Cerpen : Oppaku Oppamu Saranghae

10 March 2013  
Kategori: Cerpen

10,506 bacaan 30 ulasan

Oleh : Iman Zahira

If there are images in this attachment, they will not be displayed. Download the original attachment

Super Girl

Hey!
oh~oh~oh~oh~

Oh~chao ji chao ji de niu hai
oh~oh~oh~oh~

Kan wo kan kan wo
bu yao zong shi xiang zhe ta
bu ai bu ai ta bu ai ni
ni de wan mei sheng gou ta

Bu yao zai ding zhe na shou ji
bu yao zai na san xin er yi
ni ming bai de,ni qing che de,
wo chao ji niu hai

You shi hou xiang qi ta sang
ni de hua

Diu diao kuai diu diao ba

Hai you tana zui mi ren de wei xiou

Wang diao kuai wang diao ba

Ta den wen rou hai hui rang ni
dian dao

Xing lai kuai xing lai ba

Ni de hao shi dou me shen mi,
qing rang wo hao hao bao ni

(co 1)oh My Super Girl ni shi wo de
Baby Girl

Ta kan bu jian ni de me li ping fan
bei hou de mo li

Oh My Super Girl wo shi ni
de Super Man

Ni de yan shen rang wo zhou ni
wei le ni shen me dou yuan yi

Dah cukup sampai di sini saja..kalau nak lirik penuh pergi cari dekat youtube..hehehe

“oit..Ain kau tengah buat apa tu?”Tiba-tiba Nur Ain disergah dari belakang setelah begitu asyik menyanyikan lagu Super Girl daripada kumpulan Top Boys.Apa lagi terus melatah la anak dara tu.
“oh..oppaku sayang Min Woo.Kau ni kan memang tak boleh nak tengak aku senang sikit asyik nak mengusik je kerjanya.Kang kau berjangkit dengan latah aku ni padan muka”Marah Nur Ain apabila disergah sedemikian rupa oleh Fazira.
“Hehe..Dah aku panggil kau tak dengar jadi aku usik la kau.Kau ni tak habis-habis dengan Koreanyer.”Fazira menjawab setelah melihat di atas meja Nur Ain penuh dengan lirik lagu korea.
“Biarlah aku nak nyanyi lagu oppa aku.Bukan oppa kau.”
“Oppa..oppa oppang karang baru hang tahu(tiru ayat matlutfi sat).Geli la aku dengar kau dok panggil oppa..Nak jadi orang Korea sangat ke.”
“Memang pun aku nak jadi orang Korea,kalau boleh aku nak kahwin dengan oppa Min Woo.Lepas tu aku nak tunjuk dekat korang semua yang aku ada suami handsome, artis pulak tu..Hahaha.”Namun kata-katanya hanya disimpan dalam hati.
“Oii..Tengak minah tu aku tengah sibuk bercakap dia boleh pulak senyum sorang-sorang.Dah rupa orang gila pun ada.Oii Ain!!”Fazira menyergah Nur Ain yang begitu asyik dengan angannya.
“Oh..suamiku Min Woo..Woi apa main sergah-sergah kang ada yang kena makan kaki karang…Apa ko nak datang kat tempat aku ni.”
“Hehe..sorry dah kau tengah senyum sorang-sorang aku sergah la ko.Aku nak tanya kau dah siap ke belum kerja sekolah yang cikgu Maimun bagi tu..”
“Aku dah lama siap cuma nak tunggu cikgu mintak je lagi.”
“Pinjam.Aku tak siap lagi la.Semalam aku tertinggal buku dekat kelas.Habislah aku kalau tak siap kerja cikgu tu.”
“Itu la kau masa balik bukan nak cek dulu buku apa ada dan tak ada dalam kelas.Kan dah tertinggal.Nasib baik kau ada kawan yang baik macam aku nie.Tolong bagi pinjam buku kat kau.Kalau nak harapkan si Sakinah tu asyik-asyik dengan buku epop die je.”Nur Ain mengerling NurSakinah disebelahnya yang sedang asyik membaca majalah kegemarannya.
“Eleh cakap orang, dia pun sama tak abis-abis salin lirik lagu koreanyer nak jadi penyanyi apa.”NurSakinah menjawab.
“Memang aku suka salin lirik lagu korea pun sebab kau jugak.Asyik-asyik minta aku lagu baru Top Boys.Kau ingat aku nie pengurus dorang ke?Kalau ia lagi bagus boleh aku jumpa oppa Min Woo selalu..Hahaha”
“Eh..mana aci kau sorang je nak jumpa oppa kau.Aku pun nak jumpa oppa aku jugak.Kalau macam tu aku pun nak jadi pengurus dorang jugak la.”
Nampaknya Nur Ain dan NurSakinah sudah mula berperang mengenai oppa-oppa..kesayangan mereka.Tapi tak lama pun dorang berperang hanya mengambil masa beberapa minit saja kerana cikgu Maimun sudah pun berada di dalam kelas 6 gemilang.
“Assalamualaikum..kelas.”Cikgu Maimun memberi salam kepada pelajarnya
“Waalaikumsalam cikgu.”Kedengaran pelajar 6 gemilang menjawab salam.Selesai membacakan doa sebelum belajar pelajar-pelajar duduk di tempat masing-masing.
“Okey.Saya nak awak semua hantar kerja sekolah yang saya suruh awak semua siapkan.Ain dah siap kerja sekolah awak.”Macam biasa cikgu Maimun mesti akan bertanyakan kerja sekolahnya yang diberikan kepada Nur Ain.
“Sudah cikgu.”Jawab Nur Ain sambil begitu ralit melihat di dalam laci mejanya, apalagi buku epop yang dirembat atas meja NurSakinah la jawabnya.
“Ain..apa yang awak tengak kat dalam laci meja tu.Sampai saya cakap awak tak pandang muka saya.”Tanya cikgu Maimun sambil mara ke meja Nur Ain dan NurSakinah yang terletak dihadapan mejanya .
“Tak ada apa-apa cikgu saya cuma nak buang sampah dalam laci meja saya.Itu yang ralit tengak tu.”Nur Ain cuba memberikan alasan.
“Awak tak payah bagi alasan la Ain..Saya tahu apa yang ada dekat laci meja awak tu.Kali ini saya maafkan kesalahan awak.Lain kali jangan bawak benda-benda terlarang ke sekolah.Walaupun awak seorang pengawas jangan ingat awak diberi ke istimewaan untuk melanggar peraturan.Peraturan tetap peraturan.Ingat itu pesan saya..Ain..Sakinah..”Cikgu Maimun memberi nasihat kepada Nur Ain dan NuSakinah kerana tiap kali waktu rehat cikgu muda itu akan melihat setiap laci anak muridnya dan berbagai-bagai barang terlarang dijumpai cikgu muda itu namun cikgu itu hanya sekadar memberi nasihat melalui berbisik.
“Ba..baik cikgu.Lain kali kami takkan buat lagi.”Nur Ain dan NurSakinah serentak menjawab sambil berbisik juga takut di dengari oleh kawan-kawan kelasnya.Malu beb.
“Kau punya pasal la ni Ain..Nasib baik tak kena rampas dengan cikgu dah la susah nak dapat majalah epop ni.Kalau kena rampas nangislah aku.Tu la lain kali kalau nak tengak pun tunggulah sampai habis waktu cikgu.Ini tak waktu cikgu masuk jugak la kau nak sibuk tengak majalah tu.”Marah NurSakinah setelah majalah epop kegemarannya nyaris-nyaris tidak di rampas cikgu Maimun.
“Sorry la weh..Aku tak tahan tengak muka oppa aku dalam majalah nie.Cute sangat-sangat rasa macam nak cubit-cubit je pipi die.”
“Kau ingat oppa kau sorang je ke yang cutenye.Oppa aku lagi cute daripada oppa kau.Umur je muda tapi muka dah macam orang tua.”
“Biarlah muka nampak tua yang penting dia paling comel di hati aku.Lagi pulak oppa aku ada lesung pipit.Oppa kau ada?”NurSakinah dah mencebik mungkin tak tahan barangkali Nur Ain memuji oppa kesayangannya.
“Biarlah oppa aku tak ada lesung pipit yang penting oppa aku tetap di hati.”NurSakinah cuba mempertahankan oppanya.
“Ain..Sakinah..apa bising-bising ni.Sekarang buka buku muka surat 45.”Tiba-tiba Cikgu Maimun menyampuk setelah menyedari hanya NurSakinah dan Nur Ain saja tidak mendengar arahan yang diberikan sebentar tadi.
“Baik.Cikgu”Serentak itu NurSakinah dan Nur Ain mendengar segala yang cikgu Maimun ajar dengan tekun dan tawaduk.

