Novel : Cik Puan Minah Kampung, Encik Bandar 1

8 June 2015 
Kategori: Novel

Oleh : IZZA SOFEA Beberapa bulan kemudian, pada bulan November 2014.. Inai merah sedang dipakai ke jari manis si dara itu. E-an merenung lama jari jemarinya. Ini ada petanda bahawa dia sudah membuat keputusan muktamad akan siapakah sebenarnya bakal imam dia yakni di antara Ku Erfan ataupun Seth Mihir. Kedua-duanya adalah jejaka yang pernah hadir dalam sejarah hidupnya. Si jejaka pertama, Erfan merupakan... [Teruskan bacaan]

Novel : Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 6

13 May 2015 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 6 Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 6 6. Esoknya.. Eyla menguap luas. Lena betul dia tidur di riba milik kakak kesayangannya itu. Dek kerana sejarah silamnya itu, boleh pula dia terlajak tidur di bilik Fera. Eyla bangkit, sebelum itu dia sempat mengerling jam di dinding. Baru jam 12.37 pagi, awal lagi. Tapi.. APA?? 12.37 pagi? Tengah harilah cik Eyla..,subuh gi mana sih?? ”... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 10

24 December 2014 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Temu Janji Cinta 10 Bab 10 “Apa yang telah terjadi sebenar-sebenarnya ni?” bagaikan tidak terkeluar sahaja kata-kata daripada bibir Asmira. Mana tidaknya, hampir penuh satu mulut, dia dan Kaseh saling mengunyah akan kerepok lekor yang baru dibawa datang dari Terengganu. Kaseh kian laju mencicah sos kerepok itu dan mengunyahnya perlahan-lahan. Mahu menikmati... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 9

8 December 2014 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 9 Kaseh bagaikan terkejut dengan pertemuan ini. Sudah bertahun mereka tidak bertemu,kini hanya begitu mudahnya mereka bertemu kembali. Kaseh segera melarikan diri setelah puas dirinya dihina oleh kekasih hatinya. “Kaseh,awak nak ke mana tu? Siapa dia tu? Apa tujuan dia menghina awak begitu?” Soal BMW dari belakang. Kaseh yang sedang memakukan pandangannya,tersentak... [Teruskan bacaan]

Novel : Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 5

17 July 2013 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea BAB 5 “Ni yang buatkan aku malas nak menunggu ni. Mentanglah dia tu ketua senior kat sini, sesuka hati dia ajer nak datang tak tentu masa ni. Aku memang meluat dan tak suka dengan manusia jenis ni!” rungut Eyla dengan mulut yang penuh terkumat-kamit. Kami semua terpaksa berdiri selama 2jam setengah semata-mata ingin menunggu kedatangan ketua senior itu kerana hari ini... [Teruskan bacaan]

Cerpen : The Prince Turn To Frog

10 March 2013 
Kategori: Cerpen

Oleh : Izza Sofea “Saya tak mahu!!” “ …….. “ “Saya tetap tak mahu cium putera katak tu!!” jerit gadis cantik sunti itu. Walaupun dia dipaksa dan dikerah oleh ibu dan adiknya, namun dia tetap berkeras takkan menghadiahkan ciuman pertamanya kepada mamalia bernama katak hijau itu. Krog… krog.. krog… satu jenis mamalia berada... [Teruskan bacaan]

Novel : Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 4

22 November 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 4 “Jom kak Fera, kita keluar ambil angin kat luar. Sambil tu, bolehlah Eyla bercerita apa yang akak ingin tahu sangat, kan? Kat luar lagi selesa, ada angin sepoi-sepoi bahasa sambil boleh buat terapi mahu rilekkan kepala. Eyla ni jenis tak suka sangat duduk lama-lama dalam bilik akak ni, panas je macam neraka. Banyak dosalah tu, kan?” Tangan Eyla asyik mengibas sahaja... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 7, 8

11 November 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 7 “Kamu memang sengaja, kan?” Soal Bakery sambil membelakangi Kaseh. Riak wajahnya tiada menggambarkan apa-apa reaksi. Kaseh keliru sama ada si Bakery Muzairy William (BMW) itu sedang marah ke ataupun hanya sekadar bertanya? Kaseh lantas berpaling ke arahnya. Kasut mulai dipakai ke kaki dan mulai mengorak langkah menghampiri Bakery ke kereta. Pintu rumah di kunci dengan... [Teruskan bacaan]

Novel : Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 3

9 November 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 3 “Akak buat apa tu yang khusyuk sangat?” sapa Eyla yang baru selesai melipat pakaian di ruang tamu terus menjengahkan wajahnya di skrin laptop itu. Entah apalah yang dibuat oleh kakak Fera itu semenjak dari tadi. Puaslah Eyla menteriak namanya dari ruang tamu, langsung tidak menyahut. Itu yang buatkan Eyla berniat dalam hati mahu mengacau Fera. Mesti tengah layan... [Teruskan bacaan]

Novel : Minah Kampung, Encik Bandar 3, 4

9 November 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 3 Seawal jam 8 pagi mengikut waktu jam di Malaysia, Izyan atau lebih dikenali dengan nama E-an sudah bersiap-siap sedia mahu keluar rumah sewa. Izyan hanya sekadar berbajukan sejuk warna coklat dan diserikan dengan secalit lip ice buatkan wajah Izyan menjadi menarik untuk dipandang. Suraya tersenyum nipis melihat penampilan kawan baiknya. Orang sudah cantik, pakai apa sahaja... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 6

