Cerpen : Double A

20 March 2015 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee DIA bersiul-siul kecil sambil mengorak langkah ke kelas. Jam ditangan dibelek sekilas, lima minit sebelum kuliahnya bermula. Sedang elok dia berjalan, dia terlihat seseorang yang sedang terkocoh-kocoh keluar dari kelas yang ingin ditujunya tadi. ‘Alahai, there goes my darling Christmas tree!’ getusnya perlahan di dalam hati. Entah mengapa, dia suka tengok wanita yang konfiden... [Teruskan bacaan]

Cerpen : I ‘RAWR’ You

20 October 2014 
Kategori: Cerpen

Oleh: These little things are the ones that gives colour to our lives. Those extra essences, those extra flavours, all are from these little things. Suara Amy Winehouse sayup-sayup kedengaran dari sudut dapur. Kay, yang baru selesai tugasan di hospital beri salam. Pintu rumah di belakangnya ditutup kemas. Seperti biasa, tali leher dilonggarkan, briefcase diletakkan di tepi rak kasut, dan butang... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Cheesy Mayo

7 July 2014 
Kategori: Cerpen

Oleh: Ezzessaybee PART ONE “JAN…” Aku memandang ke arah mak yang tiba-tiba menolak sedikit bahu kiri aku tu. Aku yang sedang menatang par yang penuh dengan bunga plastik dan juga sepersalinan kain itu nyaris terpeleot apabila mak cuit sedikit tadi. Kasut tinggi tiga inci dan juga kain kebaya sempit yang aku pakai tika ini sangatlah tidak membantu. Aku rasa macam nak koyakkan... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Empat Kaki Sepuluh Inci

7 April 2014 
Kategori: Cerpen

Oleh: Ezzessaybee Read More →

Cerpen : 4 kaki 10 inci

24 February 2014 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee “Wey, tengok dia tu…dahlah chubby…kontot pulak tu” Bisikan dari dua orang gadis serba cantik serba tinggi di dalam lif yang dinaiki itu dihiraukan. Kaki yang tersarung ballet flats 0 inci itu diketuk-ketuk pada lantai lif itu. Ini karang ada aku baling jugak kasut ni kan…sabar Sha sabar…count 10 to 1… “Apa yang si pendek ni buat dekat... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Qi dan El

10 September 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee “Apa??” Jeritannya memecahkan keheningan pada pagi itu. Wajah si genit di hadapannya itu dipandang kecil besar sahaja. ‘Ish minah ni, kalau bukan bini aku, dah lama aku lipat-lipat jadikan bola, lepastu campak dalam sungai.’ “Ish. Awak ni pekak ke? Qi kata Qi nak awak panjat pokok nyiuq hari ni! Nak anyam ketupat.” Si singa sudah mengaum. El menggaru-garu... [Teruskan bacaan]

Novel : Geng Budak Bawah Tangga 1

2 July 2013 
Kategori: Novel

Oleh : Ezzessaybee Ada sawah ada bendang, Ketua jenayah sudah datang. Fish. Nama sebenar, Nafisha Ali . Dari tadi, setelah ditinggalkan kedua ibu bapanya serta adik beradik, dia bersama 99 orang lagi pelajar dikuliahkan di dalam so called ucapan alu-aluan kepada pelajar baru. Alu-aluan my foot! PK HEM dari tadi tak habis-habis tengah bentangkan guidelines berkaitan perihal pelajar, bagaimana pelajar... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Stetoskop Mr Surgeon

22 April 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee Sara memandang lagi sekali muka jam di dinding itu. Sudah pukul 9:00 malam namun batang hidung suaminya masih lagi belum muncul. Dia menongkat dagunya pada telapak tangan dan mindanya kembali ke scene tadi pagi. Sara memandang sekilas suaminya di tepi. Sudah bersiap sedia untuk ke tempat kerjanya. Walaupun semalam shift dia pun tamat pada pukul 4:00 pagi, namun Sara sangat memahami... [Teruskan bacaan]

Novel : Cik Kiah Hopeless Romantik! 3

3 April 2013 
Kategori: Novel

Oleh : Ezzessaybee Kaki baju berwarna merah jambu itu ditarik ke bawah. Hati sudah rasa tak tenteram. Padan muka kau, tadi mama dah kata, pakai baju ada liplap-liplap sikit, dress labuh ke, baru tak rasa out of place nanti. Siapa suruh tak dengar kata mama? Mama selalu attend majlis mak-mak datin ni, dia tahu sangat dress code macam mana. Kiah memandang kiri dan kanan. Semua yang datang majlis Luth... [Teruskan bacaan]

