. suka cari pasal dengan dia. uwuuuuu kenapa aku tiba tiba fikir pasal dia ni? AKU . RINDU . DIA .

“Hai Mak Cik Sawan” bapok siam ni dah datang dah.

Mug vintage bercorak bunga ros merah metalic disua kepadaku.

“How many time must i told you do not call me aunty bedah or mak cik sakinah kau tu. i dont ever know them lah”

Ermmm Ice Milo Shake Shake rupanya bapok siam ni buat untuk aku. Auww Auww. Air kegemaran aku tu.

“You dont know ke you fall in love ke macam aku kesah cik bedah” tengok tengok dia panggil jugak aku dengan mak cik imaginasi bedah dia tu.

“Ni apesal muka macam tauhu masam?” channel AXN ditukar kepada HBO. soalan Hannan membuat otak aku berfikir tang ting tung.

We are fighting because of a scarf. Takkanlah aku nak cakap macam tu kowt. haishh jatuh saham aku. But that’s the reality. Uwaaaaaa.

“Nothing” Sudu made in Paris ini aku kacau dan kacau dan kacau lagi dan kacau sampai ter- splash dekat Hannan. Alamakss

“What the heck with nothing kau tu sampai air memancut dekat aku ni”

“Cowwy cowwyy. Aku tak sengaja lah” Aku pergi ke dapur untuk mengambil kain lap. Ehh apesal Hannan ikut pulak ni?

“Aku rasa dekat dapur more private. Baik kau citer dekat aku” Nak tak nak aku cerita semua benda dekat Hannan. scene daripada purple top shirt tu sampai we broke up aku bagi tahu and lastly he say it was my fault. crap this.

***

This is the last time i’m asking you this~ Put my name on the top of your list~ This is the last time i’m asking you why~ You break my heart in a blink of an eye~ Eeeeee bisinglah. pepagi buta sape pulak call ni.

Hehe malam tadi sebab frust menonggeng tertonggeng ditonggeng sangat aku tukar ringtone lagu The Last Time kononnya sama dengan apa yang aku lalui lah. ehhh sempat lagi aku fikir.

“Assalamualaikum awak” suara si pemanggil memecah gegendang telinga aku.

“Waalaikummussalam awak and Good Morning” Huwaaaa. Yawning in the morning is a nature kan?

“Hmmm saya belum mandi lagi ni nak sembahyang macam mana? Haa ye lah kejap lagi lah. Bapok siam dah iron baju saya malam tadi. Pukul 8 nanti saya tunggu awak. Ye ye saya tak lupa makan breakfast saya. Okay meet you later. Waalaikummussalam” see pagi pagi lagi aku dah kena leter dengan dia. He is my second Umi.

Aku menapak perlahan ke arah pintu gerbang bilik air. eleh tak payah nak gerbang sangat lah. Rambut panjang paras pinggangku yang malam tadi aku buat macam fesyen ala ala bintang korea buat, aku sanggul tinggi.

Ehh wait a minute. WAIT . A . MINUTE . bukan semalam… otak aku berfikir ligat sekali lagi. macam biasa abjad, nombor, Fizo Omar, Nabila Huda, even kartun Cardcapter Sakura pun menjelma dekat otak aku ni.

Aku berlari ke katil bersaiz kingku dan mencapai handphone jenama Samsung.

“Haa awak. I’m so sorry for my bad yesterday” aku belum call lagi, dia dah call dah.

Banyak yang kita orang bualkan. maklumlah dah 14 jam kita orang break. mesti banyak yang nak diberitahu kan? Macam ni lah kita orang bila break, mesti masing masing akan lupa masa subuh then baik balik. harharhar.

***
“Hai Faiqa! Have a good day Danah. All the best for your presentation Nasiha! Assalamualaikum Rahidah” setakat ni je lah yang mampu aku ucap dalam perjalanan dari tingkat ground sampai ke bilik aku. perghh. ni belum sempat breakfast lagi. Aku lambat! tu lah leka lagi otp (on the phone) dengan si Fattah tu lepas sembahyang subuh.

“Cik Alana, I’ve got a letter for you” belum sempat aku ingin membuka tombol pintu dan masuk ke dalam bilik untuk meng-’henjut henjut’ kerusi empuk aku, Si Aina ya bulu mata unta ini sudah panggil lah. “Oh really? Thank you. Have a nice day cik Aina” aku memberi sedikit senyuman.

“Welcome and have a nice day too cik Alana. You are wearing Avenue clothes today. You look so sparkling” wah wah Aina sepiking (speaking) ore (orang) putih nampok?

“Thank you. Let’s have a chat inside my room”

Alana. Ni office hour boleh pulak kau ajak anak dara orang ber chit chat dengan kau? Ahakss.

“So awak tahu tak butik brand mana yang tengah sale sekarang ni?” Tanya aku sebaik sahaja kami berada di dalam bilik aku. Surat yang diberikan oleh Aina bulu mata unta tu tu aku buka.

“In japan. ada kimono sale besar besaran dekat area Shibuya !!”

“Nandesuka? Biar betul? Clothing dia okay ke? i mean they not using kain 1 meter RM4.50 kan?”

