Cerpen : Without You

8 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Nur Al-I’zz Dia membuka sampul surat berwarna biru laut itu. Isinya dikeluarkan. Surat? Perlahan-lahan dia membuka lipatan kertas tersebut. Aik, apa ni? Hamiz Rafiq Student Addin Private University _________________________________________________________________ Diyanah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Syawal Terakhir Buat Rusyidah

8 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh :Mirza Danish “Dah lama aku perhatikan kamu ni, Bon. Kau ada masalah ke?” Tanya Tok Mat kepada Wak Bon yang sedang duduk termenung di bangku depan rumahnya. Riak wajahnya seolah-olah mempunyai masalah besar. Tok Mat hanya menggeleng-gelengkan... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Nun di Tanah Serendah Sekebun Bunga

8 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Ummi Hafiy Cerpen : Nun di Tanah Serendah Sekebun Bunga. Selesai mengarahkan anak-anaknya masuk ke bilik selepas berlaku sedikit kekecohan kerana berebutkan alat kawalan jauh TV, Azraai duduk di sofa di ruang tamu rumahnya. Budak-budak sekarang... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Iman Firdaus

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : mishoneybee Firdaus melihat jam ditangannya. Lagi sekali keluhan dilepaskan. Aduh, lambat betul lah minah ni. Dah namanya perempuan tu, kasar macam mana pun, mesti lambat jugak bersiap! Janji pukul 1. Ni dah pukul 1.30. Batang hidung pun belum... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kau Bukan Yang Pertama

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : CikSnowhite Mak Siti stress dengan gelagat dan kerenah anak perempuan bongsunya. Semua anaknya sudah dewasa dan berkahwin, yang tinggal hanyalah Nur Alia Aqisha. Mak Siti mempunyai tiga orang anak, yang sulung lelaki dan dua perempuan. Alhamdulillah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kau Siapa?

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh :SuRiCerRi Dalam dunia ni, banyak perkara yang kita tidak ketahui sedikit pun tentangnya. Banyak perkara yang wujud tanpa kita ketahui sedikit pun tentang kewujudannya. Begitulah seterusnya dan seterusnya. Adakah para saintis menyangka yang mereka... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kuih Untuk Dia

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Srikandi Biru TERMENUNG dijendela,ruangan sempit benakku menbekukan saraf-saraf laluan.Buntu memikirkan nasib pengangguran seperti aku yang tiada kesudahan.Lalu aku capai kunci motosikal ,aku round satu kampung.Berhenti aku dihulu sungai ,merenung... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Awak Bukan Pilihan Saya

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Sophia Irdina Suasana dirumah mewah ini cukup memberi ketenangan, Zaraa bagaikan tidak percaya bahawa dia akhirnya kembali lagi kesini. Tidak banyak yang berubah pada rumah ini, taman-taman diluar rumah ini masih terjaga rapi seperti dulu. Pohon-pohon... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Indie vs Sentimental

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : ummu amni Aku mahu salam Lupakan hari semalam Sementara masih muda Hajat cinta di dada Yeah…wow… Malam ini seksi Layan indie sampai pagi Apa nak jadi,biar jadi Janji jangan lupa diri Ini cerita Hey,orang muda Hanya malam bernyawa Ini... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Air Mata Sofia

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Pena Kidal “Aku nak kahwin lain! Kau faham tak? Kau suka ke tak suka ke aku tetap nak kahwin dengan dia!” Tengking Rizal kepadaku. Keadaan rumah di waktu senja yang tenang mula menjadi huru-hara dengan teriakan riuh seorang lelaki yang bergelar... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Sayang Saya

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Tinta Imanina “You ni yang perempuan muslim, tak payah la pakai tudung atas kepala. You should free your hair, colour your hair. Biar nampak bergaya sikit, ikut trend sekarang. Ada orang yang I jumpa tu bila lalu saja, smelly tau kepala dia.... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Mamat Brown Eyes Ni ?!

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Mrs Lights TAJUK : ‘MAMAT BROWN EYES NI ?!’ “Kau ni beruntunglah Nia , lepas sambung belajar kat luar negara terus dapat jawatan tinggi dekat company bapak kau . Bukan kau je yang beruntung aku ni sekali tau? Lepas kau dapat job tu terus... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Aku, Dia dan Cawan

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : Moniralily Episod1. Aida melangkah masuk di perpustakaan. nasib baik hari ini tiada sebarang tugasan penting untuk dia lakukan. Semuanya sudah dibereskan oleh Aida. Cuma Aida mahu mencari bahan rujukan untuk kajian yang dibuatnya. “Aida!... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kasih Yang Hanyut

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : YASEER FIKRI KASIH YANG HANYUT Karya : Yaseer Fikri Fezal tidak ke laut hari ini. Hasratnya untuk bersama nelayan-nelayan yang lain untuk menangkap Tenggiri yang kembali memeriahkan perairan Sri Aman kala ini tergendala dengan keadaan ibunya, Imah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Skandal Rasional

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh :LeeAddin SKANDAL RADIONAL/BHG. 1 Mengapa ku terus mengimpikanmu Mengapa aku menangis untukmu Mengapa ku selalu tersakiti Mengapa aku berharap padamu Jelas jelas kau tak memikirkan aku Jelas-jelas kau tak menginginkan aku Jelas-jelas kau tak pernah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Baju Biru Baju Hijau

4 January 2016  
Kategori: Cerpen

Oleh : S’byme CERPEN : BAJU BIRU BAJU HIJAU “Woi, gila!” tersentak Ayeesha disergah Saif begitu. Pantang terserempak atau berjumpa, mesti mahu bertekak. “Hoi, mangkuk tingkat! Kau nak apa? Tak boleh ke kau panggil aku dengan nama yang elok-elok... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Philophobia

23 December 2015  
Kategori: Cerpen

Oleh :Elvroseth Untuk mereka yang melihat diri di cermin dan berkata, ‘saya hodoh’ You’re afraid of yourself” “No,” aku lawan pandangan dia. “No.” aku keraskan di hujung ayat. Dia pandang aku sinis sebelum tangannya yang mengunci... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Takdir Yang Tersirat

23 December 2015  
Kategori: Cerpen

Oleh : Tinta Hati Di satu sudut di luar pagar Ammara Az-Zahra tersenyum bahagia melihat rumah impiannya kini berdiri megah di depan mata. Sesuai dengan warna ‘favourite’nya, bainati jannati miliknya dicat dengan warna ‘soft purple’. “Alhamdulillah,... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Sembunyikan Cinta

23 December 2015  
Kategori: Cerpen

Oleh :ISHA AHMAD “ Weh, balik ni hati-hati lalu depan rumah Mak Melah tu.” Aqil cuit bagu Atiqa dari belakang. Kemudian, meluru dia menuruni tangga rumah Imam Akob meninggalkan Atiqa terpinga-pinga sendirian. “ Aqil. Kenapa pula dengan rumah Mak... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Hanya Sebentuk Hati

23 December 2015  
Kategori: Cerpen

Oleh : Hannah Isyamina Kirana tersenyum apabila membaca laman sosial tweeternya ..kau pulang juga Irvan monolog Kirana sambil menguatkan lagi lagu blank space by taylor swift dari corong radio di dalam keretanya .Kirana bersandar dengan perasaan... [Teruskan bacaan]