Cerpen : Bahagiakah Aku?

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Amie Ahmad BAHAGIAKAH AKU? “Aku terima nikahnya Nur Aila Nabila binti Ahmad Syukri dengan mas kahwinnya tiga ratus ringgit tunai….” air mata Aila mengalir laju mendengar lafaz akad yang baru terlontar dari mulut lelaki itu.Dunianya terhenti seketika,di usia belum mencapai dua puluh tahun dia kini sah bergelar isteri kepada Mohd Amirul Danial a.k.a abang sepupunya sendiri. Kerana peristiwa... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Aku Suka Kau

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Rara Hann “Ain rindu mak jugak.. Ain kalau boleh nak sangat balik, tapi mak pun tahu kan Ain kena kerja untuk cari belanja sangat lebih-lebih lagi nak start semester ni. Kerja part time pun belum tentu dapat belanja sepanjang semeseter..” Luah Ain kepada Puan Salma merangkap Mak nya yang di dalam talian. “Mak faham Nak.. Berdoalah supaya semua dipermudahkan oleh Allah.. Mak pun tak tahu... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Dia Yang Istimewa

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: KamiliaMohd “Mama nak Amin belajar betul-betul dekat sini , Amin anak tunggal mama , kalau bukan Amin mama nak harapkan siapa lagi?” Mama memberi sedikit kata kata semangat sebelum meninggalkan perkarangan kolej kediaman ku . “Aduh mama nie , aku dah sem terakhir dah dekat sini , itu je lah kata kata nasihat dia” getus hatiku . Aku seorang pelajar cemerlang di Universiti... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Sakura Di Malaysia

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Ismi Anna Ainor Hayati SAKURA DI MALAYSIA Embun telus gugur dari langit lalu mencerminkan rona-rona kesegaran hijau yang masih mentah. Gunung itu membiru balam-balam. Atmaku dicakar resah, diganggu gundah dan gelabah, disentap bicara, dihiris sembilu tajam dan akhirnya gugur bagai seroja di pusara. Kuasai minda, takluki bicara, mencantas dambaan, genggam erat tak usah lepaskan dek lantai marmar... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cik Asparagus Encik Seafood

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Cik Bedah Cun CIK ASPARAGUS ENCIK SEAFOOD ‘’Aduh aduh sayang…kenapa kau curang…aduh aduh sayang kenapa kau ulang…aduh aduh sayangggg…lalalalala…’’ LEEYA menyanyi penuh perasaan mengikuti bait-bait lagu tersebut sehingga diulang-ulang main lagu berentak dangdut mix rap itu berkali-kali tanpa jemu.Sampai naik muak teman serumahnya Anis dan Ina mendengar Leeya asyik mengulang beratus... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cerita Tentang Kita

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: nur cahaya BISMILAHHIRAMANIRAHIM . Dear Allah , Sometimes , it’s hard to me to understand what you really want to happen . But I trust you . I know you will give me what’s the best …. Yeayyy !! akhirnya sampai jugak dekat terengganu !! aku akan pastikan kita pergi 10tempat yang best kat sini , amacam beb ? *jerit yaya* Okay je weh , lagipun cuti sem ni aku nak jadikan tempat percutian kita... [Teruskan bacaan]

Cerpen : S.A.N.D

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: AnneYusre Dua tumbukan padu dituju keras pada punch bag yang tergantung utuh. Kemudian dihentam lagi benda berat itu dengan sepakan paras pinggang disertakan dengan satu tumbukan dari tangan kiri pula. Kuat dan tepat. Mengah nafas kurang oksigen dalam paru-paru tidak dihiraukan. Sekurang-kurangnya 10 minit lagi baru dia akan berhenti melepas geram pada punch bag lusuh itu. Peluh yang merinik... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Tuhan Jadikan Dia Jodohku II

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Ainul AMZ Bayu pantai menyapa lembut tubuhku yang dibiarkan duduk berlapikkan pasir sebagai alas tersangatlah mendamaikan hati yang dilanda kemurungan. Kelelahan yang terbeban di bahu tidak terasa melihatkan keindahan ciptaan Ilahi yang terbentang di depan mata. Air mata yang membasahi pipi tadi mulai mengering disapu bayu yang memahami. Bibir yang tadinya kaku tidak mampu terukir senyuman kini... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Andai Hatiku Bersuara

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Bunga Cinta Sakura Jam didinding menunjukkan ke pukul 12 malam. Selalunya pada waktu begitu aku telah dibuai mimpi. Tapi entah kenapa pada malam itu aku rasa begitu susah untuk melelapkan mata. Lantas aku bangun dan pergi ke dapur. Segelas susu segar aku tuang ke dalam cawan. Jendela yang tadinya tertutup rapat, perlahan-lahan aku buka. Sambil minum susu, aku mendongak ke langit. Dapat aku lihat... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Hilang

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Ai Aku pejam celik mata dah banyak kali. Jam dah pukul 1 pagi. Kak Reena mesti dah lena dah waktu ni. Mama dan abah dah lama nyenyak. Penat kata mereka. Khai dengan Baby pun dah masuk bilik masing masing lepas dinner. Dan sekarang dah 1 pagi. Apa nak buat, apa nak buat. Ah, lupa pulak! Aku tampar dahi sendiri, sederhana kuat. Terlupa pulak aku minum kopi lepas dinner tadi sambil tengok tv rancangan... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Hanya DIA, Aku Mengadu