*****

“Weh..Top Boys dah keluar lagu baru kot.Kenapa ko tak bagi tahu sampai hati”NurSakinah sudah buat muka sedih kerana Nur Ain tidak memberitahunya bahawa kumpulan kesayangannya sudah mempuyai lagu baru.
“Ha??Betul ke?Tak tahu la pulak aku.Mana ko dapat tahu ni?.”Tanya Nur Ain.
“Aku dapat tahu dari sepupu aku.Semalam aku pegi rumah dia.”Beritahu NurSakinah.
“La ruginya..Kenapa la aku tak tahu ya.Kau tahu tak lagu baru apa, boleh aku search kat internet.”Tanya Nur Ain begitu bersemangat sekali.
“Kalau tak silap aku lagu ‘sexy,free& single’ dan ‘Spy’ kot.”

Sexy,Free & Single

Every Single day I try jeongmal kkeoui da wasseo
We get closer to good time siryeondeure say goodbye

Sexy,Free & Single ije junbineun wallyo
Sexy,Free & Single I’m rwady too,Bingo

Hey!nuguna swipssari ganneun geun jaemieopjjana
Jom deo nopkke, sege lalalalalala….

S.P.Y.

Naega saranghan S.P.Y. geunyeoreul jjocha Day and Night
Jabhil deut jabhiji geurimja cheoream butjiman

Naega saranghan S.P.Y. geunyeoreul jjacha Day and Night
Sumi teok kkeut kkaji chawa geunyeoreul gyeonun geo sungan

c/oI got you little runaway
I got you little runaway
I got you little runaway
I got you little runaway…..

“Fulamak..tajuk lagu sexy tu.Kau agak la kan oppa aku handsome tak dalam video klip tu.”Tanya Nur Ain bersama senyuman gatalnya.Memang gatal pun..hehehe
“Kau nia dah mula tu.Asyik nak puji oppa kau je kerjanya.Oppa orang lain kau tak nak puji pulak.”NurSakinah sudah membuat muka menyampah.
“Apsal lak aku nak puji oppa orang lain.Oppa aku, aku puji la oppa aku sendiri, orang lain punya oppa puji sendiri.Hahaha.”Nur Ain tersenyum bangga.NurSakinah sudah membuat muka kerana tahu Nur Ain sedang memperlinya.
“Kau perli aku ya.Tak apa-tak apa.Ada hari ada batas.Esok hari aku pergi korea tak nak ajak kau.”
“Ha.Kau nak pergi Korea?Bukan ke mak dengan ayah kau cakap kalau keputusan STPM baik baru dorang bagi pergi.Kenapa pulak dorang bagi kau pergi esok cepatnya.Kata nak pergi jumpa oppa sama-sama”Nur Ain sudah membuat muka blur.Setahu dia keluarga NurSakinah ada menetapkan syarat sekiranya mahu menjejakkan kaki ke Korea harus mendapat keputusan yang baik dalam STPM sama seperti keluarganya.Tapi kenapa begitu cepat sekali ibu bapa NurSakinah memberi kebenaran.
NurSakinah geli hati melihat muka Nur Ain yang sedang blurr.“Wei..kau percaya ke aku nak pergi Korea esok?”Tanya NurSakinah.
“Tentulah aku percaya sebab kau kan anak tunggal tentu la apa yang kau nak dorang turutkan lain la macam aku ni 2 beradik.Lebih-lebih aku anak sulung.”Nur Ain sudah membuat muka sedih.
“Tak ada lah aku main-main jela.Takkan la mak dengan ayah aku nak bagi pergi Korea dalam keadaan kita nak STP ni.Karang Korea ke mana STP kemana.Lagi pulak takkan la aku nak tinggalkan kawan aku ni.Kita kan dah janji nak pergi sama-sama.”

“Ko ni kan selalu buat aku suspens.Ingat kan kau betul-betul nak pergi esok tadi.Kalau tak aku dah pikir nak suruh mak dengan ayah kau batalkan flight esok.”
“Amboi kejamnya kau sampai nak suruh mak dengan ayah aku batalkan flight.Ada bran ke?”Tanya NurSakinah lagi.
“Tentulah aku bran sebab mak dengan ayah kau kan kawan baik mak dengan ayah aku.Lagi pulak kau dah janji nak pergi sama-sama alih-alih kau nak pergi dulu.”
“Ala.Aku main-main jela macam la kau tak kenal perangai aku macam mana.Walau apa pun terjadi kita akan sentiasa bersama sebab kita kan ‘Good Friends’.”NurSakinah sudah mula menyanyikan lagu tersebut..