“Yes that’s right. Cuba cik bayangkan cik pegang kimono yang selembut sutera bercorak abstrak yang berwarna oren, hijau, biru, ungu. wahhhh”

“wahhhh arghhh. book a flight ticket for us! we are going to Japan by tomorrow!!” surat itu aku tinggal di atas meja dan segera memeluk Aina. We are the happiest secretary-boss ever!

***
Right now. I’m in front of Rannan Alana Aisy office. sitting outside the car like a fool man. Apa yang budak ni buat sampai lambat sangat? touch up ke? or ada orang mengorat dia ni? or dia mengorat orang? or haiyaa berapa banyak or dah?

Handphone jenama Nokia Lumia dikeluarkan daripada poket. Jari ini ligat bermain di atas skrin handphone. Tiba tiba bahuku disentuh but why keras semacam je?

“Assalamualaikum awak” budak ni punya batang payung rupanya usik bahu aku.

“Waalaikummussalam. Awak ni kenapa lambat? saya tinggal kang baru tahu” Aku memasuki perut kereta.

“Hish awak ni tak gentleman langsung tahu. Ade ke tak bukakan pintu kereta untuk saya?” Alana membuka daun pintu dan memasuki ke perut kereta dengan sendirinya.

“Itu satu hukuman. wekk!” Okay Fattah ni memang kengkadang membuat aku rasa nak pancung dia hidup hidup tapi tak sampai hati bila nak pancung muka hensem dia tu. Gatai na kau ni Alana.

“Sorry lah saya ada meeting tadi, awak tunggu lama ye tadi?” Aku membuka radio. woot woot lagu Titanium. I am titaniummmmmmmm~~~~~~

“Ye awak. Sampai saya ni dah macam tiang tambahan office awak je”

“Alolo siannya lah pak cik tua dahi kerepot saya ni” Hahahaha. Dia ketawa. Aku senang tengok dia ketawa terbahak bahak macam tu. Mujur aku masuk kelas tuition “How to make people laugh to your jokes” haritu. harharhar. Okay tipu je. mana ada orang buat kelas tusyen macam tu.

“Kita nak pergi makan dekat Swiss Garden ke?” Tanyaku apabila kereta yang dipandu Fattah ini membelok ke kawasan Hotel Swiss Garden.

“Yes. How i’m gonna say ye? A candle light dinner for us” Haaa sifat romantika de amour Fattah ni buat aku makin sayang bergebu gebu macam awan nano dekat dia.

Kami beriringan masuk ke dalam hotel mewah ini.Kami terus ke ruang cafe. Perut aku dah tak tahan dah ni. Uwaaaa buffet. Boleh makan puas sepuas puas puas puasnyaaaaa.

Pinggan yang dipenuhi dengan Nasi Goreng Ala Arabican, keropak mona what moni yang famous dekat tv tu, Blackpepper Sausage, crab and prawn ball ball diletak di atas meja. Ya Allah Ran ni makan ke melantak? kalau nak dibandingkan dengan pinggannya sekalipun separuh tak tentu sama.

Dia hanya mengambil Nasi, Chicken Curry, salad and squid spicy. Alah ape ape je lah. She still cute, dude. Kami makan tanpa bercakap sepatah. mungkin kerana kami kelaparan.

***
“What!” Suara Fattah yang agak tinggi itu mencuri perhatian semua pelanggan yang sedang makan di cafe itu.

“Why? Salah ke? I’m going to Shibuya je kowt”

“just to buy a kimono”

“then what’s the matter?” Aku mengelap mulutku dengan handkercheif.

“Tak reasonable tahu? awak ni kenapa shopaholic sangat?”

“Rebecca Bloomwood say ‘When I’m shopping, the world gets better’ saya pun macam tu jugak”

” but still awak boleh je book in online that kimono yang sutera ungu hijau lah”

“because i want to hear the sound of sweaping credit cards”

“you are indeed a crazy shopaholic”

“we broke up” 08.50 tepat kami break lagi sekali after sebulan kita orang break hari tu.

***
“Kau ni dah kenapa? macam owl missing moon je?” Qays bertanya.

“Peribahasa ni tak diiktiraf kalau kau letak dekat penulisan tahu?” Khair menegur dengan baik. Qays ni tahu lah ada darah american tapi takkan dah tak tahu nak cakap pungguk rindukan bulan betul betul?

Straw teh ais di kacau perlahan. Sebuah keluhan terbit daripada mulut. Hmm tak baik mengeluh Fattah.

“Member childhood aku selalu cakap macam tu dekat aku masa dekat America dulu” Qays sudah membuat muka. Hai la kawan aku ni cepat betul merajuk. Macam mana si Danah ni boleh tahan sama?

” Habaq lah gapo diyo?” Si Nashif ni memang suka aduk-adukkan bahasa utara, timur, kay el, negori dengan johor. Cheq tak tahulah lagu mana dah ni.

” Gapo apo? takdo apo nok digapokan” berbelit lidah aku noh.

“Doksah lagu gitu. Habaq mai. Kawe muroh hati nok tolong hang”

“Awat si Rannan tu buat masalah lagi ka?” Tiba-tiba si Shafiy yang sejak tadi berdiam diri bersuara.

