Novel : Suamiku Suri Rumah? 9, 10

3 March 2011  
Kategori: Novel

Penulisan2u

Oleh : Ilham Murabbi

9

Melida terjaga daripada tidur. Hafiz masih nyenyak di sisinya. Jam menunjukkan pukul 4.00 pagi. Mereka berdua belum ada hubungan yang sah. Hafiz baru sahaja beberapa hari bertukar agama. Sepatutnya urusan perkahwinan mereka di Siam perlu diuruskan dengan cepat di negara ini tetapi seolah-olah masih dilengah-lengahkan. Selimut tebal diangkat.Melida mahu ke tandas. Oh, tiada seurat benang pun pada tubuh Melida. Bila pula Hafiz membuka pakaian aku ni?Aulia diletakkan di alas bawah. Mereka nyenyak di atas katil, anak pula hanya bertilam di bawah. Melida mengangkat selimut tebal dan dilihat Hafiz juga tiada seurat benang pada badannya. Melida hanya tersenyum. Begitulah kehidupan Melida apabila bersama-sama dengan Hafiz sebelum ini. Entah apa pandangan mereka terhadap dosa yang dilakukan. Mungkin halal semuanya bagi mereka. Mungkin Tuhan ingin melihat sejauhmana lakonan mereka dan beberapa hari yang lalu mereka sudah sah sebagai suami isteri. Suara tangisan Aulia mengejutkan Melida. Melida mencapai baju nipisnya yang terjatuh dibirai katil lalu dipakainya.

“Huh, menangis lagi budak ni!”Bentak Melida.

“Sayang….bisinglah…bawak budak tu keluar…I nak tidur ni!”Tiba-tiba Hafiz bersuara.

“I don’t know what I need to do with you…stop crying!”Tangan Melida menyentap Aulia dan Melida mendukung Aulia dengan rakusnya. Tangisan Aulia semakin kuat. Air hidung melekat di tangan Melida.

“Hish!Budak ni…eiiyarkk…kotor!”

Kedengaran suara Aulia menyebut babah dalam telornya sambil menangis. Hah?Budak ni dah pandai panggil babah?Babah tu Hazim ke?Tangisan Aulia semakin kuat. Susu budak ni dah habis!Susu dalam tin sudah kosong. Melida benar-benar tertekan!Mana nak cari susu pagi-pagi buta ni.

“Hafiz, tolong I carikan susu Aulia…” Suara Melida kedengaran di cuping telinga Hafiz.

“Pagi-pagi buta ni…nak cari susu kat mana?”

“I rasa di seven-eleven ada…”

“I mengantuklah. Give her brest feeding …!”

“Hah?You gila ker?Tak pernah I buat…”

“Ikut suka hati you lah…” Hafiz menyambung tidurnya. Dengkuran Hafiz kedengaran.

Tangisan Aulia semakin kuat. Mahu tidak mahu, Melida terpaksa memberi susu badan pada Aulia. Dah besar pun mahu menyusu lagi!Bentak hati Melida. Melida menyelak bajunya dan memberi Aulia menyusu. Aulia terdiam dan terkebil-kebil melihat Melida. Melida berkerut-kerut mukanya. Mungkin jika anak kecil itu pandai berkata-kata, inilah kali pertama aku menyusu susuan ibuku sendiri. Alah, kalau anak sendiri mahu menyusu berkira!Kalau badan diserah pada lelaki lain tidak berkira!Melida patut malu pada diri sendiri. Melida terus memangku Aulia. Cara menyusu pun begitu kekok. Aulia senyap dan terkebil-kebil. Melida bersila seperti sedang bertapa ketika menyusukan Aulia. Maklumlah kekok. Ketika menyusukan Aulia, Melida menatap wajah Aulia. Anak-beranak itu saling berpandangan. Mungkin Aulia tertanya-tanya adakah yang sedang menyusukannya itu ibu yang melahirkannya? Melida mula berfikir. Sejahat-jahat dan sekeras-keras hati seorang ibu, apabila menatap wajah anaknya, pasti timbul rasa keibuan. Benar bukan?Tangan Melida menggosok kepala Aulia. Anak kecil itu tersenyum.Eh…Eh…budak ni senyum kat aku…Dahi Melida berkerut-kerut. Kening kanannya terangkat. Aulia terkekek-kekek comel. Apa kena dengan budak ni gelak pada aku? Melida bangkit melihat cermin. Huh!Habis lipstik pada mulut aku comot. Aku tertidur selepas dikerjakan oleh Hafiz. Tidak perasan pula lipstik bertempek-tempek pada mulut aku ni. Melida mencapai tisu dan menyapu bibirnya bersih. Aulia terus disusukan sehingga anak kecil itu tertidur. Lenguh juga tangan. Dekat dua jam Aulia diriba oleh Melida. Lenguh sungguh bersila ala-ala bertapa ni.