Good friends

Ginjanghaetdeon chaeotnal nana mu mal mathaetji
ireuke uri manheun nal hamkke halji
geuttaen jeongmal mllasseo eoneusae urin
phutnaegiyeosseatji haesodo tteoreosseotji
ireoke uri seororeul aragalji
geuttaen jeongmal mollasseo eoneusae urin

c/oNanun ge manchanha oh
-oh
heullin ttam nunmul bimil
miwohaetdeon sigankkaji nan saranghal su itgesseo eoneusae urin….dan seterusnya cari kat youtube

“He..kau ni kan tak abis-abis nyanyi lagu Good Friends, suka sangat buat aku terharu.”Nur Ain sudah mula berlinangan air mata setelah NurSakinah menyanyikan lagu itu.
“Yang kau bazir air mata ni kenapa?.Macam la kau faham maksud lagu ni.”Soal NurSakinah setelah melihat kawan baiknya menangis.
“Sebab aku tak faham la aku nangis.Yang kau suka sangat nyanyi lagu tu kenapa kan aku dah nangis.Dah la baik aku masuk rumah lagi bagus”
“Oit..Buat apa masuk rumah.Rileks la sikit-sikit touching.Malam masih muda kot.Jom la kita sembang-sembang lagi.”NurSakinah sudah cuba memujuk Nur Ain.
“Tak nak la.Aku bukan touching la.Aku nak masuk rumah dulu sebab nak pergi download lagu terbaru oppa aku la.Karang kau pun mesti nak jugak.Rumah ada internet pun masih lagi nak mintak aku jugak.”
“Hehe..Aku lupa la, kalau kau dah siap download dan salin lirik tu nanti bagi kat aku ya.Ingat Sharing is caring”
“Hmm..yela..”

****

“Nie ha lagu baru Top Boys aku dah salin lirik dah pun.Kalau nak videonya kau datang rumah aku petang nanti.”Ketika itu mereka berada dalam bas ketika dalam perjalanan ke sekolah.
“Okey thank you my friends.Kau lah sahabat dunia akhirat aku.”Belum sempat NurSakinah hendak menyanyikan lagu “Good friends”.Nur Ain mencelah.
“Ha kau jangan buat aku nangis lagi.Dah la malam semalam kau buat aku nangis.Kang hilang ayu aku depan Ashraf nanti.”NurSakinah sudah mencebik.
“Jealous la tu.”Nur Ain sudah tergelak.
“Ish..tak ada masa aku nak jealous.Macam la mamat tu nakkan kau.”
“Eleh kalau dia tak nak aku, aku 100 kali tak ingin.Lagi pulak oppa sayang aku kan ada.”
“Ha..kau jangan nak mulakan.Kang Sakinah gaduh dengan kau lagi.”Tiba-tiba Fazira menyampuk ketika dalam perjalanan menuju ke kelas masing-masing.Terkejut dua orang anak dara tu sampai ada yang melatah lagi.
“Oo..sayangku Min Woo.”
“Kau ni kan kalau melatah tak habis-habis sebut nama Min Woo.Sebut la nama Choi SiWon ke,Lee Dong Hae ke.Tak pun senang sangat sebut la nama Hyun Seok.Nie tak nama Min Woo jugak yang kau sebut.”Nampaknya NurSakinah sudah mahu memulakan peperangan.
“Suka hati aku la.Mulut aku lagi pula aku melatah bukan saja-saja dah tersebut.Kalau kau jealous sangat kau la melatah lepas tu sebuat nama Hyun Seok hari-hari.”
“Ish..tak kuasa aku nak sebut nama Hyun Seok.Aku bukan macam kau kuat melatah.”
“Dah tahu aku kuat melatah kenapa kau bising-bising lagi.”
“Macam mana aku tak bising dah tiap kali kau latah asyik sebut nama Min Woo oppa je.Dah tu masa kau latah kau sebut macam-macam pulak tu.Oh Min Woo ku sayang la,Hubbyku Min Woo la.Geli aku dengarnya.Macam mana agaknya masa kau latah kat rumah ya.Mesti mak kau tak larat dengar anak perempuannya puji bakal menantu tak jadi.Hahaha”
“Amboi-amboi sedapnya mulut kau mengata aku ya.Buat pengetahuan kau sebenarnya mak aku tak kisah pun aku latah sebut nama Min Woo sebab mak aku tahu yang aku bukan main-main latah dan mak aku tak kisah kalau dapat menantu macam Min Woo asalkan hati dia baik dan hormat orang tua itu sudah memandai.”
“Yela tu.Entah-entah kau saja propa dengan aku lebih-lebih supaya aku rasa nak muntah.”
“Ish mana ada tak baik tahu kau cakap aku macam tu.”
“We..sudah-sudah latu gaduhnya..kalau sehari tak gaduh tak boleh ke?”Fazira menyampuk setelah sekian lama menjadi pemerhati.
“Bukan aku yang mulakan dulu.Sakinah ni ha bising-bising aku selalu sebut nama oppa aku masa melatah.Masalahnya bukan aku buat-buat yek.Dah la baik aku pergi bertugas lagi bagus.”NurSakinah sudah mencebik.
“Oii..awal lagi kot baru pukul 7:10 am..Rileks la dulu.”
“Awal apa kebendanya.Dah lambat kot.Aku blah dulu la.”
“We ko tahu tak kenapa Ain beria-ria sangat nak pergi bertugas awal-awal.Selalunya kalau waktu perhimpunan baru dia nak terhegeh-hegeh pergi bertugas.Pelik aku.”
“Kau nak tahu ke kenapa?”Fazira sudah mengangguk.
“Ain nak pergi awal sebab hari ni hari pertama Ashraf bertugas satu kumpulan dengan dia.”
“Jadi apa kaitan Ain dengan Ashraf baru bertugas kat kumpulan?”Fazira sudah membuat muka blur.
“Kaitannyar Ain nak tunjuk dekat Ashraf yang dia seorang ketua kumpulan yang paling baik sebab datang tempat bertugas tepat pada waktunya.”Ujar NurSakinah panjang lebar.
“Ha??”
“Maksudnyer Ain nak tackle Ashraf la.”
“We..biar betul.Budak tu junior kita kot.
“Memang la dia junior kita tapi umur diakan sebaya.”
“Kejap..kejap bukan ke kawan baik kau tu hati batu.Mana dia nak pandang lelaki kat sekolah ni tahunya asyik nak cari lelaki korea je.”Tanya Fazira pelik barangkali Nur Ain berminat dekat lelaki di sekolahnya.
“Tak ada lah Ain tu sebenarnya saja main-main je.Bukan dia minat kat Ashraf tu, saja je nak bagi orang tu sakit hati.”
Fazira blurr lagi.
“Dah..dah tak payah la ko nak buat muka blurr sangat la. Jom kita pergi tapak perhimpunan loceng dah berbunyi tu.Kang mengamuk pulak ketua kumpulan terlebih rajin tu.”