Ting! Shafiy ni memang betui betui kawan baik cheq. Dia tahu je masalah aku even aku tak pernah bagi tahu dye even a single word.

“Hmm. Betul lah tu. Aku tak tahu nak buat lagu mana dah” Aku memanggil mamak yang daripada tadi berada di depanku. Hehe. Teh Ais lagi satu lah.

“Dia shopping sampai habis 5k lagi ke?”

“Taklah. She’s in Japan now.”

“Then? What’s The problem? dia pergi bercuti? dia kena outstation ke?”

“Nope. To buy a kimono sebab dekat Shibuya tengah sale”

“Hebat betul awek kau tu der”

“Hebat apanya? Dia memang suka membazir. Dia nak pergi mana pakai kimono bagai? Sampai bila dia nak jadi macam ni? Dia dah ada 13 credit cards!”

“Wah wah tak pernah nampak kau membebel bagai macam ni”

“Aku sayang dia sebab tu lah aku tak nak dia tergoda dengan handbags, top shirts, skinny jeans or even kimonos”

“Woot woot. ape serious sangat ni bro? ape kata malam ni kita men’s talk je? Gegurl not allowed okeng” Haa tu si Qays tetiba bagi cadangan. bukan tadi dia merajuk sakan ke? kawan aku ni pelik pelik je.

***
Akhirnya aku pulang juga ke tanah air walaupun aku rasa tak puas berbelanja dekat Jepun. Bukan setakat kimono je aku borong, dress, gaun, make up semua aku borong. Memang tak sia sia aku pergi Tokyo, semata mata nak pergi Shibuya. Satu Shibuya aku dah round dengan si Aina tu sampai peniaga dekat jalan Shuto kedai Minami Aoyama dah kenal kita orang. She even give us a super cheapest price. Auww Auww. Thank you Tsubasa.

Walaupun hati aku puas berbelanja tapi jiwa raga aku still ingat dekat buah hati pengarang jantung aku yang tengah menjerukkan diri tu. Uhuuuu apa yang dia tengah buat sekarang ye?

Mataku tertancap satu surat yang berada di atas mejaku sejak seminggu yang lalu. Aku terus membuka lipatan surat itu. Mataku menganalisis setiap perkataan yang tertulis di dalam surat itu. Aku tak percaya. Aku memang tak percaya. Mataku bergerak kekiri dan kekanan. Keatas dan kebawah. Jangan juling sudahlah.

“Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh” Aku menjerit gembira! i got an offer letter! Salah sebuah institut yang terkenal di United States memberi peluang untuk aku menyambung pembelajaran jurusan Fashion. Aku ni danlah gila fashion. Semua fabrik aku kenal walaupun aku tutup mata. Hiperbola sungguh aku ini.

So i gonna pack all my stuff and fly to US! Hi New York!

***

Now aku ada dekat Chrystie Street. salah satu jalan yang ada dekat New York. sebenarnya aku dah sesat. tu lah taxi driver tu pekak ke apa aku pun tak tahu lah. harap je muka hensem. tapi hampeh.

Nak dijadikan cerita aku kena jalan kaki nak pergi Ludiow Street. Huwaaaaa. Aku terpaksa tebalkan muka dekat abang hensem mata biru yang jadi guideman dekat kedai Lehmann Maupin Gallery untuk mintak direction. Abang tu kata dekat je, tapi aku dah teguk air tin kesepuluh dah ni.

Aku dah sewa sebuah rumah dekat Ludiow Street. Tapi aku tak jumpa pun. Eh jap wait! Rumah warna putih, gate warna silver, rumah corner. Rumah ni macam sama je dengan gambar hari tu. Aku segera menekan loceng rumah itu.

“Assalamualaikum. Assalamualaikum” Aku saja cari housemate yang datangnya sama dari Malaysia. Tak nak aku duduk dengan bangsa asing kang dia bawak teman lelaki dia balik rumah naya aku.

“Waalaikummussalam. Yes may i help you sweetie” Seorang wanita bertudung labuh membawa segugus kunci. Wow banyaknya kunci!

“Is this Sumayyah house?” Coat jenama Burberrys ni aku betulkan.

“Are you Rannan Alana?” Anak orang kaya ke dia ini. Coat Burberrys dia pakai. Kau pegang pun belum mampu Sumayyah.

“Siapa tu Su?” Seorang perempuan yang comel pula tanya siapa aku. Wah wah perlu ke aku tulis signboard ‘MY NAME IS RANNAN ALANA AISY. I’M SEARCHING FOR A HOUSE’

“Haa betul lah tu. Awak Sumayyah ke?” Dia mempelawa aku masuk ke dalam rumah. Budak comel tu nama dia Athia. Dia seorang yang pemalu. Sumayyah pula seorang yang Happy Go Lucky.

Kita orang borak sampai malam. Makan malam kita orang order Mcdonalds je sebab si Su dengan Thia sibuk dengar aku punya cerita daripada kejadian aku sesat dekat Chrystie Street sampai aku gaduh dengan Fattah pun aku masuk sekali.

