Cerpen : Di Sisinya Ada Syurga Dan Neraka

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

9,362 bacaan 29 Ulasan

Oleh: Charming Darlinna Tepat jam 6 petang, kereta Myvi berwarna ungu milik Syazira menjalar masuk ke halaman rumah Mak Kiah. Baru saja dia membuka pintu, ibunya mendekatinya bersama senyuman manis. Sebaik saja menyalami ibu kesayangannya, dia membuang pandang ke arah kereta Honda Civic keluaran terbaru yang sedang elok terparkir di garaj. Kereta dari KL.. Siapa? “Kereta siapa tu mak?” soalnya... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Jodoh Itu Pantas!

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

10,947 bacaan 11 Ulasan

Oleh: petalacintasuria ‘”Lambat balik,icha!” “Aaahh!!”jerit mulut kecil Alisa terkejut disapa ayahnya,En.Khairul. -Ya Allah ayah ni.Nasib baik tidak gugur jantung aku.Kalau tidak,ada juga kenduri arwah esok ni.Buat penat jalan terjengket-jengket macam pencuri masuk rumah sendiri. “Eh,ayah!terkejutnya icha..ayah tak tidur lagi?”aku dah bagi senyuman paling manis ni,moga ayah cair!Bismillahirrahmannirrahim..fuh! “Kamu... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cinta Bertamu Satu Jam

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

7,073 bacaan 6 Ulasan

Oleh: NorShiemah CINTA BERTAMU SATU JAM Eisya mencapai mug dari tangan Ikhsan. Tanpa sebarang kata Ikhsan meninggalkan Eisya dengan keadaan terpinga-pinga. Tidak pernah Ikhsan masuk ke dalam pantry ni. Hari ni entah apa angin dia boleh pulak datang ke pantry pulangkan mug. Selalunya dia akan meninggalan mug di dalam biliknya. Paling tidak pun dia akan tinggalkan mug di meja Rina, setiausahanya. Ah,... [Teruskan bacaan]

Cerpen : My Crush My Husband

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

17,642 bacaan 16 Ulasan

Oleh: Syaf Asriqa “ Apa?! Pindah? Kenapa tiba-tiba je ni ibu? Ayah? Tak sampai dua tahun pun lagi kan Hara sekolah dekat sekolah perempuan tu? Hara tak nak la pindah dekat sekolah campur ni. Lagi-lagi sekolah apa nama? Ibu ngan ayah tak tahu ke pasal sekolah tu? Sekolah tu hmm masya-Allah! Semua perangai budak sekolah sana tu jahat-jahat belaka tau!” Terkejut. Ya itulah reaksi Zahara sebaik sahaja... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Jawapan Terindah Dari Mu

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

5,764 bacaan 6 Ulasan

Oleh: Hawa Hassan “JAWAPAN TERINDAH DARI-MU” Kunikmati udara pagi ini. Subhanallah ! Begitu menyejukkan. Kuhela nafas panjang agar udara segar itu masuk ke dalam tubuhku, menjadi kekuatan rohani bagiku. Hm……segarnya! Dari jauh ku lihat lelaki itu lagi. Lelaki semalam yang menghantar susu segar untuk nenek. “Selamat pagi Hannan.” sapanya ramah. “Selamat pagi... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cintai Aku..Kerana Aku Adalah Aku..

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

7,038 bacaan 10 Ulasan

Oleh: Syuhailah A Ghaib Cintai Aku..Kerana Aku Adalah Aku.. Sudah hampir 2 jam aku berada di kedai buku kegemaranku ini tapi masih juga belum dapat buku yang menjadi pilihan hati. Inilah hobiku bila ada masa lapang. Aku akan mengunjungi setiap kedai buku untuk mencari bahan bacaan yang baru, inilah kegilaanku. Aku sanggup menghabiskan ratusan ringgit semata-mata untuk membeli bahan bacaan. Tak kiralah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Hitungan Cinta

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

5,149 bacaan 3 Ulasan

Oleh: Iman Shakeera AININ merebahkan badannya diatas katil sambil mengeluh panjang. Siling putih direnung lama. Fikirannya kosong sekosong kosongnya. Otaknya seolah tak berfungsi. Bagai tak percaya dengan apa yang berlaku tadi. Tak! Semua ni hanya mimpi! Mimpi! Cepat la sedar! Aku dah tak sanggup nak hadapi mimpi pelik ni! Ainin… bangun la! Jangan dok bermimpi tengah-tengahari buta ni! Pipinya ditampar... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kapal Terbang Kertas