****

“Wei..aku dengar cerita Top Boys nak buat showcase kat Bukit Jalil hujung tahun ni dan pembelian tiket dah boleh dibeli hari ini juga.Aku teringin nak pergi la wei.”Ucap NurSakinah setelah agak lama menelaah buku pelajaran di Perpustakaan sekolah.
“Ha??betul ke.Aku pun nak pergi jugak.Apa kata kita beli tiket sekarang nak tak?Bagi aku laman web tiket tu.”Nur Ain sudah pun mula membuka laptopnya dan ingin melayari internet.Tanpa mempedulikan pelajar-pelajar yang sedang memerhatikannya menjerit seketika tadi.
“ Woi..agak-agak la we kalau nak cakapnya pun tak ada lah sampai menjerit kan semua orang dah tengak kita.”
“Arg..lantaklah dorang..Cepat la bagi laman web tu.Aku nak pergi beli ni.”
“Topboysmalaysia.com.We kita pakai beli je tiket tu tak apa ke..Aku takut la nanti mak dengan ayah aku tak bagi pergi pula.”
“Ko ni aku tengak jela dulu.Nak tahu jugak berapa harga tiketnya,berapa hari bulan.Kau lupa ke hujung tahun nie kan kita nak exam.Apa la ko ni.”
“Ya tak ya jugak.Aku lupa la kita nak exam taun ni.Dah tahu ke berapa harga tiket showcase tu.”Tanya NurSakinah sambil turut melihat di skrin laptop Nur Ain
“Dah.Mahalnya tiket showcase tu.Harganya RM 500 kot.Kalau aku mintak dekat ayah aku sure aku tak dapat pergi punya.”
“Yang kau pergi tengak harga tiket VVIP kenapa..Lain kali tengak la harga untuk biasa-biasa je.”
“Mestilah aku tengak tempat VVIP.Bukan senang kita nak dapat makan malam dan bersama dengan dorang belakang pentas.Kau tak nak jumpa dengan oppa kau ke?aku nak jumpa dengan oppa aku.”
“Memang la aku nak tapi masalahnya mahal sangat kot tiketnya.”
“Mahal tak mahal yang penting peluang yang ada nie baik kita gunakan sebaik mungkin.”
“Betul jugak cakap kau tu.We kau tengak jugak bila tarikhnya.”
“Ala tak dapat pergi la we.Tarikh dorang buat showcase tu waktu kita tengah exam kot.Ce kau tengah 5.12 kita exam apa?”
“Kejap aku tengak.We kita exam sejarah 2 la.”NurSakinah melihat jadual exam STPM yang baru dapat disekolah mereka.
“Adoi..tak dapat la kita nak tengak Top Boys.”
“Nak buat macam mana sabar jela.”

****

Tinggal beberapa hari lagi Nur Ain dan NurSakinah akan menduduki peperiksaan STPM.Mereka berdua telah berazam akan mendapatkan 5 flat dalam STPM dengan membuat persediaan sebelum menjelang peperiksaan,kerana ibu bapa mereka sudah berjanji sekiranya mereka mendapat 5 flat dalam STPM mereka akan mendapat seperti yang di idamkan sejak mereka berada di tingkaatan 4 lagi iaitu melancong ke Korea untuk berjumpa dengan oppa kesayangan mereka.

“Tak sangkakan pejam celik pejam celik dah tinggal 3 hari je lagi nak exam.Takut pun ada.”Nur Ain memecah kesunyian ketika itu mereka berada di perpustakaan sekolah untuk membuat persediaan akhir sebelum STPM menjelang.
“Betul la we.Aku rasa macam tak percaya je kita nak exam dah dan kita akan pergi Korea lepas tu.Tak sabarnya aku rasa.”
“Betul latu.”
“La kenapa dengan kau ni sedih je aku tengak.Kau ada masalah ke.”
“Tak adalah cuma aku tak pasti lagi sama ada aku boleh dapat 5 flat yang mak dengan ayah aku suruh.Aku takut tak dapat pergi Korea.”
“La kenapa kau boleh fikir macam tu pulak.Insyallah kita akan dapat 5 flat dalam STPM yang mak dengan ayah kita suruh tu sebab kita kan dah berusaha.”
“Itu aku tahu tapi kalau aku tak dapat yang macam mak dan ayah aku suruh macam mana.Hancurlah impian aku nak jumpa oppa.”
“ Kenapa ko mesti fikir negative.Tak baik tahu cakap kau tu umpama doa.Kau nak ke cakap kau tu jadi kenyataan?”
Nur Ain pantas menggeleng.“Ha..kalau tak nak baik mulai hari ni kau berdoa moga-moga result STPM ko dapat 5 flat.Aku tak nak jumpa oppa aku sorang-sorang je kat sana, aku nak pergi dengan kau nak capai impian kita sama-sama.”
“Yela..nanti aku berdoa.Terima kasih sebab jadi kawan terbaik aku.”
“Yela.Dah jom kita balik rasanya dah nak waktu asar ni.”

****

Setelah sebulan mereka berperang di dewan peperiksaan bersama senjatanya ilmu yang dipelajari.Akhirnya mereka telah tamat berperang dan cuma tinggal keputusan yang akan diumumkan beberapa bulan lagi untuk mengetahui sama ada mereka menang atau tewas di medan peperangan yang diberi nama STPM.

“Tak sangka kan kita dah habis sekolah.Lepas tu kita buat haluan hidup masing-masing.Kau tentu akan kerja dengan keluarga kau dan aku akan kerja dengan keluarga aku.Mesti kita dah tak ada masa nak luangkan masa macam sekarang ni.”
“Kenapa kau cakap macam tu?”
“Betul apa yang aku cakapkan ni.Itulah lumrah kehidupan.Tapi aku harap walau apa pun jadi kita tetap sahabat dunia akhirat.Itu doa aku.”
“Mestilah sebab kita kan ‘Good Friends”.
“Aii..kau tak nyanyi ke lagu tu?selalunyer mesti kau akan nyanyi.”
“Aku tak nak nyanyi lagu tu sebab aku tak nak kawan aku sorang ni nangis.”
“Tahu pun kau.”

****

“Apa persediaan kau sementara tunggu result keluar?”Tanya NurSakinah.Masa tu mereka berada di halaman rumah Nur Ain menikmati makan petang yang disediakan oleh mak Nur Ain.
“Aku cadang nak belajar bahasa korea.Walaupun aku nanti tak dapat pergi sana, aku tetap akan belajar juga bahasa tu.”
“Kenapa kau selalu cakap tak dapat pergi Korea?Bukan ke aku penah cakap kata-kata kau tu nanti boleh jadi satu doa.Aku tak nak capai impian aku sorang-sorang tanpa kawan aku sorang nie.”
“Tapi aku takut tak boleh nak dapat macam yang mak dengan ayah aku harapkan.”
“Insyallah..kau dah berusaha sebaik mungkin dan sekarang kau cuma perlu tawakal dan berdoa moga-moga kau dapat result yang macam dorang mahukan.Aku akan berdoa untuk kau.”
“Amin…Terima kasih ya sebab kau doakan kejayaan untuk aku.”
“Sama-sama.Tak ada hal lah sebab kau kan kawan baik aku.”