Somehow tak sampai 24 jam aku ada dekat New York kita orang punya hubungan macam hubungan aku dengan si bapok siam dekat rumah tu. huwaaa Hannan itew windu awuck T.T

***
“Awak dekat New York!! Awak buat apa dekat situ? Ni Umi dengan Abi tahu ke tak? Awak ni tak bagi tahu saya pun! Awak ni sayang saya ke tak sebenarnya?”

Aku menjauhkan handphone aku daripada telinga. Pak Cik Tua Dahi Kerepot ni dah start membebelnya. Aku membuka speaker. Takde lah bernanah telinga aku kejap lagi.

“Saya tengah belajar jurusan Fashion dekat NY ni. Umi dengan Abi ade dekat Dubai hari tu tak sempat nak bagi tahu. Well takkan lah saya nak spoilkan honeymoon dorang”

Haishh apelah salah Datin Luqyana makan masa mengandungkan si bapok siam dengan si shopaholic ni?
Aku baru tahu Alana ni lari ke New York hari ni padahal dah dua minggu dia dekat sana. Memang dah bagus sangat perangai tu.

“Ade je lah benda yang awak nak jadikan alasan”

“Tak boleh ke awak cuba jangan membebel dekat saya?”

“Tak boleh ke awak tak gaduh dengan saya dalam satu hari?”

“Arghhh stress lah cakap dengan awak” Alana mencampak handphone model Samsung Note II ke atas bangku yang sedang dia duduk.

Tiba tiba seorang lelaki bertubuh tegap mengambil handphone itu.

“Makwe awak tengah stress tu, biar dia relaks. Cool down kejap lagi dia okaylah tu. Assalamualaikum”

Who the heck is this guy pulak ni? Terima kasihlah bagi ceramah super tak cukup power dekat aku but i have my own style to handle my girl.

“Waalaikummussalam.Kau dah siapa pulak ni?”

“Oh hai aku Athif. Kawan Aisy dekat sini”

Jangan kata budak Athif ini nak rampas Rannan aku. Aku memang akan pergi cekik budak ni. New York, I’m coming!

***
Ting Tong. Ting Tong. Ting Tong.Haiyaa siapa pulaklah yang tekan loceng pepagi buta ni? Harapkan si Su dengan si Thia tu memang taklah. Aku mengambil tudung kain satin berwarna putih suci dan dengan malasnya aku menapak menuju ke pintu.

Ni mesti si Athif. Tak pun si Umar. Dua dua ni budak bujang yang duduk sebelah rumah kita orang. Nak apa lagi? Mesti makanan lebihan semalam. “Yes, 24 hours open. This is 7Eleven” Aku membuka pintu rumah dengan mata kuyu. Huwaa. Aku menguap.

“Slurpee ada?” suara tu aku kenal. ehh memanglah aku kenal. tapi jarang didengar secara live sejak dua menjak ni. Aku membesarkan mataku. Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

“Dayyan. Fattah. Haiy. What are you doing here?”

Belum sempat aku mendengar penjelesan daripada si Pak Cik tu tiba tiba ada suara lain memanggil.

“Aisy, ade lebihan makanan semalam tak? hehe” Athif, abang si Thia. What are you doing here? Tak nampak ke aku ada marriage problem dengan si Fattah ni. Ceh kahwin pun belum nak ada marriage problem.

“Sorry weh kita orang tak masak semalam. Makan maggi je. Kita orang tengok cerita hindustan sampai pukul 3 pagi” Alana memberi senyuman manis kepada Athif.

Ewah shopaholic ni. Kenapa dengan mamat pakai baju sleeveless berhud yang lengkap dengan skinny jean warna hitam dia senyum senyum kambing? danlah lelaki ni pakai macam pergi berkabung je aku tengok.

“You must be Athif” raut wajah Fattah kelihatan tenang.

” And you must be Fattah” raut wajah Athif juga kelihatan tenang.

“We really need to talk” tapi sekarang dah tiada riak wajah tenang kedua-duanya.

Kalau dekat dalam komik mesti dah ada panahan petir antara mata kedua dua lelaki kacak ni. harharhar. lepastu sorang muka merah telinga berasap sorang lagi buat jelingan maut.Alana sempat lagi kau merapu kan?

***
Sebuah kedai makanan pasta menjadi tempat perbualan kami.

“Sejak bila kenal Ran?”

“Two weeks ago”

“Amik course apa?”

“Oh aku tak belajar. Aku kerja dekat sini”

“Kau suka dekat Rannan ke?”

“Kalau ya macam mana?”

“Kau tahu kan aku pakwe dia?”

“Pakwe baru belum jadi tunang or hubby dia lagi”

“Soon i’ll gonna be both of them”

“Eleh tak perlulah nak riak”

“I’m talking the truth”

Mamat mata coklat pakai baju warna merah berjenama American Eagle ni memang buat aku meletup letup. tapi takpe aku saja je nak buat dia letup meletup nak tengok banyak mana dia sayangkan awek dia tu. hahahahahahahaha. ehh aku ni dah macam watak jahat dalam novel ke?

***
“Ran, i’m here because of you. Think about us. sampai bila kita nak macam ni” Dia merenung ke arah mataku. Mata coklat dia mengancam dan aku sememangnya sudah terancam.

“Sampai bila bila”

“Awak kenapa bagi tahu Hannan je yang awak nak pergi NY?” Fattah merenung sebuah taman yang tersergam indah dihadapan kami.