“Hafiz, bangun sayang…nanti you nak pergi kerja kan…?”Melida menarik selimut Hafiz.

“Hurmmmm…” Jawapan singkat Hafiz.

“Bangunlah…!Nanti terlewat, you marahkan I…”

“I mengantuk lagi…”

“Dah pukul 6.30 dah ni…”

“Awal lagi lah…!”

Sejak bila pula aku pandai-pandai suruh orang bangun awal pagi ni?Teringat kenangan bersama Hazim. Sebelum ini, Hazimlah yang mengejutkan aku untuk pergi bekerja. Pada hari ini, aku terpaksa mengejutkan orang lain pula. Arghhh!Matikan kenangan aku bersama dengan Hazim. Cintaku hanyalah pada Micheal dan kini Micheal @Hafiz bergelar suamiku. Dialah cintaku hingga akhirnya. Melida terpandang pampers yang dipakai Aulia sudah basah. Malasnya nak tukar lampin budak ni, susah pulak tu. Biarkanlah! Melida ke tandas. Dipegang perutnya. Sudah membesar kandungannya. Melida terasa bahagia cuma rutin kehidupannya sudah mula berubah. Tidak mengapa, yang penting, cintaku, aku sanggup berkorban.

*****

“Kenapa you kejutkan I lambat?”

“Tadi I dah kejutkan you…tapi…you terlena….”

“Lain kali you kejutkan I awal…mana sarapan I?”

“Hah?Sarapan?”Melida terkejut dengan pertanyaan Hafiz.

“Yerlah…I nak sarapan sebelum pergi kerja…dah pukul 7.30 ni…cepat siapkan sarapan I”Hafiz menyuruh Melida menyiapkan sarapan.

” I mana tahu masak!You ni…….!!!”

“Sekarang you wife I kan?You kena masak, uruskan semua hal rumah!”

“I pun kerja!”

“No way!Lepas ni you dah tak boleh kerja…tempat you adalah di rumah! Bermula sekarang you kena berhenti kerja…dan tugas you jaga anak di rumah…”

“Hah?You buat keputusan tanpa bincang dengan I…”

“Dah..pergi sediakan sarapan I…”Ujar Hafiz sambil memperkemaskan tie yang dipakainya.

Melida panas hati. Baru beberapa hari ada ikatan perkahwinan, Hafiz sudah berubah sikap. Sebelum ini, Hafiz menatangnya bagai minyak yang penuh. Melida tidak tahu memasak langsung. Melida membuka peti ais. Hanya ada jus oren dan roti. Tangannya mengambil roti dan menuangkan jus oren dalam gelas untuk Hafiz.

“Macam ni lah baru isteri I…”Ujar Hafiz sambil tangannya menggosok-gosok kepala Melida. Melida hanya mencebikkan bibir.

“Dulu you tak macam ni pun…”

“Dulu you bukan isteri I…sekarang you isteri I…you kena buat apa yang I suruh…you nak I sayang you kan…?”

“Hurm…mestilah…cinta kita dari dulu hingga sekarang….”