****

3 bulan kemudian…

“We aku takut la nak ambil result esok rasa macam nak demam pun ada jugak ni.”
“Apa yang kau nak takutkan buat macam biasa sudah la lagi pulak kita dah berusaha sebaik mungkin apa.”
“Itu aku tahu tapi aku takut tak…”
“Eee..kau ni berapa kali aku nak cakap jangan selalu cakap benda tak baik la nanti kata-kata kau tu jadi satu doa baru tahu.Insyallah kita akan dapat keputusan yang terbaik esok.Percayalah cakap kawan kau ni.”
“Amin..Kalau betullah cakap kau, aku belanja kau makan kat Hello Kitty Café.Dengar cerita kat Café tu makanannya semua comel-comel sampai tak lalu nak makan.”
“We tak payah la kau belanja aku kat Café tu.Nanti kita dapat dosa tahu.”
“Pasal apa pulak kita dapat dosa?Kita just nak makan kat café tu okey.”
“Tak adalah kau kata makanan kat situ comel-comel nanti aku tak lalu nak makan.Kau pun tahukan yang aku sayang nak makan kalau makanan tu comel.Contohnyer macam mashmallow yang kita makan dekat kedai‘ Love Korea’ tu mana ada aku makan tak sampai hati penyudahnya aku bawak balik je.”
“Ala yang itu dekat Malaysia punya makanan tapi yang kita nak pergi nie dekat Korea kot.Rugi la kalau kita tak pergi merasa makan kat tempat tu.”
“Yela-yela kawan punya pasal aku ikut jela cakap kau.Tapi kau kena janji lepas kita makan dekat Café tu.Kita pergi cari café yang dorang berlakon dalam Coffe Prince dengar cerita café tu memang betul-betul wujud.”
“Aku pun teringin nak pergi jugak.Tapikan buncit la perut kita nanti asyik makan je.Tak lalu aku.”
“Aku tak cakap pun kita makan kat situ hari yang sama.Kita pergi hari lain la.Apa la ko ni.”
“Hmm..yela..Eh..kita cakap macam dah sampai dekat Korea pulak.Abik result pun belum lagi.”
“Itu namanyar aura oppa-oppa kita dah sampai cuma kita tak pergi je lagi.”
“Oppa..Saranghae..Aishiteru..”
“Ehh..minah nie terlebih over pulak..Macam kau sorang je sayang kat oppa kau siap berbahasa Jepun lagi.Aku pun sayang dekat oppa aku jugak.Wo Ai ni oppa..Hehehe”
“Eleh cakap orang die pun sama.Siap cakap bahasa Mandarin lagi..huhuhu”
“Dah-dah daripada aku layan kau baik aku balik rumah siapkan apa yang patut untuk abik result esok.”
“Yela.Esok nak pergi pukul berapa?”
“Aku rasa kita pergi pukul 1 la.”
“Kau tak rasa ke kita pergi terlalu lambat?Kita pergi la pukul 10.”
“Awal sangat la.Kita nak buat apa kat sana?”
“Ala macam-macam kita boleh buat apa.Lagi pulak itu sekolah kita jugak.”
“Kita yang boleh buat macam-macam ke atau kau sorang je.Macam la aku tak tahu apa tujuan kau pergi sana.Kau nak intai Ashraf betul tak?”
“Shhh..jangan cakap kuat-kuat nanti ada boom meletup kat dalam rumah aku nanti baru tahu.”
“Haha..tahu takut.”
“Mesti la aku takut kang tak pasal-pasal je ada wartawan tak bertauliah buat gossip dalam rumah nie.Macam la kau tak kenal dengan perangai adik aku sorang tu.”
“Hahaha..aku faham-faham.Okeylah aku balik dulu.Jumpa kat stesen bas pukul 9:30 pagi.”
“Okey.”

****

“Woi..apsal lambat sangat kau sampai janji 9:30 kot sekarang dah pukul 10.00.Nasib baik ada Oppa temankan aku kalau tak harusnya aku pergi je dulu.”
“Ala..Sorry la tadi aku ada hal sikit kat rumah.Mak aku suruh rasa makanan dia tadi.Puas aku menolak tapi terpaksa la jugak nanti merajuk siapa jugak yang susah.”
“Yela…kali ni aku maafkan kesalahan kau.Dah jom-jom bas dah sampai tu”

“We tak apa ke pergi awal ni.Sorang kawan kita pun tak ada pun.Segan kot”
“Rileks la.Buat apa nak segan-segan ni sekolah kita jugak kan.”
“Tapi semua budak-budak ni tengak kita la.Tak malu ke.?”
“Buat apa nak malu bukan kita tak pakai baju.Dah jom-jom temankan aku pergi banglo.”
“La..buat apa pulak pegi banglo?”
“Ada la.Kau ni banyak bunyi pulak.Jom la temankan aku.”
“Aku tahu kau nak pergi sana buat apa.Mesti kau nak skodeng Ashraf.Betul tak?We lupa ke dia dah jadi senior jadi kelas di kat kelas lama kita bukan dekat banglo lagi.Apa la.Kata tak suka tapi still lagi skodeng mamat tu.”
“Shh..kau ni kan kalau bercakap tak pernah nak cakap pelan-pelan mesti nak kuat je suara kan.Malu la aku kalau ada orang dengar.”
“Tahu pun kau malu..Ingatkan kau tak tahu malu..Eleh cakap orang suka cakap kuat dia pun sama.”
“Yela..Aku mintak maaf.Puas hati.Dah jom la pegi kelas kita dulu.”
“La..aku ingatkan kau tak nak pergi tadi.Rupanya masih jugak nak pegi.”

“We buah hati kau tak ada dalam kelas la maybe die kat library kot.”
“Oii..bila masa pulak dia buah hati aku.Kawan jela.”
“Yela tu..Macam tak boleh nak percaya je.”
“Jom.Kita lepak library rase rindu lak kat tempat tu.Lepas ni belum tentu kita dapat pergi lagi.”
“Yela tu.Aku faham.Jom.”
“We mamat kesayangan kau tengah study la.Tak payah la masuk.Kang tak jadi pulak dia nak study asyik usha kau je.”
“Banyak la kau.Ala rileks la kita datang sini sebab rindu nak lepak macam zaman dulu-dulu bukan nak ngorat dia pun.”
“Itu aku tahu tapi kesian la dia nak exam.”
“Lantak dia la.Dah jom masuk.”
“We betul tak apa yang aku cakap kan dia tak jadi study asyik main jeling je suka la tu.”
“Mana..mana aku tak nampak pun meh aku jeling balik.Hehehe.”
“Dah..dah mula la tu nak mengatal.”