“Sebab saya baca offer letter tu seminggu lepas saya pergi Japan and jadual belajar start tiga hari lepas tu. I was busy arranging my time” Shawl yang aku belit stail Hana Tajima aku betulkan.

“I’m Sorry” kami berdua cakap bersama-sama.

Aku memandang lelaki yang memakai kaca hitam ini.”No it suppose to be me who say i’m sorry”

“I’m sorry. I’m misunderstanding you before” lelaki itu pula berkata.

“so kiranya kosong kosong lah ye?”

“hahaha yes kosong kosong”

Kami rancak berbual sampai pukul 7 barulah Fattah hantar balik rumah aku and guess what dia tidur satu rumah dengan rival dia, si Athif. Tu pun si Umar yang ajak. katanya dia dah boring tengok muka Si Athif. Si Athif pun nak tak nak terima je lah tetamu tak diundang dia tu.

***
Minit berubah kepada jam, jam berubah kepada hari, hari berubah kepada bulan, dah dua bulan aku tinggal di sini. Semalam. Yes semalam. Fattah melamar aku. Dia kata dia nak masuk meminang by this weekend memandangkan Umi dengan Abi aku dah sampai daripada Finland. Alahai sweetkan Umi dengan Abi aku ni? travelling sama sama. Alahai.

Tapi sekarang mesti Fattah tengah jadi tauhu masam. Mana taknya aku tolak lamaran dia. Ye lah. Aku tak bersedia nak kahwin lagi. umur aku baru 24 tahun. aku tak nak kahwin awal macam si Alia Airysha dalam novel Cinta Kontrak tu. Tak mahuuuuuuuuuuuuuuu.

Aku nak call Umi lah. Nak tanyo kabau diyo. harharhar. Dia lantas mendail nombor handphone Uminya. ehh kenapa tak dapat? Ermm tak pe lah call nombor maxis pulak.

“Yes honey, haa? Ahh i’m being good” handphone di tangan sebelah kiri pula dijawab.

Handphone di tangan sebelah kanan Datin Luqyana pula dipicit speaker on. “Haa ye Fattah. Umi ada dekat sini lagi. Ye, Umi dengar”

“Rannan tak boleh buat dia macam tu. Dia pun ada perasaan darling” Datin Luqyana menjadi pening untuk menjawab panggilan yang mana satu.

“Biasalah tu Fattah. Rannan ni memang ego dia tinggi melangit. Dia sayang cuma dia tak nak luahkan” Handphone di sebelah kiri pula dipicit speaker on.

“Tapi Umi, kalau dah sayang kenapa tak nak kahwin dengan Fattah?” At last Datin Luqyana meletak kedua dua handphone di atas coffee table.

“Umi tak rasa terlalu awal ke kita orang kahwin?”

“Awak tak nak kahwin dengan saya sebab awak rasa terlalu awal?”

Alana melihat handphone nya semula. Rasa rasa tadi dia call umi dia bukan? kenapa Fattah pulak yang ada ni? Ni mesti sah………

“Yang awak nak mengadu dekat umi saya kenapa?”

“Suka hati lah. awak mengadu dekat umi boleh pulak?”

“Umi saya. saya layak nak call umi bila bila masa”

“saya bakal menantu umi jugak, saya pun berhak nak call umi bila bila masa”

“drop this subject. i’m off. astalavista”

“i’m off too. bonjour”

Ish sibuk je nak call umi aku. tak pe tak pe aku nak call mama, mak dia pulak. Aku scroll kebawah screen handphone ini untuk mencari nama Datin Adawiyah pula.

***
Dua tahun sudah berlalu kenangan semua itu. Aku dengan Fattah? still macam dulu. kadang kadang baik. kadang kadang bergaduh. isu kahwin dia tak pernah ungkit lepas hari tu. Ya, dia still call umi dan aku pulak still call mama if kita orang gaduh. Fattah pula sekarang sudah balik Malaysia makin rapat lah dengan umi aku tu.

Aku sudah pun habiskan pembelajaran tentang jurusan Fashion. In two years in Alhamdulillah aku sudah faham apa maksud fashion sebenarnya. Aku dah graduate! Hmm dan aku jugak sama seperti dulu. berbelanja sakan dekat Butik Roxy, Arc Teryx, BCBG MAXAZRIA, Burburrys, Burton dan banyak lagi.

Kadang kadang aku tertanya tanya jugak kenapa aku harus beli semua tu? Semua benda tu bukannya aku pakai tiap tiap hari. Setiap kali ada occasion aku mesti akan beli dekat butik lain. So beratus-ratus baju yang ada dekat dalam closet aku tu hanya sekali je aku pakai sebenarnya. even baju duduk rumah.

Baju sundress warna biru muda bercorak bunga tulip ini aku betulkan. Aku rasa aku shopping selama ini sebab nafsu shopping aku ni terlalu ghairah daripada orang lain. I mean kita boleh control kan nafsu kita? Tapi aku baru sedar yang aku sebenarnya tak boleh. Pantang nampak produk baru tangan ni rasa gatal nak bagi cashier tu credit cards aku yang dah ada ke 15 ni.