“Hurm…yes…cinta perlu ada pengorbanan…” Hafiz memeluk Melida.

Melida hanya tersenyum. Namun, Melida bakal kehilangan kerja dan hanya akan tinggal di rumah. Sebelum ini, ketika hidup bersama Hazim, Melida sibuk bekerja bagai tidak cukup tanah. Totally change! Melida perlu menjaga Aulia, memasak dan mengemas rumah seperti yang disuruh oleh Hafiz!Oh, tidak!!!Kerjaya yang aku bina dari dahulu, akhirnya aku akan kehilangannya. Kalau lah Hazim ada….Arghhh…bekas suamiku itu perlu terhapus dalam benakku. Hafiz mencium bibir Melida dan berlalu pergi. Hafiz memang romantik.

*****

“Hello, Mel…you tak datang kerja ker?Lama you cuti…” Suara Rini kedengaran di telefon.

“Hurm..I bercuti….”

“Penat jer I dengar suara you…are you okay?”

“I’m okay….Hurmm…Tini….my life totally change…hurmmm” Melida memang gemar bercerita pada Tini hal rumah tangga.

“Kenapa?”

“I dah berpisah dengan Hazim dan…I dah kahwin dengan Micheal…”

“Bila?”

“Baru lagi…”

“Eh, you baru divorce dengan Hazim, macam mana you boleh kahwin dengan cepat pulak dengan Micheal?”

“Tak boleh ker?I kahwin dekat Siam…”

“Setahu I, perkahwinan you kena lepas edah…baru boleh kahwin dengan orang lain…”

“So…?”

“Perkahwinan you mungkin tak sah…you kena rujuk pejabat agamalah…I pun tak pasti…tapi, setahu I you kena habis edah dulu…I lupa pulak berapa bulan kena habis edah…takkan you tak bagitahu imam bila you baru lepas cerai…”

“I tak bagitahu…Imam tu ingat I belum kahwin lagi kot…”

“Hishhhh..you nih…benda macam ni boleh buat main-main…tak sah setahu I selagi belum habis edah…dan you paham-paham lah..hidup tanpa sah ni…”

“Apa yang I kena buat?”

“You rujuk pejabat agama!So, papa you tahu tak?”

“Papa I marah I kahwin dengan Micheal…!Nama baru Micheal…is .. Hafiz”

“Oh, Hafiz…Apa-apa hal, you rujuklah pejabat agama secepat yang mungkin…I ada klien sekarang…bye!Nanti kita jumpa…”

“Okay, Thanks…bye!” Melida menggaru-garu kepalanya.

Ingatkan, perkahwinan mereka sudah sah. Rupanya belum lagi. Bermakna, semalam mereka masih bergelumang dengan dosa. Begitu cetek pengetahuan agama manusia sekarang, asalkan hati rasa bahagia, semuanya diingatkan sudah halal. Melida rasa tidak senang duduk. Alah, macamlah tidak pernah buat dosa sebelum ini. Sedangkan semasa aku tinggal dengan Hazim, aku buat hubungan intim juga dengan Hafiz!Sengaja Melida ingin sedapkan hati.

Suamiku Suri Rumah?10

Kehidupan Hazim semakin sunyi. Tiada lagi kedengaran tangisan Aulia. Tiada lagi rengekan meminta susu. Rutin Hazim telah pun berubah. Hazim cuba mencari kerja. Setiap hari rutinnya adalah bersolat jemaah di masjid. Kereta Honda Civic Hazim telah diambil oleh Melida. Hazim kini menaiki kereta proton wiranya yang lama. Tidak mengapalah. Harta benda hanya sementara. Kecewa hati Hazim mengenangkan nasib kehidupannya. Melida telah pergi bersama cinta yang membahagiakannya.

*****

“Hazim, bonda dah lama di rumah ni…macam mana ayam itik bonda di kampung…”

“Tinggallah lama lagi kat sini…minta Kak Siti sebelah rumah tengok-tengokkan nanti…”

“Kak Siti dah lama meninggal, Hazim…”

“Innalilllahiwainnalillahirojiun…bila lagi…?”