“Alhamdulillah..Aku dapat 5 flat.Macam tak percaya je.Korea I’m coming..Oppa wait me..”
“We..kok ya pun gembira tak ada lah sampai kau menjerit macam ni.Malu kot.Semua orang tengah tengak kau sekarang ni.”
“Arghh..lantak dorang la yang penting impian aku tercapai.Lepas ni aku nak mohon sambung belajar dekat Korea la.Kau nak tak sambung belajar sekali dengan aku.”
“Aku pun terfikir macam yang kau fikirkan juga.Boleh jumpa oppa selalu.Hehehe”
“Nanti kita sambung U yang sama ya.”
“Okey.We Ashraf datang dekat kita.Aku jumpa kawan-kawan kita dulu ya.”
“We nak pergi mana tu tunggulah aku.”
“Tahniah sebab awak dapat 5 flat.”
“Terima kasih.Saya pun tak sangka boleh dapat result macam nie.Setahu saya banyak main dulu.”
“Mana ada awak banyak main.Kuat melatah ada la.Hehehe
“Macam mana awak tahu saya melatah.Setahu saya tak pernah melatah depan awak.Jadi awak perhatikan saya la ya.Kan dah kantoi..”
“Err..mana ada saya perhatikan awak.”
“Ehem…ehem jangan nak buat cerita korea sangatlah.Berdosa tahu kalau lelaki perempuan yang bukan mahram berdua-duaan silap hari bulan boleh tangkap khalwat tahu.hehehe”
“Apa..kau merepek ni kitorang bukan duduk kat tempat sunyi pun.Apa la.Dah jom balik.Bye Ashraf.”

****

“Aku dah bincang dengan family aku semalam dan dorang setuju nak bagi aku sambung belajar kat Korea.Aku cadang nak ambil kos pendidikan dalam bahasa Korea.Nanti bolehlah aku jadi guru bahasa kat sana.”
“Aku pun sama jugak.Mulanya family aku tak berapa setuju nak bagi aku sambung belajar dekat Korea tapi dengan syarat habis study nanti aku kena terus bekerja dekat syarikat family aku.Jadi aku terpaksa la akur.Aku cadang nak kos perniagaan dan ekonomi maklumat.”
“Okey latu nanti kita minta sama U ya.”
“Okey..”

****

“Nanti kalau dah sampai dekat Korea nanti jangan lupa telifon kami.Kamu tu kalau dah berjalan tak ingat dunia dah.Sembahyang jangan lupa.”
“Ala..mak ni nanti kalau dah sampai kat Korea nanti orang telifon la jangan risau.”
“Yela tu kamu ni bukan boleh percaya sangat.Kinah nanti tolong tenggakan anak mak cik ya.”
“Arrasso ajumma(Baiklah mak cik).”
“Tahulah korang dah belajar bahasa korea tak adalah sampai bercakap dengan mak cik bahasa korea jugak.”
“Maaf mak cik tersasul tadi.”
“Tak apa.Pukul berapa naik flight?”
“Ikutkan sekarang la waktunya.Kenapa lambat pulak.”
“Tu dah dengar pengemuman tu.Okeylah makcik,pakcik,mak,ayah kami berangkat dulu.”

****

“Chunbi dwaessoyo?(Kau dah bersedia)”
“Ne,chunbi dwaeessoyo(Ya.Aku dah sedia).”
Ketika mereka sampai ke Incheon Airport mereka telah disambut mesra oleh pemandu pelancong yang akan membawa kemana-mana saja mereka pergi sepanjang berada di Korea selama 2 minggu.
“Annyeonghasayo(selamat datang)..Im Yong Ji Jin.I will be your tour guides both during their stay in korea.”
“Mannaso banggap sumnida(gembira jumpa awak).Che irumun Ain imnida and ibunun che hoesa-tongnyo-eyo Sakinah(Nama saya Ain dan ini kawan saya Sakinah).”
“Annyeonghasayo(Apa khabar).”
“wow you guys are good speaking Korean.”
“we only talk a little only.”
“Kalau macam tu saya pun bisa ngomong bahasa Indonesia sikit-sikit.Mari saya bawak kalian ke Myeong Dong Guesst House.”
“Jauh ke dari Incheon Airport?”
“Enggak jauh dari sini sebab Airport incheon berada di tengah-tengah Seoul.Nanti berdekatan dengan Myeong Dong ada Namdaemun pasaran dan kalian boleh membeli belah di sana.”
“Uwa ? , kono basho wa katsute utsukush?desu (Wah cantik sekali tempat nie).”
“Apa yang cik ngomong saya enggak ngerti dong.”
“Maaf saya tercakap Bahasa Jepun.Saya cakap tempat nie sangat cantik.”
“Kita udah sampai.Kalian berehat dulu ya.Esok kita akan bertolak ke Namsan Park dan breakfast di Hello Kitty Café.Tapi saya nak ingatkan kalian supaya memakai baju panas lebih ya supaya kalian enggak kedinginan di sini karena cuacanya di Korea enggak menentu kadang-kadang anggat dan kadang-kadang dingin.”
“Ne..Kamsahamnida(Ya Terima Kasih),Naeil poepkessumnida(Jumpa esok).”

“Wah cantiknya bilik ni.Macam dalam mimpi je kita dapat pergi Korea kan.”
“Betul-betul dan tak lama lagi kita akan jumpa dengan oppa kita.Oppa saranghae.”
“Shh..kau ni dah sampai sini pun masih over lagi.Kita ada kat Korea la bukan dekat Malaysia malu la sikit dengan orang sini.”
“Hehehe..aku excited kot nak jumpa oppa aku.Kau tak excited ke?”
“Aku pun excited jugak tapi tak ada lah macam kau.Ha..Kau dah call mak kau ke belum cakap kita dah sampai?”
“Sudah..awal-awal lagi aku sudah bagi tahu.”
“Bagus-bagus..Dari tadi aku tengak kau asyik pegang hanset je mesti tengah mesej dengan Ashrafkan.Sudah-sudah la tu we nampak sangat mamat tu tak ikhlas dengan kau.Dulu masa kau kat sekolah mana ade di mesej-mesej dengan kau sekarang ni kau dah berjaya baru nak
terhegeh-hegeh mesej dengan kau.Kau tak nampak ke semua tu Ain..”
“Aku tahu la..Tapi dah mamat tu mesej dulu.Aku apa lagi layan jela.”
“Dah tahu kenapa kau masih nak layan dia jugak.Dah-dah baik kau hentikan mesej dengan mamat tu lagi.Sekarang jam sudah pukul 11.00 PM kalau dekat Malaysia baru pukul 10.00 malam jadi memang la waktu tu dorang tak tidur lagi.Tapi sekarang ni kita dah penat dan esok kita nak berjalan jauh baik kau tidur.”
“Yela..Nanti aku cakap dekat dia aku nak tidur.We dia kirim salam.”
“Yela kirim salam balik dekat dia cakap dekat dia jangan mesej dengan kau lagi.Orang nak berjalan dia nak kacau orang pulak.Suruh dia study je exam nak dekat.”