Ya aku dah sedar. Aku banyak bergaduh dengan Fattah selama ni sebab aku ni shopaholic yang tegar. Aku dah sakiti orang yang aku sayang sangat sampai aku tolak lamaran dia. Ya Allah,teruknya hambamu ini.I should make a move from now.

Top shirt, sweaters, skinny jeans, coats, handbags, high heels semua aku dah bagi dekat kawan kawan aku yang tinggal dekat kawasan perumahan Ludiow Street.Dorang semua pelik sebab dia orang kata masa aku shopping mata aku bersinar sinar tanda aku sayang dekat barang barang aku beli.

Aku cuma cakap yang aku terbeli dua kali. Dia orang kata aku pandai buat lawak. Lawak apakah ini kawan-kawanku?

Aku masih duduk di US. temankan si Su dengan Thia habis buat degree. Aku sayang sangat sangat dekat dia orang tapi sejak dua menjak ni kenapa hati aku rasa tak sedap? Ehh hati aku ni boleh makan ke? Mr. Dinosaur sedap ke hati saya?

***
“Kamu tak nak kahwin ke Fattah?” Dato’ Nadhir tiba tiba menyoal hal itu kepada Fattah.

Datin Adawiyah pula menyelit dengan menatang sebuah dulang ke ruang tamu.”Kamu dah 26 tahun. Kawan-kawan kamu dah dapat anak dah pun”

“Hmm mama dengan papa buatlah keputusan. Fattah serah semuanya kepada mama dengan papa” usai berkata dia terus masuk ke dalam biliknya.

Mungkin kita berdua sudah tiada jodoh Rannan Alana Aisy,

***
“Weh. Fattah nak kahwin dua hari lagi!!”Athif menjerit gembira apabila sepuluh minit yang lepas baru sahaja Fattah memberitahu berita tu kepadanya.

ohh yaa mesti korang pelik kan tengok Fattah dah rapat dengan Athif ni. masa Fattah duduk dekat NY hari tu si Athif dengan Fattah buka satu kedai makanan. well that restaurant indeed famous. dorang berdua lah peneraju utama kedai makan itu apabila mengetahui masing masing mempunyai banyak persamaan.

Fattah juga hampir hampir ternganga apabila mengetahui yang Athif saja nak berlakon buat buat si Fattah ni sakit hati padahal dia dah pun declare couple dengan si Sumayyah about 3 years already. seriously Fattah dah tertipu dengan lakonan si Athif.

Alana yang sedang menyedut minuman menggunakan straw itu hampir tersedak. “What? Dia tak bagi tahu aku pun?!” Alana memeriksa handphonenya. no missed call. no message. He’s not gonna kidding me like this right?

“Alah mungkin dia tak nak menyusahkan kau kowt” Su cuba menenangkan aku.

“tapi aku girlfriend dia” arghh aku tetap tak puas hati.

“sebab kau girlfriend dia lah dia tak bagi tahu kau.” Si Athif ni memang mulut laser.

“what do you mean?”

“sebab yang dia nak kahwin tu bakal isteri dia bukan girlfriend dia” Athif, aku tengah berapi ni kau lagi tambah minyak dengan arang memang tambah berapi aku. Ehh aku ni dah macam set barang nak buat barbeque je.

“You shut up” Aku cuba call Fattah tapi tetap tak dapat. Fattah ni dah kenapa. Eeeee.

“Su, book flight ticket yang paling awal boleh sampai Malaysia esok. Kita berempat akan pergi ke Malaysia Tanah Tumpah Darah Kita”

Athia yang daripada tadi tidak berkata tiba tiba mengukir senyuman manakala Athif mengerdipkan matanya kearah Sumayyah tanpa disedari Alana.

***
“Lana, mungkin calon isteri dia tu datang dari penang. fuhhh anak mami. comei naaa” Sumayyah binti Kamarulzaman ni saja nak buat aku marah.

“Ha’ah Aisy. tak pun mak Fattah tu berkenan pulak dekat chinese hot girls CK sana”

“Guys please stop this nonsense!” Aku dah sampai dekat KLIA. sekarang ni tengah cari beg luggage warna hitam jenama Polo aku. mana pulak dah benda ni pergi?

“Kau jeles ke Aisy?” Athif bertanya.

“Apa perasaan kau bila orang yang kau sayang kahwin dengan orang lain?” Athif bertanya lagi tapi aku buat tidak tahu.

“Apa yang kau rasa bila kau dapat tahu, Fattah akan kahwin Aisy? Stop ignoring my question”suara Athif sedikit meninggi.

“Aku tak tahu. Aku tak tahu. Aku tak tahu kenapa hati aku rasa bergetar bila dapat tahu dia nak kahwin. Aku rasa nak pancung hidup hidup perempuan malang yang kena kahwin dengan si Fattah. Dia bukannya tahu Fattah allergic dekat kacang. Dia tak tahu Fattah suka minyak wangi yang selalu dia beli dekat CK, Dia tak tahu yang Fattah suka pergi arcade semata mata nak teman aku main macam budak budak. She just dont know how much i know about Fattah” air mata aku mengalir di pipi.