“Tahun lepas…”

“Erm..kalau macam tu…nanti saya hantarkan bonda pulang ke kampung…”

“Tidak mengapalah, Zim…bonda boleh pulang sendiri…nanti rumah kamu siapa yang nak tengokkan pula…”

“Lagipun, dah lama Zim tak balik kampung bonda…”

“Kalau macam tu…ikut suka hatilah, Zim…”

“Lusa kita pulang…”

“Ya lah, nak…” Mak Engku hanya memandang Hazim sambil melipat baju yang diangkat diampaian petang tadi.

*****

Hazim bangkit dinihari lagi. Dia telah bertekad ingin memulakan kehidupan baru. Mahu lebih mesra bersama penduduk kampung. Jika dahulu, rumahlah tempat segala-galanya bagi Hazim. Kini, dia perlu melangkah keluar, mencari sinar baru.

Kebetulan, semalam surat jemputan untuk bergotong-royong di sekitar kampung. Hurm, nampaknya Hazim berpeluang untuk beramah-mesra dengan penduduk sekitarnya. Harapannya, dengan keluar bersama-sama penduduk kampung, hatinya yang remuk padam itu dapat terubat. Pagi itu, setelah menjamah dua biji donut, Hazim telah beransur ke wakaf tempat penduduk kampung berkumpul. Terbuka rasanya tempurung kepala Hazim apabila dapat bersama-sama mereka. Hari bergotong-royong di sekitar kampung termasuk kawasan perkuburan menjadi rutin penduduk di Kampung Semengka tiga bulan sekali. Apabila melihat kubur, hati mula menjadi insaf tentang kematian. Sesungguhnya, pengakhiran kehidupan di dunia ini setelah jasad dibaluti tanah.

Pada pagi itu, ketua kampung, Tok Ketua Dosuki memberi ucapan dan pembahagian tugas untuk membersihkan kawasan-kawasan sekitarnya. Lebih menarik apabila ada jamuan makan, golongan hawa masak-memasak dan kanak-kanak bertempiaran ke sana ke mari. Oh, baru rasanya hidup berjiran apabila kemeriahannya dapat dirasai. Mak Engku Teja hanya di rumah. Katanya sudah sakit lutut apabila turun naik tangga di rumah banglo besar Hazim itu. Nasib baiklah, rumah itu adalah nama Hazim. Jika tidak, Hazim hanya tinggal sehelai sepinggan. Melida tidak menuntut harta rumah tersebut walaupun Hazim memang berniat untuk membahagikannya.

Tangan Hazim menghayunkan sabit tanpa henti. Tercantas semak-samun dan lalang yang meliar. Tiba-tiba dalam asyik Hazim sedang mencantas lalang, Hazim tertoleh dua kali. Eh, perempuan ini lagi. Sudah dua kali rasanya berselisih dengan gadis ini. Hazim membiarkan hatinya berbicara tanpa didengari oleh sesiapapun.

“Encik, jemput ke kawasan khemah untuk minum…” Suara gadis itu kedengaran. Setelah sejam bertungkus-lumus, penduduk kampung dihidangkan dengan air teh dan kuih-muih.

“Oh, ya…terima kasih…sekejap lagi saya ke sana…” Hazim hanya melihat dan mata gadis itu tertunduk.

Akal budi bahasanya begitu tinggi. Beruntung Pak Imam mempunyai anak seperti gadis ini. Lebih-lebih pula aku memuji. Kenapa aku sahaja yang dia pelawa. Orang lain pun ramai lagi. Mungkin Pak Imam yang menyuruh dia memanggil aku. Maklumlah kekusyukan aku membuat kerja, aku hamper terlupa akan makan dan minum. Rupanya, aku seorang sahaja yang masih dibahang matahari. Mata-mata penduduk kampung hanya melihat aku yang begitu tekun menyabit lalang. Bau perencah gulai kawah hinggap dihidung. Golongan ibu-ibu sedang bertungkus-lumus menyediakan juadah untuk tengahari. Agak menyelerakan. Tiba-tiba Hazim mendapat mesej.