Novel : Cik Kiah Hopeless Romantik! 2

26 March 2013 
Kategori: Novel

Oleh : Ezzessaybee Pintu peti ais dibukanya. Mata mencari-cari plastik coklat yang kiut-miut itu. Hairan ajaib, tadi semalam dia letak depan ni saja, hari ni dah hilang? Dalam peti ni ada tikus ke? “Woot, cari apa tu?” Kashaff bertanya kepada Kiah yang separuh badannya sudah masuk ke dalam peti ais itu. Pintu fridge ditutup lalu sebuah keluhan dilepaskan. Hairan kut! Semalam je aku letak betul-betul... [Teruskan bacaan]

Novel : Cik Kiah Hopeless Romantik! 1

18 March 2013 
Kategori: Novel

Oleh : Ezzessaybee [PROLOG] Jarinya mencapai I-pod di atas meja lalu disambungkan ke home stereo itu. Kemudian, dia mencapai pengelap mikrofiber itu lalu menyarungkan pada tangan kanannya. Zaman sekarang ni sudah tidak memerlukan khidmat napkin buruk kalau nak lap apa-apa permukaan. Gunalah pengelap mikrofiber, 99.9 peratus permukaan akan bebas debu selepas penggunaan. Kiah tersenyum apabila lagu kegemaran... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Rule Number Six!

25 February 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee Mysara nak tak nak membuka kotak berwarna biru itu. Macam tak percaya saja. Kemudian, dia memandang ke arah lelaki yang sedang tersenyum lebar di hadapannya, silih ganti dengan kotak biru itu. “Jade, baby, what’s the meaning of this?” Mysara ni pun, sudah terang disuluh kalimantan, masih nak bertanya? Dah trang tang-tang Jade tu nak ajak kau menikah, sebab tu dia kasi cincin... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Encik Misai Saya Yang Punya

8 February 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee “ Male faces displaying a full beard were considered the most masculine, aggressive, socially mature, and older. Males with a light beard were considered the most dominant. Males with light stubble were considered to be the most attractive.” Button down di-click lagi. Semua pasal lelaki dan misai serta janggut! “Women prefer men with 5 o’clock stubble, this make men appear... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Roti Kahwin

21 January 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee Jam dipergelangan tangannya dipandang lagi sekali. Jarum sudah menunjukkan pukul 10.30 pagi, menandakan bahawa si Sabrina itu sudah setengah jam lewat. Zayd Ahmad memandang ke arah peguam Sabrina. Keningnya diangkat, tanda mempersoalkan kehadiran wanita itu. Peguam Sabrina hanya mengangkat bahunya, tanda tidak tahu apa-apa. Zayd mengeluh. Sabrina ni, masa nak dengar petisyen perceraianlah... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Aku Memang Heartless

6 January 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee “MH 5269, ready for departure.” KUL Air Traffic Control(ATC) dipanggilnya. Dah nak take-off, this time round, heading towards Heathrow. “MH 5269, cleared for take-off, wind 270’ 10 knots, report airborne.” KUL tower memberi feedback. “Cleared for take-off, MH 5269.” Dia membalas balik. Engine sudah pada maximum power. Everything is in a good condition. Ready. “MH... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Dia Sederhana

23 December 2012 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee Fountain pen di tangannya dipusing-pusing. Tangan kirinya diletakkan pada dahi. Kertas di hadapannya itu dipandang dengan hati yang menggelegak. “ That old man, who the hell does he think he is? Simply because I wanted to buy his land for my project doesn’t mean that he can boss me around. And simply because I got married to his trollop of a daughter, he doesn’t want to let... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Manis dan juga Masam

9 December 2012 
Kategori: Cerpen

Oleh : Ezzessaybee Wow. Cantik. Sangat sangat sangat cantik. Rambut dia lurus, bibir pun, merah. Mata hazel, keningnya pula memang cantik terbentuk. Badannya pula, memang hebat! Fantastic! Superb! It’s what they women refer as ‘my dream figure’. Mataku betul-betul terpaut pada gambar si dia yang kini berada di dalam tanganku. Betapa butanya aku pada ketika itu. Tergoda dengan penampilan seorang... [Teruskan bacaan]