“Aku faham Lana. Aku faham” Athia dan Su memeluk Alana dengan air mata yang bergenang.

Perempuan ni memang suka touching ye? Sikit sikit touching. Getus hati Athif. “Girls, we are running out time. Kita kena hentikan perkahwinan dia orang okay?”

Alana menguraikan pelukan.Aku mengesat air mata. We must settle this problem. Aku sudah nampak luggage bag milikku, aku mengheret beg itu lagak aku mengheret Fattah ke Gate 5 di KLIA ini.

***
Seriously no joke. Fattah memang betul betul nak kahwin. Aku nampak kelibat Hannan dari jauh yang tengah giat buat cendol. Sejak bila bapok siam ni reti buat cendol? handmade pula tu and rata rata orang daripada rumah aku semuanya membantu perkahwinan Fattah.

Ahhhhhh. aku tak kisah dengan Hannan. Sekarang ni aku nak cari Fattah. mana Fattah ni!!! “Alana” seseorang memanggil aku. Yes, dia Danah. Tapi aku buat pekak sebab aku memang desperate tengah cari si Fattah. “Alana” kali ni Mak Timah si pembantu rumah aku pulak yang panggil aku.

“Alana” Nasiha memanggil aku. “Alana” Faiqa pula memanggil aku.”Alana” giliran Nashif pula memanggil aku. “Kenapa dengan korang ni? tak habis habis panggil nama saya? Nanti nanti lah saya panggil nama korang balik ye”

Haa aku nampak seorang lelaki a.k.a bapok siam klon Hannan menapak ke sebuah bilik. ni mesti mak andam ni eh bukan pak joko bapok siam andam.

“weh, kau kenal Fattah? mana dia?” Aku tak tahu nak panggil dia apa so tibai je lah.

“Hmm mestilah i tahu. Dia kan groom wedding ni, dia ada je dekat bilik depan ni” aku intai barang make up dia. Aku punya lagi banyak kay. ehh tapi bukan kau dah bagi dekat Elaine ke hari tu? a’ah lah lupa.

“okay thanks ye you” aku ikut cara dia cakap. you-i bagai. hahaha.

***
“Dayyan Fattah Haiy!” aku tak kira dia tak pakai baju ke apa ke aku rempuh je bilik ni.ahh Alhamdulillah dia pakai baju. Kelihatan dirinya sedang sibuk kemaskan baju melayu di hadapan cermin.

“Ya, Cik Rannan Alana Aisy” Dia tidak memandang aku langsung. Hmmm.

“Kenapa awak tak call saya bagi tahu wedding awak?” Dia berdiam diri.

“Kenapa saya call tak angkat?” Bila dia berdiam diri sekali lagi aku rasa macam nak baling je bantal peluk spongebob dia yang ada dekat atas katil ni.

Aku menapak perlahan ke arah dia. Aku membuat muka geram tapi ye aku sedang melutut di hadapan dia.Aku mengeluarkan sebuah kotak berbentuk hati yang mengandungi sebentuk cincin berlian. Akhirnya dia memandang aku.

“Saya tahu saya salah sebelum ni sebab saya tolak lamaran awak. Saya tahu saya selalu marah awak. Awak selalu bagi advices yang saya tak suka tapi saya tak tahu kenapa sampai sekarang advices awak tu terngiang-ngiang dekat telinga saya. kalau awak nak tahu saya bukanlah shopaholic macam dulu lagi. credit cards saya tinggal tiga keping je. 7 keping saya dah gunting. 5 lagi saya beku dekat dalam peti ais bahagian freezer.awak maafkanlah kesalahan saya selama ni. please, dalam masa terakhir ni tukarlah nama saya dekat kad kahwin awak tu. terimalah cincin ni. saya melamar awak sebagai suami saya ni. I love you like crazy sayang” air mata aku sudah bergenang.

“Bangunlah. semuanya dah terlambat. awak tengoklah kad kahwin ni” Fattah memberi kad kahwin berwarna warni itu kepadaku.

“at least terimalah cincin saya ni dulu” Aku still melutut depan dia.

“See this first” dia menggoyang-goyangkan kad kahwin itu dihadapanku. okay takpe. aku memang nak tengok siapa malaun yang malang jadi isteri Fattah ni.

‘Rannan Alana Aisy’ huwaaaaaaaaaaaaaa nama aku. ape aku baru cakap tadi? Malaun? Malaun tu akulah? Malang? akulah yang malang tu? This is not a dream kan?

“Haa! kenapa nama saya pulak yang ada ni” Aku menggosok mata.

“Listen here sayang, saya dah lama maafkan awak. saya tak nak kahwin dengan mana mana perempuan pun selain awak. Hati saya ni hanya terpikat, terpukau, terjatuh dekat awak sahaja” Dia memberi senyuman menawan kepadaku dan aku pun tertawan seperti biasa ahhhhhhhhhhhhhh.

“Lana, lana. sanggup kamu melutut demi seorang lelaki?” Datin Luqyana a.k.a umi aku memerli aku.

“Lana, kamu beli cincin tu dekat mana? Bukan Habib Jewel kan? Kamu kan dah what bekukan 5 card credits dekat freezer” giliran dato’ Mahran a.k.a abi aku pula menyakat aku.