Saya mahu mengupah awak untuk menjaga Aulia.

Esok saya hantar Aulia.

Saya upah awak secara berbayar.

Mesej daripada Melida. Apalah sangat nilai duit jika ingin dibandingkan aku menjaga Aulia?Hazim hanya membalas pendek mesej yang diterima oleh Melida. Hatinya berbunga kembali dapat menjaga Aulia walaupun dia telah mengetahui Aulia bukanlah anaknya.

Assalamualaikum.

Baiklah.

*****

“Oh, begitu…rupanya….mana bekas suami puan?”

“Dia tidak hadir…kebetulan saya lalu di sini…alang-alang lalu, saya singgah untuk bertanya…”

“Pak Imam…adakah saya dalam kategori nus…nusss…”

“Nusyuz?”

“Ya…nusyuz…”

“Hurm…nusyuz itu adalah suatu tindakan oleh isteri yang dianggap menentang kehendak suami dengan tidak ada alas an munasabah mengikut hukum agama…”

“Contoh?” Ujar Melida dengan tanda tanya.

“Keluar rumah tanpa izin suami dengan tiada urusan mustahak, tidak mahu layan suami tanpa ada keuzuran, musafir tanpa izin suami, membantah perintah suami yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam, dan contoh lain apabila berpaling dari suami ( masam muka ). Dengan erti kata mudah..nusyuz ni maknanya ingkar…”

“Hurmmm….

“Kenapa bercerai…?”

“Saya ada teman lelaki…saya kahwin kerana terpaksa dengan bekas suami saya…suami saya jatuhkan talak dan saya bukan mengandung anak suami saya…anak orang lain…anak teman lelaki saya iaitu suami saya sekarang dan saya sudah lama tidak bersama suami saya dekat 11 bulan…adakah nikah saya dengan suami sekarang sah?”

” Tempoh i’ddah biasanya 100 hari dengan tujuan memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suami dan untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan apabila isteri berkahwinan dengan lelaki lain. Maka, apabila puan juga tidak menggauli suami puan sudah lama, maka sah perkahwinan itu. Cuma Islam lakukan begitu kerana Islam itu indah…mahu kejelasan keturunan…khuatir Puan mengandung anak bekas suami…Hurm, Talaq terbahagi kepada dua pulak, Talaq raj‘i, iaitu talaq yang boleh dirujuk kembali tanpa perlu akad nikah iaitu ketika isteri dalam waktu ‘iddah (sebelum tiga kali suci daripada haidh). Keduanya, Talaq ba’in yang terbahagi kepada dua juga iaitu Ba’in sughra dan Ba’in Kubra.

“Apa tu?”

“Ba’in Sughra ialah talaq yang tidak boleh diruju‘ oleh suami kecuali diadakan akad nikah semula iaitu perceraian sama ada melalui fasakh, khul‘ atau talaq isteri yang belum disetubuhi. Keduanya, Ba’in kubra ialah talaq yang tidak boleh dirujuk kembali dengan cara biasa melainkan setelah syarat setelah selesai ‘iddah si isteri, bekas isteri berkahwin dengan suami lain, suami lain menyetubuhi bekas isteri itu dan berlaku perceraian, selesai ‘iddah dari suami yang lain itu.”

“Maknanya saya tidak boleh kembali pada suami yang asal dalam tempoh iddah sekarang la maknanya ustaz?”

“Ya lah…kan puan sudah ada suami lain…ada hati mahu kembali ker?”Pak Imam sengaja mengusik Melida kembali.