“Annyonghaseyo aegisshi(Apa khabar cik?).”
“Fine.Thanks.”
“Cheonma(terima kasih kembali).Jadi pagi ini kita mau pegi mana cik.”
“Disebabkan kami enggak jamah satu makanan pun jadi boleh enggak bapak bawak kami ke Hello Kitty Café.”
“Bisa dong demi cik berdua yang ayu lagi manis ni sampai ke Manjanggul pun bisa saya temani dong..Hehehe”
“Alamak orang tua ni nak main taik minyak la pulak.Sat lagi aku report kat bini dia karang baru tahu.”
“Shh..cakap tu perlahan la sikit macam la kau tak tahu pakcik ni pandai berbahasa Indonesia mesti di faham cakap kau tu.Buat pengetahuan kau memang macam ni la cara hidup orang Korea suka bergurau senda.”
“Cik yang ayu lagi manis kita udah sampe di Hello Kitty Café.Silalah menjamu selera.”
“Kamsamhamnida Ajussi(terima kasih pakcik).Mari kita makan sama-sama.”
“Enggak papa kok.Saya udah makan masa di rumah tadi.Cik yang cantik lagi ayu ajela makan berdua.Saya tunggu di luar.”
“Ne(Ya).”
“Woah…comelnya café nie semua warna pink ada gambar hello kitty lagi.Makanan pun comel-comel je.Rasa macam sayang pulak nak makan.”
“Betul kan apa yang aku cakap.Dah..kau jangan nak buat hal tak nak makan pulak.Sini bukan dekat Malaysia tapi Korea kalau kau lapar karang bukan senang nak cari makan kat sini.”
“Yela..Lepas ni kite nak pergi mana pulak?”
“Ikut dalam jadual kita akan pergi Namsan Tower,Myeondong Street,Teddy Bear Muzium,Bukcon Village,Gwangneung Forest.”
“Kejap-kejap..Kita pergi Pulau Jeju tak?”
“Ofcos la kita akan pergi sana memang takkan ketinggalan tu dan satu lagi kita akan pergi ke Nami Island main salji.”
“Wa..macam tak percaya je..Tak sabar rasanya nak pergi sana.Pulau Jeju I’m coming.”

****

“We cantiknya Pulau nie.Rasa macam dalam mimpi pulak aku dapat jejakkan kaki kat tempat Lee Min Ho berlakon..”
“Aku pun sama selalunyar kita tengak dekat dalam tv je tapi sekarang kita betul-betul berada kat pulau niz.”
“Betul tu.Aku dengar cerita dekat pulau ni ada 3 air terjun tahu tapi aku cuma dapat kaji 2 air terjun je.Salah satunya Air terjun Chenjiyon.Airnya biru dan cantik kot.”
“Yeke..Teringin pulak rasanya nak pergi sana.”
“Aku pun teringin jugak tapi disebabkan musim salji jadi terpaksa la kita batalkan niat nak pergi sana conform punya air terjun tu beku.Lain kali kita pergi sana ya.”
“Betul jugak cakap kau tu.Kalau ada rezeki lagi kita pergi sana sama-sama.”
“Kenapa dengan kau ni nampak macam sedih je.”
“Nampaknya impian kita nak jumpa oppa tak kesampaian la.Dah 2 minggu kita dekat sini dan esok kita akan pulang ke Malaysia.Tapi batang hidung oppa pun kita tak jumpa.”
“Aku pun terigin jugak nak jumpa dengan oppa.Tapi mungkin dorang sebuk kot.Nak buat macam mana.We tak mahu la sedih-sedih kita datang sini nak bergembira.Esok kita nak balik Malaysia jadi hari ni kita kenehappy.We jom kita pergi Nami Island pulak.Aku rasa macam ada yang memanggil nama aku suruh pergi sana.”
“Jom la.”

*****

Wahh..cantiknya memang sebijik macam dalam cerita Winter Sonata.Kat meja dan kerusi tu tempat Kang Jong Sang dan Ujin bina orang salji.Wa..romantik kot.”
“Betullah..Cantiknya tempat ni.Putih je semuanya..Sebelum kita main salji apa kata kita snap dulu sebagai kenangan..”
“Jom..”

Namun disebalik kegembiraan mereka bermain salji sambil membaling-baling antara satu sama lain.Tiba-tiba Nur Ain telah terbaling bola salji kepada seseorang lelaki.Pantas Nur Ain dan NurSakinah mendapatkan orang yang terkena balingan maut Nur Ain.

“Mianhaeyo (Maafkan saya).”Agak terketar-ketar Nur Ain mengungkapkan maaf.Mana taknya tiba-tiba je hatinya berdebar-debar macam baru lepas lari 1000 meter.
“Gwaenchanayo(Tak apa).”Tergamam Nur Ain seketika ketika mendengar suara lelaki yang terkena balinganya sebentar tadi.NurSakinah masih lagi memarahi Nur Ain kerana cuai tanpa mempedulikan lelaki dihadapan Nur Ain.
“Oppa!!!It’s you Lee Min Woo.”Jerit Nur Ain seketika apabila mendapati bahawa lelaki yang dibaling dengan bola ais itu adalah Lee Min Woo.
“Yeah..I’m Lee Min Woo.”
“And I Jang Hyun Seok.”Tetiba ada seorang lelaki berada di belakang Nur Ain dan NurSakinah.Pantas NurSakinah menjerit kerana terkejut.Mana taknya dikejutkan dari belakang nasib baik tak melatah macam Nur Ain.