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Dee Dian “Eh Zara, ayah benci..benci..kamu!!” “Kenapa ni ayah apa salah Zara?Zara buat apa?” “Ibu membalas , entah kenapa dengan awak ni?Cakap dengan anak macam tu?” Ayah hanya membalas dengan pandangan sinis dan tajam. Seperti biasa aku terus melarikan diri masuk ke bilik.Tak sanggup rasanya menahan pedih. Sungguh pedihnya hati aku mendengar.Sakit Ya Allah. Apa yang aku mengerti... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Bila Dah Jodoh

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: amira ayman Lamaran tiba. Qaira terkejut bukan kepalang. Siapa yang jangka dia akan dilamar oleh saudara keluarga mereka? Sungguh. Sewaktu Mak Lia bertanya tentang dirinya, Qaira menjawab tanpa ada syak apa-apa. Mengaku dia belum ada yang punya. Sangkanya itu sekadar sesi suai kenal antara sanak-saudara. “Qaira.. ibu tak desak kamu. Keputusan semua kat tangan Qaira. Jangan sebab mereka saudara... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Zon Selamat

21 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: L Maya menolak pintu bilik itu dengan kasar. Matanya bertakung air jernih, manakala wajahnya kemerahan macam tomato. Hidungnya kembang kempis, menandakan bahawa betapa dia memerlukan oksigen pada saat itu. Bibir nya antara digigit dan diketapkan. Antara marah, takut, risau, tertekan, segala-galanya bercampur-baur. Susah untuk diteka apakah perasaan sebenar yang sedang mendominasi jiwanya saat... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cinta Cik Laundry

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Faszroul Selepas memarkingkan kereta waja hitam milik aku di tempat parking. Aku terus berjalan mencari kedai dobi yang bernama Kirana. Setelah puas berpusing dan mencari akhirnya aku jumpa. Pintu aku tolak dan mula melangkah masuk ke dalam. Kerana seseorang sedang menunggu aku di dalam. Dan… Okey chup! Chup! Stop dulu dekat sini. Sebelum aku cerita, kita flashback balik ke belakang. Nanti... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Nur Dini Raihan

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh:Mir_A Nama ku Nur Dini Raihan, hidup ku simple tapi penuh cabaran. Di sini aku di didik menjadi seorang manusia, yea, di Rumah Bakti ini aku menghabiskan usia muda. bermain seperti kanak-kanak lain namun kematangan ku menjarakkan aku dari mereka yang lain. Tamatnya Tingkatan 5 aku pulang ke sisi keluarga, selepas 11 tahun menetap di Rumah Bakti. melihat keluarga ku ini mungkin perlu diberi rasa... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Be My Girl

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: Eyra Amyra Nur tidak jadi menghidupkan enjin motor pinknya bila dari jauh sudah mendengar jeritan Noah memanggil namanya. Apa la mamat ni nak? Orang nak baliklah.. lapar sangat dah ni. Jam pun dah menunjukkan angka 3 petang. Memang lambatlah jawabnya perutnya nak diisi. “Kau nak apa, Noah?” “Tumpang aku balik!” Noah sudah mendekati motor pink Nur dengan helmet ditangan. “Buat apa aku... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Pelangi Pudar

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh:Iman husna Hujan yang turun ibarat memahami isi hati ku , SABAR ! itulah kunci kekuatanku saat lafaz sakinah termaktub. Menjadi seorang isteri kepada insan yang aku puja dari jauh sememangnya tidak pernah aku impikan dalam benakku . Segalanya berubah apabila peristiwa itu berlaku… “Woi , kau nak pergi mana tu ? Kelas kan belum habis lagi ni ? Soal Hannan kepada aku. Ala , aku bosanla , nanti... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Ajari Aku Sentuhan Cinta Syurga

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh:: Puteri An-Nur Mukminin Alor Gajah,Melaka. Kisahku, boleh dikatakan mirip Ceritera Dongeng Cinderella yang didera ibu tiri yang sangat kejam dan dua orang kakak tirinya pula, sangat irihati dengan kecantikan Cinderella. Kasihan. Kasihan dengan aku juga. Aku dan Cinderella, kembar senasib?. “Adik, adik pergi mana semalam hah?” “Adik, adik dah janji kan nak teman kaklong jogging,... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Sebenarnya Cinta

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh:Arie Yaya “ Cinta! Bangun! Jangan buat ayah macam ni.” Aidil sudah duduk di sisi katil. Sebaik mendapat panggilan, dia terus bergegas ke hospital. Sampai di hospital, dia melihat anaknya terbaring kaku di katil. “ Maaf, encik. Tapi kami dah buat yang termampu untuk selamatkan anak encik. Tapi, Allah lebih sayangkan anak encik.” kata-kata doktor yang berada di situ membuatkan dadanya sesak. “... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Penangan Seribu Memori

17 August 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh: dilaysf CERPEN : Penangan Seribu Memori Meratib pilu. Angin sepoi-sepoi bahasa mengundang memori lama yang tersimpan rapi di bucu minda. Jalur ingatan masih terbias tepat ke arah fenomena kenangan silam. Angin yang menghembus-hembus lembut ke atas kulit mukaku sehingga terasa bagaikan dihiris sembilu. Keheningan damai pula tak segan-silu menjemput kerisauan dan kegusaran jiwa untuk dimamah... [Teruskan bacaan]

Mukasurat 1 of 2121234...1020...Akhir »