“Hesyyy…tak adalah Pak Imam…terima kasih la Pak Imam atas perkongsian dengan saya…”

Kerungsingan Melida terungkai. Sekurang-kurangnya apabila mengetahui perkahwinan dirinya dan Hafiz sah, hatinya tenang. Tapi, sepatutnya ada tempoh I’ddah…disebabkan aku tidak tahu…terus berkahwin…mungkin hikmah juga apabila aku tidak bermesraan selama dekat 11 bulan dengan Hazim…jika tidak mungkin akan ada dendaan padaku. Petang nanti mungkin aku boleh bawa Aulia berjumpa dengan Hazim. Aku upah Hazim, masalah aku akan selesai. Jaga budak kecil memang leceh!Huh!Ni dalam perut sorang lagi!Apa boleh buat, silap nafsu aku!


RUANGAN IKLANEKA



Komen dan ulasan karya

5 ulasan untuk “Novel : Suamiku Suri Rumah? 9, 10”
  1. Syazan says:

    Melida yg tak paham hukum agama, semuanya tunggang-langgang menurut hawa nafsu. Selagi tiada sesuatu yg tidak dijangka berlaku, akan terus leka…takkan insaf.. Dah rasakan? bila jadi isteri Hafiz tak sama layanan macam masa jadi girlfriend..

    Moga Hazim mendapat pengganti yg jauh lebih baik daripada Melida…cuma lebih baik Hazim yang jaga Auni walaupun bukan anak kandung dia daripada silap hari bulan didera oleh ibu bapa kandung sendiri..

  2. Ilham Murabbi says:

    Assalam…thnks Syazan.
    Benar sekali….ikuti kisah ini hingga akhirnya. Hazim bakal bertemu jodoh dengan orang yang tepat. Apakah berlaku pada Melida. Ada happy ending untuk mereka. Tunggu…..

  3. Siti Soleha Yahaya says:

    moga Hazim bertemu jodoh yg baik…..

  4. Ilham Murabbi says:

    siti soleha…jeng2x…apakah kesudahan Hazim dan dengan siapa sebenarnya dia bertemu….

  5. William says:

    Sesiapa yang membaca cerita ini harus sila bergembira dengan saya kerana saya merasakan ditolak dan kecewa sekali oleh Isteri saya dengan cara yang sama seperti mana-mana lain lakukan dengan kesedihan hati sebelum i bertemu Dr orinoko On line e-mel saya adalah firstaxo@ gmail.com. Isu saya dengan rakan sekerja, dia sentiasa istexting mereka walaupun selepas saya memberitahunya bagaimana saya berasa mengenainya. Dia akan berhenti untuk seketika dan kemudian mula seluruh. Dia sentiasa memberitahu saya bagaimana lemak dan lama ini Lelaki tetapi saya tahu bahawa dia telah menggunakan bahawa sebagai gangguan untuk saya tidak mengesyaki beliau. Hari ini saya kini telah mendapat tahu dia adalah menubuhkan tarikh makan tengah hari dengan salah seorang daripada mereka. Saya tidak lagi boleh mengambilnya. Saya tidak faham mengapa dia terus melakukan perkara ini kepada saya. Beliau juga datang rumah lewat selepas kerja sekarang dan dia akhirnya pergi dan berpecah dengan saya, baik i berada di psikik tetapi semua yang sama. apa yang perlu saya lakukan? sehingga kawan saya memperkenalkan saya kepada seorang ahli sihir yang membantu untuk menyatukan kembali suaminya. mendapatkan dia dengan orinokosolutiontemple1@ gmail.com anda boleh menghubungi beliau. jadi saya menggunakan ini cara untuk memberitahu orang bagaimana gembira dan berapa banyak i menghargai dr baik.

Jom jadi pengulas

Apa pandangan anda terhadap karya ini. Ulasan dan komen yang membangun akan memperbaiki, membentuk penulisan dan seterusnya melahirkan penulis yang terbaik didalam dunia penulisan. Pengulas yang aktif memberi ulasan dan komen yang membangun akan memenangi hadiah sebuah Novel.

Daftar di gravatar untuk paparan gambar anda di sudut ulasan / komen

You must be logged in to post a comment.