Cerpen : Surat Cinta dari Edinburgh

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

8,617 bacaan 5 Ulasan

Oleh : Liya Lisa Love Letter from Edinburgh – Part 1 - Qaseh Qisyaina ; seorang gadis yang comel dan lincah. Melihat wajahnya, pasti tiada sapa menyangka bahawa dia sudah memasuki usia 25 tahun. Wajahnya yang keanak-anakan itu sering membuatkan orang luar salah tafsir bahawa umurnya 16 tahun. Perkara itu sudah menjadi kebiasaan buat gadis itu. Muhammad Luqman Farouqi ; jejaka idaman Malaya. Berhidung... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Aku Hanya Seorang Kekasih

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

7,613 bacaan 4 Ulasan

Oleh : S.Huzaimah Walaupun kau jauh… Sambutlah salamku… Karena aku masih menyayangi… Tidak pernah aku membenci dirimu.. Sampaikanlah salam cintaku padanya… Walaupun sengsara.. Namunku masih sayang.. Karena cintaku.. Tiada akhirnya.. Walau tercampak di mana jua… Lagu yang dinyanyikan semula oleh Adira itu benar-benar menyentuh jiwaku.Sampaikan aku bisa terduduk dan mendengarnya dengan penuh... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Sombongnya Kau!

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

16,580 bacaan 17 Ulasan

Oleh : RIA NATSUMI Safawiyah yang sedang jatuh cinta… Aku dah lama perhatikan dia. Dia selalu pinjam buku di pusat sumber sekolah. Dari pembacaannya aku tahu yang dia suka baca buku-buku ilmiah. Aku juga tertarik nak baca buku seperti itu. Aku akan pastikan sebaik sahaja dia hantar buku tu, aku akan terus pinjam. Inilah kelebihan menjadi pengawas pusat sumber. Aku tersenyum. ??Alamak! Dia dah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Lelaki Yang Mencintaiku

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

12,068 bacaan 9 Ulasan

Oleh : ISS NAFISAH Sunyi sepi suasana pagi ahad Irfan di pecahkan dengan ketukan pintu bilik yang kuat oleh ibunya yang mengejut dia bangun. “Irfan anak teruna ibu, cepat bangun! Hari ni kan hari pertama kamu masuk kerja di syarikat tersohor di Malaysia. Cepat bangun!” Bersungguh-sungguh Datin Mariam berkata bagaikan memberi semangat kepada anaknya itu. ????”Ya ibu! Irfan bangun ni!”... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Super-rich Guy?!

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

21,759 bacaan 33 Ulasan

Oleh : Nia Nadirah “Kaizer! Lima jam lagi persembahan di Tryta Stage! Siap sedia ok.” Suara lelaki yang berada di hadapan pintu bilik mewahnya tidak dihiraukan. Yeah, itu P.Anya. Eizmer. “You dengar tak apa I cakap ni? Sekejap lagi, seluruh manusia yang duduk dekat California tu nak dengar suara you yang merdu sangat tu. Bangunlah cepat! Yang you baring-baring ni lagi buat apa?! Hoi!” Geramnya... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Takdir Menyeberangi Masa

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

6,564 bacaan 7 Ulasan

Oleh : Hajar Zamrus Semua orang inginkan kebahagiaan.Begitu juga dengan aku.Kebahagiaan aku tidak sama seperti orang lain.Sama sekali tidak sama.Keinginan dan cita-cita aku akan ditentukan oleh daddyku.Setelah 5 tahun mummy pergi meninggalkan kami,daddy kahwin lain dengan Auntie Sally.Dia merupakan kawan baik mummyku.Auntie Sally tidak mempunyai anak kerana dia mandul.Dia merupakan pengganti mummyku... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Selamanya Di Hati…