“Oppa you’re so handsome.My Name Nur Ain and this is my best friends NurSakinah. We are fans of both of you.”
“Thanks you.”
“Odiso osyosumnikha?(Di mana awak tinggal?)”
“Chan Malaysia salgo issumnida.(Saya tinggal di Malaysia”
“Oo..jadi anda pandai berbahasa Korea.”
“Boleh la sikit-sikit.Oppa pun pandai berbahasa Malaysia.”
“Mestilah sebab saya amat menyukai Malaysia.Tempatnya cantik sekali.”
“Sama la dengan Korea tempatnya pun cantik-cantik jugak rasa macam tak nak balik je.”
“Nanti senang-senang datang la lagi ke Korea.”
“Insyallah mesti kami akan pergi.”
“Pardon me.Can I ask Naiga ottoke toeshimnikka?(Boleh saya tanya berapa umur awak?)
“Iship se imnida.Oppa.(20 tahun)”
“Woah..Kalian terlalu muda dan cantik sekali.”
“Gomawo..oppa(Terima kasih).”
“Oppa..Tahun lepas kami ada dengar yang Top Boys buat showcase dekat Malaysia tapi kami tak dapat pergi kerana masa tu kami tengah exam.Jadi kami ambil keputusan hendak pergi ke Korea lepas tamat belajar.Jenuh jugak la kami selama 2 minggu duk dekat Korea ni cari kot-kot ada kelibat oppa kat merata tempat tapi hampa oppa tak ada.”
“Tapi akhirnya dapat jugak kami jumpa dengan oppa berdua.Patutla masa saya nak pergi sini rasa macam ada orang seru nama saya.Rupa-rupanya akan jumpa dengan oppa berdua.”
“Ohh..yeke..Oppa buat apa datang sini.Dengan penyamaran pulak tu.Oppa tak sibuk ke?”
“Sibuk sebenarnya tapi disebabkan kami terlalu sibuk jadi kami berdua mengambil keputusan untuk menenangkan fikiran.”
“Dengan menyamar supaya peminat tak dapat mengesan kami.Tapi tak sangka pulak jumpa anda berdua.”
“Maafkan kami ya oppa kerana menganggu masa istirehat oppa berdua.”
“Kami janji takkan ganggu oppa.Dapat jumpa oppa dekat sini pun dah rasa syukur sangat sebab doa kami dimakbulkan Tuhan.”
“Tak apa..Kami tak kisah malah kami rasa bangga sangat sebab anda berdua sanggup datang ke Korea semata-mata nak berjumpa kami.”
“Nanti Oppa boleh tak kirim salam dekat ahli anggota Top Boys yang lain sebab kami berdua memang amat menyukai lagu kalian.”
“Sampai kami akan sentiasa mengikuti perjalanan kumpulan Top Boys.Tapi kawan saya Ain cuma suka Min Woo oppa je sampai sebelum tidur mesti dia lihat foto oppa dulu.Kadang-kadang juga saya cuba mengusik dia soal oppa sampai dia sanggup bergaduh dengan saya pasal oppa.”
“Shh..apsal kau bagi tahu tabiat aku tu.Malu kot Oppa aku tahu.”
“Ya ke..Terima kasih banyak-banyak sebab menyukai saya.”
“Ada satu lagi..Oppa Ain sebenarnya bercita-cita nak kah…”
“Woi apa kau merepek ni.Jangan la bagi tahu kat oppa aku malu la.”
“Nak kah??apa tu.”
“Tak ada..apa-apa.”
“Okey la..Kami sebenarnya mengejar masa..Tadi baru saja Woo Hyun hyung telifon suruh kami kembali ke studio kerana ada rakaman lagu baru.Jadi kami harus pergi dahulu.”
“Ya..Jika ada jodoh kita bertemu lagi ya.Seronok berbual bersama-sama anda berdua si cantik manis.”
“Oppa!!nanti dulu..Sebenarnya kedatangan kami bukan hanya ingin berjumpa dan berbual dengan oppa tapi juga ingin meluahkan hasrat kami yang sudah enam tahun memendam perasaan.”
“Apa dia?”
“Oppaku Min Woo ,Oppaku Hyun Seok saranghae.”

****

Sebulan berlalu selepas mereka pulang ke Korea mereka telah mendapat tawaran sambung belajar di Korea.Nur Ain akan belajar di Inha University dalam Pendidikan bahasa Korea iaitu Universiti Oppanya.Manakala NurSakinah mendapat tawaran sambung belajar di Myongji University dalam perniagaan,Ekonomi dan Maklumat di tempat Jang Hyun Seok belajar dahulu.Mereka berazam untuk belajar bersungguh-sungguh dah merusaha untuk berjumpa semula dengan oppa mereka, terutama Nur Ain yang dalam diam menaruh perasaan kepada seseorang…

Tamat sudah..Tapi cerita ini akan bersambung kepada Oppaku Suamiku…
Maaf jika ada banyak kesalahan ejaan dan cerita ini melompat-lompat sedikit.
Harap para pembaca menyukai karya saya ini.^_^




k l i k  i k l a n  m e n a r i k

Komen dan ulasan karya

30 ulasan untuk “Cerpen : Oppaku Oppamu Saranghae”
  1. kpop says:

    citer ni..saya x tau nak ckp mcm mna.cuma yang saya hairan bila super junior ditukarkn namanya jadi top boys..memang mengarut yang amat.kalau boleh minta penulis fikir betul2 sebelum letak nama samaran super junior..
    #ini sekadar pandangan dri saya..

  2. si tukang komen says:

    entah apa-apa. sekejap bahasa melayu, sekejap bahasa korea, lepas tu ada bahasa indon. bahasa inggeris dia pulak macam bukan bahasa inggeris budak stpm. aduii… aku pun hairan, perlu ke tukar nama Super Junior kepada Top Boys tapi lagu mereka masih sama? c’mon, where’s the originality of the story? dah lah jalan cerita berbelit-belit. lagi satu, buat cerita pakai logik akal. artis korea cakap bahasa inggeris pun dah susah ni nak cakap bahasa melayu???

    am i a bit too harsh? yes, i am. it’s my job. u have the gut to write something like this, so u must have the gut to accept any critics that u’ll receive. no hard feelings, okay?

    p/s: i like Korea too. but having the thought of a Korean knows how to speak Malay is kinda odd… peace no war :)

  3. fitriani Mansur says:

    pelik jgak min woo oppa pndai sleng semenanjung ne . haha , rasa lawak la polak .

  4. bimbom says:

    adik2..habiskan sekolah dulu ye..x salah menulis,tapi biarlah ada isi.gaya penulisan menunjukkan kematangan.gud luck :)

  5. Cik Pengkritik says:

    ni cerita tentang ape ? xpaham langsung . banyak kesalahan ejaan la . one more , orang KOREA boleh ckp malayu ke ? btw , keep it up okey :)

  6. zahira says:

    kepada cik pengkritik
    maaf ya saya bukan nak back up si penulis ni..
    saya rasa memang ada segelintir orang korea yang pandai cakap melayu
    for example kim jin sung yang berlakon dalam autumn di hatiku
    dia pernah cakap dalam satu majalah orang korea akan cakap bahasa malaysia sangat unik

  7. ray says:

    Sorry to say…as far as i know yg kat ats tu tu bhs cina kan???coz i did learn chinese since kindergarten n i think its chinese up there…anyway x tau lh kalu lgu tu chinese version sbb sy x brape mint suju walaupn i did minat kpoo…

  8. ray says:

    Sorry to say…as far as i know yg kat ats tu tu bhs cina kan???coz i did learn chinese since kindergarten n i think its chinese up there…anyway x tau lh kalu lgu tu chinese version sbb sy x brape mint suju walaupn i did minat kpop…sorry ..

  9. kristal says:

    Memang lagu chinese…

  10. cinta says:

    hahahaha..apakah???merepek jew cter nim..cmni laa,,ad org ckp xbleh nk komen yg bruk2 kn..but,,bg sya laa..sbb kte nim dberi tgas utk mngomen..ske hti kte laaa..sblum pnulis htr karya nim,,die msti kna ready tuk trime plbagai pndangan org..so,,aq bosan bangat bca cerpen nim..n 4 the writer,,sy ucspkan thniah sbb anda dh brjya mnghasilkan stu karya..although cter nim,,xmnarik rmai pminat..:)

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

"Penerbit KaryaSeni"      "Penerbit Penulisan2u"      "Penerbit Fajar Pakeer"