Novel : Dia Bestfriend Halalku 17

March 17 2014  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 17 Seharian Ard cuba menghubungi Nuree untuk bertanyakan perkembangan kes rasuah firma guaman Hadi Arshad namun gagal. Melalui encik Arshad, bapa mertuanya Ard maklum bahawa kes itu masih dalam siasatan. Ard sedikit berkecil hati kerana Nuree mengetepikan dirinya. Return call pun tidak. Padahal dia boleh dengar lagi suara Nuree dihujung talian ketika Ard bercakap on phone dengan... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 16

March 6 2014  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 16 “Nuree dah tahu ke Ard kena pergi Brisbane ni?” tanya encik Effandi sambil fokusnya pada pemanduan tidak lari. Jalan raya lengang saja buat masa ini. “Belum lagi ayah.. nanti sampai sana lah Ard call bagitahu dia.” Jawab Ard. Encik Effandi hanya mengangguk tanda faham. Dari sorotan matanya kelihatan Ard sedang sibuk dengan benda alah ditangannya apa lagi kalau bukan... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 15

February 18 2014  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 15 “Syud… kau tak apa ke?” Nuree mengerutkan dahi mendengar pertanyaan suaminya. Kepala diangkat tinggi memandang Ard. “Apanya?” “Ye lah, baru seminggu nikah dah ditinggalkan suami. Kau okey aje kan?” Ard menyentuh kedua pipi Nuree. Nuree menepis. Over pulak laki aku ni. Seminggu nikah apanya! Short term memory lost ke apa? “Apa yang tak okey nya? Kau pergi kerja... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 14

February 10 2014  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 14 Lengan Ardany dipaut erat. Nafas ditarik dan dihembus. Ard disebelah hanya tertawa kecil. Boleh pulak dia nervous? Lagi beberapa minit nak berarak masuk hall pulak tu! “Okey ke?” “Hah?” “Kau okey ke tak ni?” “Okey. Nervous sikit.” Balas Nuree lalu mata kembali dihalakan terus kehadapan. Tangan Nuree yang memaut tangannya ditepuk perlahan. “Relax lah. Jalan... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 13

January 23 2014  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 13 “Do you hear me? I’m talkin’ to you Across the water across the deep blue ocean Under the open sky oh my baby I’m tryin!” Nyanyi Ard sepenuh hati bila lagu kegemarannya berkumandang dicorong radio. Nuree disebelahnya memandang kepelikan dengan kening yang bertaut. Nasib baik suara sedap, kalau kelaut, insyAllah dengan gaya kuak lentang aku terjun dari kereta! Omel... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 12

January 9 2014  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 13 “Do you hear me? I’m talkin’ to you Across the water across the deep blue ocean Under the open sky oh my baby I’m tryin!” Nyanyi Ard sepenuh hati bila lagu kegemarannya berkumandang dicorong radio. Nuree disebelahnya memandang kepelikan dengan kening yang bertaut. Nasib baik suara sedap, kalau kelaut, insyAllah dengan gaya kuak lentang aku terjun dari kereta! Omel... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kekasih Sepenuh Masa

January 3 2014  
Kategori: Cerpen

Oleh : Thia Elea “Please Iman!” “No!” Tekanku keras. Lelaki itu masih mengejar dan tak kira selaju mana aku melangkah, sudah ditakdirkan yang lelaki mempunyai kaki yang lebih panjang dari perempuan. Dia sudah mendepakan tangan dihadapanku. “Awak ni memang tak faham bahasa kan?” pandangan sinis aku halakan. “Yes! Saya memang tak faham. Saya tak faham kenapa awak tak boleh bagi saya peluang?”... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 11

December 24 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 11 “Marah lagi ke?” Nuree ditempat duduk sebelah hanya menjeling si pemandu. “Eleh, itu pun nak marah. Belum aku buat yang lebih advanced lagi. Dan nasib kau baik sebab aku belum belajar yang lebih ‘advance’ tu tau!” komen Ard bila pertanyaannya dibiar sepi tanpa jawapan. Nuree merengus. Sejak bila otak si Ard tercalar ni? Harus diclorox dan divanishkan berulang... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 10

November 25 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 10 Nuree tertidur diatas sofa sementara menunggu Ard balik. TV channel HBO terpasang tanpa ada sesiapa menonton. Bukan orang yang tengok TV, TV yang tengok orang! Ard menggeleng- geleng kecil. Tubuh genit Nuree digerakkan sedikit untuk mengejutkan isterinya itu. Mesti sejuk tidur dekat luar ni. Ard tahu, dia kan pernah rasa dulu. Remote dicapai lalu televisyen dimatikan. “Syud..”... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 9

November 12 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 9 “Ard! Kenapa kau sanggup buat semua ni kat aku? Kenapa?” “Sebab aku cintakan kau Syud! Aku sayangkan kau!” “Bohong! Orang lain takkan mengkhianati orang yang dia sayang! Aku menyesal Ard, aku menyesal sebab pernah kenal dengan kau! Pernah berkawan dengan kau! Malah kahwin dengan kau! Aku menyesal!! Aku benci kau Ard!!” Nuree menjerit lantang. Ard jatuh terjelepok.... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 8