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

5,384 bacaan 6 Ulasan

Oleh: Aida Ahmad [Sebelum kuliah bermula] “Oi! Hodoh, bagi aku pen tu . ” Lutfi minta pen itu, sehabis ‘ sopan ‘ yang boleh kepada gadis di sebelahnya, musuh merangkap kawan baiknya. “Aku hairanlah, kenapa si playboy ni tak ada duit langsung nak beli sebatang pen ” kata gadis itu kepada dirinya sendiri tapi Lutfi masih boleh mendengarnya. Amni mengambil pen di atas... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Dia Bukan Uwais Al-Qarni

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

6,018 bacaan 12 Ulasan

Oleh: AIN ANNISA Sebuah kereta Suzuki Swift merah meluncur laju memasuki Lorong Cempaka. Kereta itu kemudian membelok masuk ke dalam pagar sebuah rumah yang tersergam indah. Pemandunya kemudian memarkir kereta itu bersebelahan kereta Perodua Alza. Setelah enjin dimatikan, seorang gadis berpakaian sopan melangkah keluar dari kereta tersebut. Umaira Qistina. Tertera nama pada tag yang terletak pada... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Bukan Cinta Titanic

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

7,178 bacaan 8 Ulasan

Oleh: Shaefar Yuhana Shaefar Inara melihat jarinya yang manis bertahtakan cincin berlian. Kejadian petang tadi terbayang di dalam fikirannya. Jarinya disarungkan cincin oleh seorang wanita yang akan bergelar ibu mertuanya hujung bulan hadapan . Ahh ! Bencinya dia ! Dia tidak sukakan pertunangan ini. Tahulah, dia suka tengok cerita kahwin paksa kat televisyen itu tapi bila terjadi betul-betul, rasa... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Jodoh Daripada Tuhan

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

6,894 bacaan 4 Ulasan

Oleh: Intan Bairuha Tersenyum saja aku daripada tadi. Dia pasti takkan tahu apa aku rasa sekarang. Ah, nak beritahu ke tidak? Diam je laa dulu..Saban minggu aku menelefon. Waktu-waktu sekolah ini, aku masih ada prinsip sendiri. Mana boleh ‘couple’ masa sekolah ini. Arwah aku nanti mak aku kerjakan! Hehe. Dia, dah lama aku kenal. Tak pernah tahu pun apa aku rasa. Setiap minggu aku mendail, semata-mata... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Urusan Sri, Aduka & Dhiya

20 April 2014 
Kategori: Cerpen

4,896 bacaan 8 Ulasan

Oleh: Suha Fasihah TRANSIT ALIRAN RINGAN ataupun lebih dikenali sebagai Light Rail Transit (LRT) bagi laluan Kelana Jaya itu bergerak seperti biasa. Seorang wanita yang sederhana tingginya sedang berhimpit di kawasan sesama wanita juga. Sengaja dia memilih berhimpit dengan sesama jantina. Dia lebih rela begitu. Seboleh-bolehnya dia akan berusaha untuk menjauhkan diri dari lelaki kerana dalam keadaan... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Susah Kalau Pontianak Jatuh Cinta

19 April 2014 
Kategori: Cerpen

6,846 bacaan 10 Ulasan

Oleh: LRyuzaki “Aku dah agak dah! Kenapa budak-budak ni pengsan lepastu ada bekas gigitan kat leher ni mesti kerja Vanpaip!” tegas Pak Razi atau dikenali dengan nama famousnya Pak Oji. “Vampire, Pak Razi.” Pak Mat membetulkan. ‘Entah apa-apa orang tua sorang ni. Tak pandai nak cakap Inggeris, tak payah lah speaking. Berlagak pandai kunun. Padahal sama bodoh je ngan aku ni. Puiii!!... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Inikah Pengakhirannya