13 January 2014 
Kategori: Cerpen

7,666 bacaan 10 Ulasan

Oleh : zaharina81 Sejak dari pagi lagi Waisulqurni tidak senang duduk. Kerjanya jadi tungang-langgang sepanjang hari ini. Bayangan gadis manis itu ternyata sukar untuk diusir olehnya. Dia tertanya-tanya dalam hati, siapakah gerangan gadis tersebut. Inilah pertama kali dia melihat gadis itu selama dia berkhidmat untuk Abang Halim yang membuka gerai minuman bersebelahan dengan gerai Kak Maizul. Leka... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Isteriku Bukan Tukang Masak

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

36,904 bacaan 68 Ulasan

Oleh : ArmisyaSyamira “Cikgu, hari ni cikgu masak apa?” soal salah seorang daripada pelajar kelasnya. Safirah tersentak. Aduh, soalan cepumas ni! Perlu ke tanya soalan yang melemahkan semangat aku? Safirah hanya mengukir senyuman sebelum meneruskan kerja menanda buku latihan pelajarnya. “Cikgu, cikgu tak nak buat rumah terbuka ke? Saya tak pernah pergi rumah cikgu. Hari raya hari tu cikgu tak... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Terpahat Di Hati…

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

19,221 bacaan 35 Ulasan

Oleh : zaharina81 Iqbal Hakimi memandang tepat ke wajah tunangnya di hadapan. Terkejut bukan kepalang dengan permintaan gadis itu. Ini bukan perkara yang boleh dibuat main-main. Resah jadinya Iqbal Hakimi saat ini. Duduknya jadi tidak tentu arah. Sekejap tangannya meramas rambut, sekejap menggosok belakang tengkuknya. Dia merenung tepat ke mata gadis itu. Mahu panahan matanya itu tertusuk tepat ke... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Diakah Bakal Suami Aku?

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

31,707 bacaan 24 Ulasan

Oleh : Akmal Hishamuddin Assalamualaikum, Akmal telah menukar cerita, dari novel ke cerpen dulu, sebab Akmal sedang memperbaiki lagi penulisan Akmal. Jadi harap korang suka, masih ada sambungan lagi. Tapi biarlah berahsia dulu ye… . Selamat membaca… Terima kasih kepada kak-kak sifu di group Mari Menulis yg telah menolong memperbetul ayat saya dan memgajar saya eti menulis dan sebagainya. Deringan... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Dia Suamiku

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

23,586 bacaan 14 Ulasan

Oleh : aqieyla hadayah Aku kini mengerti mana mungkin seorang anak yatim sepertiku menerima layanan sebaik orang yang mempunyai ibu bapa. Sekarang umurku telah menginjak ke usia 21 tahun Dengan berkat usaha dan pertolongan dari insan yang bergelar ibu bapa angkat, aku kini berjaya dalam kehidupanku. Aku kini telah berjaya menjadi seorang pakar perunding kewangan di salah sebuah syarikat terkemuka... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kekasih Sepenuh Masa

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

32,650 bacaan 71 Ulasan

Oleh : Thia Elea “Please Iman!” “No!” Tekanku keras. Lelaki itu masih mengejar dan tak kira selaju mana aku melangkah, sudah ditakdirkan yang lelaki mempunyai kaki yang lebih panjang dari perempuan. Dia sudah mendepakan tangan dihadapanku. “Awak ni memang tak faham bahasa kan?” pandangan sinis aku halakan. “Yes! Saya memang tak faham. Saya tak faham kenapa awak tak boleh bagi saya peluang?”... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Tidak Sedondon

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

22,327 bacaan 33 Ulasan

Oleh : makieteng (MET) Ini cerpen kedua MET selepas ‘ramlah mencari ramli’, semoga sudi membacanya dan memberi komen. Aku melangkah dengai longlai lalu masuk ke pantry. Tekak ku terasa haus. Sesiapa pun tentunya terasa haus bila dibanbukan? Betul tak? ‘Ramailah pulak dalam pantry masa ni’. Aku mengeluh sendiri bila mendengar beberapa suara dari dalam. Sekilas jam ditangan aku jeling. Tea time!.... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Damba Cintamu