2 November 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 6 “Rie sayangkan Kaseh sangat-sangat! Tunggu Rie pulang ya. Remember that only you in my heart!” jari kelingkingnya menciut hidungku. Aku tersenyum kecil. Bibir terasa berat sekali untuk menguntumkan senyuman manis buat arjuna hatinya itu. Entah kenapa sejak dari tadi lagi, hatiku merasa berat sangat nak merelakan pemergiannya ke negara orang untuk menuntut ilmu. Kaseh,... [Teruskan bacaan]

Novel : Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 2

1 November 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 2 Eyla termangu sendirian. Apa nak buat dengan surat cinta tu? Habis satu halaman aku mengejari Fera dek penangan surat cinta itu. Mana taknya, dah la abah baru balik dari menebas. Siap dilayangkan parang lagi bagi diriku dan Fera. Dek mulut cabul Fera, abah pandang serong pada anak kesayangannya. “Abah, Eyla tak der kekasih lagilah. Eyla masih lagi single dan available... [Teruskan bacaan]

Novel : Minah Kampung, Encik Bandar 1, 2

31 October 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 1 Di dalam library yang serba kedinginan, seorang student sedang tekun sekali membelek buku fotografi bertajuk ‘How To Photograph Absolutely Everything Successful Pictures From Your Digital Camera’ hasil nukilan jurufoto yang terkenal. Nice buku itu, gambar-gambar dan kandungan jua turut menarik sekali. Tangannya ligat sekali membelek satu persatu helaian yang ada. Semua... [Teruskan bacaan]

Cerpen : Diakah Yang Aku Nantikan?

30 October 2011 
Kategori: Cerpen

Oleh : Izza Sofea 31 August. Kejap..Itu kan tarikh untuk besok punya. Alamak? Esok kan adalah tarikh terakhir bagi salah satu projek design aku itu. Aku bangun pantas dan menggapai fail SH. Aku tarik satu fail merah jambu yang berada di belakang aku dan menilik isi kandungannya. Aku buka perlahan-lahan. Tertulis sedang dalam proses mengedit. Apa? Proses edit? Pyaa!!!!!! Aku jerit dalam hati. Budak... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 5

19 October 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea BAB 5 “Kaseh.. Where is that fail?” interkom bergema kali kedua setelah yang pertama tadi Kaseh tolak talian tadi.. Isshh..bos aku ini, macamlah terdesak betul kali ini. Macam tak menyempat-nyempat ajernya itu dengan fail. Sengajalah itu mahu buatkan aku menderita. Kaseh mengeluh panjang. Terasa malas sekali mahu memeriksa akan fail ini. Padahal bukannya ini semua skop... [Teruskan bacaan]

Novel : Mr.Senduk Rela, Miss Prince Cerming 1

17 October 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 1 “Apa yang kuat sangat berdenting kat dapur tu, Cik Temah oii!” laung kuat Mak cik Fuyah, jiran tetangga kami di kampung Seberang Wakaf yang baru tiba dan duduk di bangku depan halaman rumah kami. Awal bebenar bertandang ke rumah kami pagi ini. Mesti ada berita sensasi mahu digempar-gempurkan. Dahlah sesuai sekali dengan gelaran Fuyah, radio bergerak oleh orang kampung.... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 4

12 October 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 4 Jam berdenting sebanyak 5 kali menandakan jam hampir ke angka 5 petang. Bebola mata Kaseh menatap ke arah jam mini Tom & Jerry yang ada di atas mejanya. Jarum sudah mencecah angka 5 petang. Matilah aku! Memang sah, Aslan tu akan mengamuk sakan! Kegelisahan Kaseh semakin menjadi-jadi. Bagaikan diputarkan kembali akan kata-kata ngauman Aslan itu di tirai telinga Kaseh. “Tepat... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 3

4 October 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 3 “Kamu ni pandai buat kerja tak ni? Kenapa sampai ada komplen yang singgah kat telinga saya ni pasal mutu kerja kamu? Where is your responsiblity?” bergema anak telinga aku mendengari amarahnya. Fail syarikat Elzam Bersatu dicampaknya ke bawah mejanya. Fail terjatuh dan mengenai sepatuku. Aku kaku. Entah apalah mambang yang dah merasuk dirinya hari ini. Macam orang... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 2

27 September 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea 3. “Kaseh!!! Kaseh!” percikan beberapa titis air menyimbahi wajahku. Bebola mataku bertindak balas akan tindakan refleksi itu dan terbuka sedikit. Ada warna warni sedang berlegar di ruangan sekitar. Bauan Lavender menjengah hidungku. Di manakah diriku sekarang ini? Terpisat-pisat Kaseh membetulkan dirinya. Kelihatan Suhaila sedang bercekak berdiri depanku. Di tangan Suhaila,... [Teruskan bacaan]

Novel : Temu Janji Cinta 1

19 September 2011 
Kategori: Novel

Oleh : Izza Sofea Bab 1 Kaseh Armia Ja Lyl mengeluh sendirian tatkala melihat senarai nama pendek yang telah dibuat oleh pekerjanya. Anak matanya sudah mulai berpinar-pinar melihat kesemua data-data yang ada. Mahu sahaja aku rebah seketika atas tilam empukku ini. Namun tugasan ini perlu jua aku siapkan secepat yang mungkin. “Saya mahukan laporan ni siap diupdate in my desk tepat jam 3 petang!”... [Teruskan bacaan]