19 April 2014 
Kategori: Cerpen

6,177 bacaan 3 Ulasan

Oleh: Dhia Athif CERPEN INIKAH PENGAKHIRANNYA “kau kena kahwin juga dengan Idlan. Itu keputusan papa” “Papa!” “ Ini kehidupan Liya, biar Liya tentukan sendiri. Kenapa papa? Kenapa Liya mesti kahwin dengan Idlan” “Kenapa, itu tidak perlu kau tahu, apa yang penting, kau kena kahwin dengan dia.” “Liya tidak setuju” “Liya tidak pernah setuju dengan apa yang papa suruh,sejak dari... [Teruskan bacaan]

Cerpen : I’m Engaged 2

14 April 2014 
Kategori: Cerpen

17,504 bacaan 9 Ulasan

Oleh: Ranis Cincit 4 bulan yang lalu… Ismi tersenyum melihat gadis yang sedang duduk dihadapannya, wajah kacukan Melayu dan Cina itu sungguh cantik di pandangan mata Ismi. Tetapi melihat gaya pemakaiannya si cantik manis dihadapannya itu membuatkan Ismi senak perut, tidak dapat dibayangkan reaksi mamanya apabila berjumpa dengan kekasihnya ini. ‘Mesti comel kalau... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cinta Bestfriend

14 April 2014 
Kategori: Cerpen

15,466 bacaan 24 Ulasan

Oleh: azad adam Amira segera mengeluarkan buku catatan kecil dari poket apron kecilnya. ‘’Erm sorry saya first time datang sini, boleh cik suggestkan menu yang terbaik?,’’ pinta pelanggan tersebut. Amira segera menyelakkan helaian buku menu restoran. Keadaan ini adalah perkara biasa. Sesetengah pelanggan adalah first time customer. Mungkin mereka ingin mencuba kelainan dengan memilih restoran... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Miss Gangster VS Mr Angkuh

14 April 2014 
Kategori: Cerpen

18,170 bacaan 10 Ulasan

Oleh: Ziema Iema BREK skuter di tekan pantas. Hampir sahaja skuter kesayangannya mencium kepala kereta Toyota Celica yang tiba-tiba sahaja membelok ke kanan. Akibatnya dia terjatuh menyembah jalan tar. Dania mendengus geram. Pantas dia mengetuk cermin kereta itu. Geram sungguh dengan pemandu itu. Seorang lelaki keluar dari kereta tersebut. Dania terpana seketika melihat ketampanan lelaki itu. “Hoi,... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kerana Aku Mencintainya

14 April 2014 
Kategori: Cerpen

11,487 bacaan 10 Ulasan

Oleh: YUSRI YUSOFF Suasana hiruk-pikuk di pasaraya itu cukup melemaskan Aina Balqish. Bagaikan sudah menjadi suatu kelaziman pasaraya itu sarat dengan pengunjung terutama pada hujung minggu. Ingin saja dia keluar dengan cepat dari pasaraya itu. Saat kakinya diatur dengan pantas, tiba-tiba….. Prang!!! Ain terlanggar seorang lelaki hingga buku lelaki itu terjatuh…. “ Ma…af,, ma…af sa..ya... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cik Matang Punya Cinta

14 April 2014 
Kategori: Cerpen

10,619 bacaan 13 Ulasan

Oleh: RIA NATSUMI Cerpen : Cik Matang punya cinta Aku sangat tertekan. Tiap-tiap bulan ada sahaja kad jemputan kahwin daripada kawan-kawan. Persoalan yang timbul. Bila aku nak kahwin? Umur dah nak masuk 30 tahun bukannya 20 tahun lagi. Tapi masalahnya, aku ni muka baby face. Payah betul la. Kalau yang dah kenal aku, bolehlah cakap aku ni tak laku la. Apa la… Tapi kalau yang tak kenal aku, terus... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Diagnosis Cinta Bisu

14 April 2014 
Kategori: Cerpen

7,921 bacaan 5 Ulasan

Oleh: Myra Emily TAJUK ; DIAGNOSIS CINTA BISU Gamat dan hebat. Itu gambaran yang tepat dapat diberikan untuk suasana malam persembahan yang diberi nama tradisi, Ice-Breaking Fun Night. Sememangnya sudah menjadi tradisi turun temurun di kolej perubatan itu, setiap kali ada kemasukan pelajar junior, akan diadakan satu malam ramah mesra antara sebilangan senior dengan junior. Malam itu dikendalikan oleh... [Teruskan bacaan]

Mukasurat 1 of 1811234...1020...Akhir »