Aku nampak bibir Hannan seakan ingin membuka tetapi aku lebih cepat buat tindakan. “Kau buka mulut kau, aku pancung leher kau macam dekat penjara pudu sana” tapi menggunakan bahasa mata aku lah.

“Abi dengan umi ni. orang danlah amik flight paling awal nak sampai Malaysia, cincin ni pun main tangkap muat je beli dekat CK, orang penat menangis tahu tak” Aku menuju ke pintu bilik Fattah di mana tempat family aku berdiri. huwaaaaa bukan family aku je, even mama, papa, su, thia, athif, faiqa, shafiy semua tengok lakonan aku tadi. ni memang nak kena makan sorang sorang ni.

hish tengok si hannan ni sempat lagi record dengan camcorder. aku memang marah tapi dalam masa yang sama aku rasa sangat gembira.

“Cik Alana, i kena make up you, kejap lagi nak akad nikah dah ni” pak joko bapok siam andam ni datang dari mana entah tiba tiba jerit dekat aku.

“Haaa??” Aku macam duduk satu pulau yang penduduk pulau tu mempunyai nama sama dengan aku. I mean aku terpinga pinga.

Fattah menghampiri aku dan berkata “Pergi tukar bajulah sayang, your baju kemeja brand Jessica London ni dah masyaaam dah” eeeee Fattah ni pun sama je.

“Saya punya baju still okay kay”

“Nope tak okay”

“Kalau tak okay, saya boleh beli yang baru. Brand yang sama. produk yang sama”

“Awak kata awak bukan shopaholic dah?”

“opsss. terikut ikut dengan nafsu lah pulak”

Semua ahli keluarga aku tergelak. I dont even make a joke. Kenapa dia orang gelak?

“dah dah jomlah pergi sekarang, encik adam nak make up bakal pengantin baru kita ni” semua orang turun ke tingkat bawah dan aku pun mengikut langkah mereka.

“Alana” Fattah memanggil aku.

“yes” aku berpusing menghadapnya yang berada di muka pintu.

“cakap i love you kejap”

Fattah ni takkan masa aku bagi mukaddimah panjang the lebarss tadi tu tak cukup?

“tak nak saya” aku menjelir lidah.

“you know i love you right, Rannan Alana Aisy?” aku membuat muka bosan sedangkan hati ku sedang berdegup kencang.

perlahan lahan aku mundur tapak demi setapak. “yes and you must know i love you untill my last breath” aku berkata perlahan lantas lari menuruni anak tangga. fuhhh fuhhh malu. panas nyaa aku rasa.

Fattah menangkap apa yang Alana balas terhadap pertanyaannya tadi. Tidak sia sia dia buat plan kahwin macam ni. tu pun umi, abi, mama dengan papa yang uruskan. aku ikut je. bukannya aku tak nak call Alana tapi dilarang keras oleh Hannan. Su, Athia dan Athif pula rela hati ingin membuat Alana berasa tidak kena dengan perkahwinan aku. Haihh nak tergelak pulak bila ingat balik.

***
Nama diberikan Alana. Berusia 27 tahun. Kegemaran? hehe mengayat sang suami yang suka merajuk sejak akhir akhir ni sebab pembawakan budak. I’m pregnant 4 months. i’m not in love with credit cards anymore but with my love, Dayyan Fattah Haiy. Sesungguhnya aku gembira kahwin dengan dia. dia protect aku macam adik dia sendiri walaupun dia tiada adik sebenarnya. Kita orang gaduh macam adik beradik tapi tetap pasangan suami isteri yang sedang hangat bercinta di bumi Perth ini. Hahahahaha. We are in Perth. Honeymoon kali ke 7.

p/s: maaf atas segala kekurangan. mungkin saya ada broken english ke apa ke minta ampun ya. saya masih newbies dalam dunia penulisan. Ohh yaa cerpen saya ini agak panjang, bagi saya lah. hehe. Kalau boleh tegur lah segala silap saya tentang cerpen ini. Sekian.




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

95 ulasan untuk “Cerpen : Cinta Si Shopaholic”
  1. nadrah iwanis says:

    huhuhu bace sbb byak komen..ingat best..tpi xpham..ttbe da ada kt ruang komen..xbace prabis lgi ni..hehehe lompat2.. cik writer,mgkin best kot..cume sy yg xpham kot

  2. Ranimah says:

    Baca tajuk ini dengan nama penulis, ‘The girl in pink scarf’ teringatkan pada novel popular, Shopaholic series dari Sophie Kinsella. Watak utama, Rebecca Bloomwood guna nick name, ‘The girl in the Green scarf’ bila menulis untuk kolum dalam ‘Confession of Shopaholic’.

  3. syakirah achy says:

    fuyooo lamakk, awal awal tuuu .. hmmmm, lama lama ada juga sikit tak paham tapi dah makin lama lagi .. perrrr the best lahhh .. syok .. i really like with the end, happy ending … no sad sad lahhh .. haha #melawak sikit (POYO!)

  4. Jack says:

    Pehh tiru cerita girl in green scarf… Sama pulak tuuu. Xde idea lah tu -,-

  5. anon brutal says:

    komen semua -ve x jadi baca

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"