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

10,880 bacaan 8 Ulasan

Oleh : Sara Mamat “Okey, saya ada satu teka-teki untuk awak,” kata Emir teruja. Jelas riak wajahnya ceria. Entah disampuk apa sampai aku merasakan kalau hari ini Emir terlebih ceria pula. Aku yang mendengar hanya mendengus geram. Sejak tadi lelaki itu tidak henti-henti bercakap. Aku yang mendengar sudah naik bosan. “Teka-teki apa pulak? Ada tak benda lain yang berfaedah sikit awak nak cakap?”... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Bila Cupcakes Bercinta Dengan Guitar

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

15,606 bacaan 18 Ulasan

Oleh : Anis Farzana “Uncle, Mimi nak cupcakes yang ada gambar hello kitty atas dia tu. Bolehlah uncle… Mimi nak…” Rengekan gadis kecil molek yang memakai skirt dan bertocang dua tu menarik perhatian Afiqah yang sedang mengelap tingkap kedainya dibahagian luar. “Tak boleh sayang. Cupcakes tu manis, banyak gula. Nanti gigi Mimi yang lawa nie habis rongak.” Lelaki itu memujuk anak saudaranya. “Tapi... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Gulp?!

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

14,087 bacaan 10 Ulasan

Oleh : Mona Moza “Siapa Amar? Siapa? Siapa?!!”, bentak hatiku yang ingin sangat untuk tahu apakah dia pernah mengisi diari hidup Afiqah Idayu sebelum aku dan apakah dialah insan tak guna yang sering mengganggu buah hati pengarang jantungku itu melalui SMS dan panggilan telefon di waktu pagi dan malam seperti yang pernah diberitahukan kepadaku yang boleh dikatakan hampir setiap hari? Lama... [Teruskan bacaan]

Cerpen : I Miss You (????)

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

14,725 bacaan 8 Ulasan

Oleh : violette_vanilla@exolover Crystal Williee Nara!! Tiba-tiba…aku merasakan ada yang memanggil namaku. Saatku membuka mata….semua rakanku tergelak melihatku…Guess What?! Miss Enniey berdiri di sebelahku, bercekak pinggang. Ooopppsss!! Nampaknya ada yang berdiri kat luar lah lepas ni…..Habislah lah kau Nara… “ Pergi berdiri kat luar! Berani betul kamu tidur... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cinta Musim Durian

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

10,595 bacaan 10 Ulasan

Oleh : senah suun Sakinah mematikan talian. Mulutnya tersenyum puas. Yes, akhirnya kau tiba jua. Setelah berbulan lamanya aku menanti kedatangan kau, wahai durian. Gembiranya dia bila mak dikampung telefon cakap, ‘Saki, bila kamu nak balik hah? Durian Tok Aki kamu dah gugur nun,’. Dan dia pun jawab ‘Apa durian dah gugur? Oh, yeah hari ni juga... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Kasih Tidak Kesampaian

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

7,600 bacaan 11 Ulasan

Oleh : Fatin Syafiqah Siapa yang tak pernah jatuh suka? Jatuh sayang? Jatuh cinta? Aku pernah. Farah Syarwiza pernah. Hidup jadi sukar apabila mengetahui adanya perasaan-perasaan itu. Fayyadh Azib ialah seorang lelaki yang sudah lama aku sukai dari kali pertama aku duduk dibangku sekolah menengah iaitu ketika aku seorang pelajar tingkatan satu. Aku hanya mampu melihat dan merenung wajah itu disekolah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Maafkan Aku Ibu

3 January 2014 
Kategori: Cerpen

4,355 bacaan 4 Ulasan

Oleh : An-Nur Al-Insyirah Aku kembali teringat kisah 13 tahun lalu. Waktu itu, aku baru berumur 15 tahun. Nurul Hanani. Ya, nama itulah yang paling aku ingat. Sahabat itulah yang membukakan jalan dakwah buatku sehingga aku sendiri berjaya. Hari itu adalah hari kejohanan merentas desa di sekolah kami. Sekolah Agama Menengah Nurul Iman. Nurul Hanani tidak turut serta kerana membantu guru ferqah mereka.... [Teruskan bacaan]

Mukasurat 11 of 180« Pertama...10111213...2030...Akhir »