Novel : Minah Jepun + mamat korea 1

21 November 2011  
Kategori: Novel

Penulisan2u

Oleh : Mien Miena

Bab 1

“hello sayang,apa khabar?so far so good?macam mana study kat sana?Ada orang buli my baby tak kat kampus tu?”

“hello my lovely daddy,semua ok je kat sini since D kat sini pun dah ada kawan tau.Buat masa ni nothing happen to me papa.Papa bila nak pulang ke Malaysia?I miss you so much papa,jangankan D,Abang Long,Abang Ngah,Abang Chik pun dah rindukan papa tapi yang paling teruk rindukan papa sure la mama.”He he he!! Sempat lagi aku mengusik papa.

“Banyak la D punya rindu,rindukan papa or hadiah papa?Macam la papa tak kenal anak papa ni.”Belum sempat aku jawab soalan papa,mama dah menjerit panggil nama aku.potong stim betul la mama ni.

“D!!!!!!yang awak bergayut dengan telefon tu dengan sapa?Pening lah mama dengan perangai kemu ni.Tak habis-habis bergayut,nak tinggalkan kat hutan anak orang.Hish”Mama mula mengeluarkan machine gun miliknya.Dah cair terus lombong emas aku dengar mama membebel.

“Ala mama,D tengah bercakap dengan papa ni”laungku kepada mama.Ok lah papa,ibu tarzan dah bunyi la papa,we chit-chat nanti papa balik pulak.Bye papa,love you so much!!”

“ok baby,love you too.”
Anak tangga kuturun perlahan-lahan,rumah aku takder la bes0w sangat cuma boleh lah untuk kami berteduh.(ayat sadiss tuu).ha ha.Mesti korang tertanya-tanya nama aku kan?Biarlah Rahsia bak kata Datuk Siti NurHaliza.he he he!!korang jangan la marah..

“Nur Diana Mika Shan!!!turun cepat-cepat,mama dah pun siapkan makanan ni.”Semua pokok akan tumbang bila dengar mama menjerit.Tragis betul suara mama.Ni kalau semua family aku berkumpul mesti gelak tahap dewa kat aku,selalu buat mama menjerit.Tapi,aku suka bila mama menjerit panggil nama penuh aku,terasa disayangi dan dibelai gitu.hua3 pecah sudah tembelang namaku yang cantik ini.Namaku memang pelik dan berbeza denga family yang lain sebabnya aku ni sorang je anak perempuan.he he he~

“D,awak tu dah 18 tahun,sepatutnya bangun awal-awal and tolong mama kat dapur bukanya bergayut kat telefon.Awak ni berasal dari mana D,Malaysia,Pluto?”Yes aku dapat tazkirah fOc dari mama.Caya la korang!!asal?aku memang lahir kat KL kirenyer KL ni aku punya,nak tiru KL gengster sikit.~

“Ala mama,relaks ok?D just bergayut dengan papa je bukanya anak mamat jual kari kat depan kampus D pun.”(sambil peluk mama dari belakang ni).Jangan jeles!!,aku kan anak bongsu so dapat layanan first kelas la dari mama dan papa tambahan pulak aku sorang je anak dara kat dalam rumah ni.Kembang sebaldi la aku bila mama dan papa asyik back up aku je kalau abang2 aku tu menyakat.Pura-pura nangis,biar lakonan aku menjadi.Aiseh terer giler aku kalau bab berlakon ni,artis-artis kat Malaysia pun kalah dengan aku.Yabedabedu!!!!

“D,makanlah sayang,mama dah masak special untuk D.”Itulah yang membuatkan aku makin sayang kat mama aku yang bernama Puan Liana Katrina .Cantik tak nama mama aku?mesti la cantik,mama aku ni kacukan cina-melayu.Hurmm,Papa aku?Encik Hakim Shan,mantap tu nama papa aku,papa aku ni kacukan dari Melayu-Jepun pulak.Family aku memang berasal dari kacukan la kirenyer!Aku punya darah pulak pastinya kacukan melayu-jepun dan cina.Terbaikk!!Kembang kempis hidung aku bila orang tanya aku ni kacukan ke?Disamakan pulak muka aku dengan pelakon Jepun yang berlakon dalam citer Hanakimi tu..aku tak ingat la pulak nama dia,hah!! Dah ingat Maki Horikita.Tak best betul la dia orang ni,aku yang rambut panjang mencecah disuruh potong sampai pendek,ada ke patut?tak patut betul.

“D,mama nak keluar kejap lagi,nak kena ambik stok baru.”jelas mama aku,bukan mama korang tau.
Mama ada buka butik kat KLCC dan cawangan nya seperti Pahang,Perak tapi yang paling bergiat aktif pastinya di KLCC.Abang Long?Bekerja sebagai doktor kat Pulau Pinang dan dah berkahwin Cuma belum ada anak je lagi.Isteri Bang Long pun doktor jugak kat hospital yang sama.Bang Long aku bernama Daniel Haikal Shan bukan Bang Long Dil macam dalam KL gengster tu,Kak Long aku pulak Nurul Ainul Syafika tapi nak senang panggil je kak long and korang mesti ingat bukan Kak Yong macam dalam bini-biniku gengster tau.Abang Ngah pulak bekerja sebagai Lawyer,bercakap dengan dia memang aku angkat bendera putih,nama dia paling sweet Danish Hashraf Shan dan baru je bertunang dengan bakal kakak ipar aku iaitu Pensyarah aku sendiri tak lain tak bukan Cik Edriyana Aishah tapi aku kat kampus panggil Kak Yana je,bantai je la.

Abang Chik aku,nama dia Danny Hairul Shan?susah sikit nak terangkan c0z bang Chik aku ni further study PhD kat UK.Umur kite orang tak jauh pun cuma selang 7 tahun je.bang Chik aku memang minat giler bab study.Habis Ijazah,sambung master dan sekarang PhD pulak dalam course Pengajaran,nak jadi cikgu la tu.Mama dan papa makin la sokong.Aku?umur baru masuk 18 tahun,further study dalam Business.Aku minat sesangat kalau bab business ni,papa dan mama lagi sokong aku.Papa sebagai Businessman memang takder kat rumah tapi bila papa balik,haru biru la rumah jadinyer.Kami tak la kaya sangat tapi bahagia.

“Ma,D nak ikut mama pergi butik boleh?Borink la ma duk terperuk kat rumah,bukanya ada orang pun.Kesian la kat anak mama ni.”Aku sengaja buat muka sesen.Bila lihat mama mengangguk,apalagi melompat tak hengat dunia la.Mama geleng je la tengok aku ni,kerek?takder la kerek sangat aku ni.Naik je ke bilik,aku tukar la baju,pakai baju kurung tapi tudung belum,mama dah puas nasihatkan aku tapi senang je aku jawab,belum sampai seru lagi la ma dan bla..bla..bla..

“D ke ni?biar betul anak mama pakai baju kurung?macam tak percaya je..”sedapnya mama duk ngata aku,mentang-mentang lah selama ni aku tak pernah sarungkan baju kurung kat badan except hari raya sesedap mama je bantaikan aku.Kesian kat anak mu ini mama..


RUANGAN IKLANEKA



Komen dan ulasan karya

11 ulasan untuk “Novel : Minah Jepun + mamat korea 1”
  1. Wairah says:

    Ada blog x

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

You must be logged in to post a comment.