November 1 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 8 Majlis perkahwinan Nuree dan Ard berlangsung dengan penuh kesederhanaan di rumah banglo tiga tingkat itu. Hanya akad nikah dan perkara wajib lain sahaja yang dilaksanakan. Waktu persiapan yang begitu singkat tidak mengizinkan majlis diadakan dengan lebih gah. Lagi pula majlis sebegini adalah lebih digalakkan dalam Islam. Baru hari ini Ard menunjukkan muka selepas sebulan lamanya... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 7

October 21 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 7 “Baiklah. Papa beri kamu pilihan. Suruh Fakhrul tu datang merisik dalam bulan ni jugak dan kalau kamu gagal, kamu kahwin dengan Ard bulan depan. Tapi kalau kamu betul-betul taknak jugak dekat si Ard tu, papa bagi kamu satu lagi pilihan terakhir. Hazique Isqandar.” Kata-kata Encik Arshad sebentar masih terngiang-ngiang dibenaknya. Baru aku tahu dari mana keras kepala aku ni... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 6

October 3 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 6 “Assalamualaikum!” laung Ard setibanya dia ke pintu banglo bewarna beige dan coklat itu. Encik Arshad yang sedang menikmati minum petang dilaman memanggil Ard yang masih tercongok dihadapan pintu. Sengaja dia menyuruh Ard datang ke rumah. Ada perkara mustahak yang perlu dibincangkan. “Kat sini rupanya uncle. Syud mana?” kerusi besi ditarik dan Ard duduk berhadapan dengan... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 5

September 18 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 5 Ini merupakan kali kedua Ard ditugaskan membawa penumpang sampai ke Amsterdam, tetapi baru hari ini dia berkesempatan menjamu mata di Netherlands, negara bunga tulip ini. Dia mengambil peluang untuk mengunjungi tempat-tempat popular yang menjadi pilihan pelancong di sini. Tempat ni jugak adalah salah satu destinasi percutian idaman Nuree. Satu hari nanti, Nuree akan kubawa kesini.... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 4

August 21 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 4 4 tahun yang lalu… “Sudah lah tu Syud.. janganlah nangis lagi. Fakhrul tu pergi study, bukannya pergi berperang ke apa.” Pujuk Ard dengan nada malas-malas. Satu hal pulak dia kena ikut menghantar Fakhrul sekali. Jadi driver! Nuree masih tersedu sedan. Di hadapan Fakhrul dia langsung tidak menunjukkan wajah sedih semasa menghantar pemergian kekasihnya itu tadi. Tidak mahu... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 3

July 30 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 3 Hari ini Nuree dengan baik hatinya menemani Tengku Azimah ke pasaraya. Sempat jugak dia ambil pesanan bibik tadi. Dari bahan kering sampailah basah, macam-macam bibik suruh beli. “Ibu, semalam Ard ada call ibu tak?” Nuree bertanya sambil tangan setia menyorong troli. Ibu mah yang turut berjalan perlahan sambil memaut lengan Nuree mengerutkan dahi. “Ada. Kenapa?” “Nothing.... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 2

July 23 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Bab 2 “Lambat!” Ard sudah bercekak pinggang dihadapan pintu banglo 3 tingkat itu. Nuree hanya tersengih-sengih berjalan kearahnya. “Siapa suruh kau tak bagi precise punya time! Suruh aku datang lepas sarapan pulak tu. Aku sarapanlah lambat-lambat. Ngee…” Nuree sengih tayang gigi. Ard mengetuk kepala gadis itu sampai tersenget-senget tudung. Tengku Azimah turut ke muka pintu... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Dia Junior Aku?!

July 19 2013  
Kategori: Cerpen

Oleh : Thia Elea Dia tinggi Dia kacak Dia bergaya Dia… Junior aku?! Bukk! Kepalaku terlepas dari tangan yang menongkat dagu. Aiseh! Boleh pulak mengelamun time cikgu mengajar? Apa punya student daa! Masa apa sekarang ni? Oh, pengajian am… Fuhh! Nasib baik cikgu Zahlia yang super garang ni tak perasan. Mungkin sebab dia busy menulis soalan diwhiteboard kot. Kawan-kawan sebelah menyebelah aku aje... [Teruskan bacaan]

Novel : Dia Bestfriend Halalku 1

July 15 2013  
Kategori: Novel

Oleh : Thia Elea Prolog Nafas Nuree Syuhada turun naik turun naik selepas mendengar perkhabaran dari bapanya itu. Sungguh tak disangka-sangka bapanya yang begitu sporting selama ini boleh membuat keputusan tanpa memikirkan perasaan pihaknya. Muka tegas bapanya direnung meminta kepastian. Ni lagi satu hal. Bila masa pulak bapanya suka buat muka ketat macam ni? Selalunya manis je bila sambut dia pulang... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Aku Rasa Aku Suka Kau

June 24 2013  
Kategori: Cerpen

Oleh : Thia Elea “Aku akan pastikan kau jadi milik aku,” dia memandangku dengan wajah yang serius. Aku mengerutkan dahi. Apa hal mamat nih? Dah lah tengah lapar ni. Harap-harap bespren aku si Nad dah oder siap-siap untuk aku. Haih! Apa malang nasib aku ni, asyik terserempak dengan mamat ni. “Apa kau merepek ni? Dah tepi sana,aku nak lalu!” balasku tegas. Kononlah.. “Aku serius ni. Jangan... [Teruskan bacaan]