Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 47,48

23 October 2013 
Kategori: Novel

6,917 bacaan 7 Ulasan

Oleh : AnneYusre BAHU jalan penuh berbaris kereta buatan Malaysia dan luar negara. Jalan sesak usah cerita. Seperti ada perhimpunan haram berlangsung mengganggu lalu lintas. Mujur ada ruang untuk keretanya menyelit. Kena saman atau tidak, itu lain cerita. Dia cuma nak pulang paku buah kerasa pada orang disebelah. ” Kerja apa yang awak nak buat kat sini?” Aeman berkerut dahi tak cukup leher... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 45, 46

28 June 2013 
Kategori: Novel

11,890 bacaan 8 Ulasan

Oleh : AnneYusre Aeman bergegas ke arah pintu sebaik sahaja dia terdengar bunyi loceng ditekan. Terdengkot-dengkot macam kucing tempang pun dah tak kisah asalkan orang yang disebalik pintu tak tunggu lama. Tiba di depan pintu, dia berhenti sejenak. Mengambil nafas dan sempat membetulkan baju sambil dihadapan cermin panjang yang tersedia melekat di dinding. Final checking. Seluar, pass. Baju, pass.... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 44

12 April 2013 
Kategori: Novel

7,540 bacaan 6 Ulasan

Oleh : AnneYusre Angin malam bertip lembut manyapa pipi Aeman. Kepalanya terdongak memandang langit yang hitam pekat dan tersenyum. Tak kira kelip berapa kali pun, warna itu tetap sama tak berubah. Apa yang dirasakan mula berubah dalah hatinya. Ada sesuatu yang mengetuk dari balik tulang rusuknya. Kuat dan mendalam perasaan itu. Aeman tersenyum lagi. Wajah sakinah tiba-tiba terbayang di depan mata.... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 43

5 April 2013 
Kategori: Novel

9,441 bacaan 6 Ulasan

Oleh : AnneYusre Bibir Aeman melagukan siulan halus irama lagu Wonderful Tonight serentak mengikut muzik yang berlagu dari Hi-Fi-nya. Rambut di sikat gaya biasa. Sikat rupa apa sekalipun, beanie hitam tetap disarung menutupi keseluruhan rambutnya. Dah terbiasa sejak di US. Aisyah perli dia macam makcik-makcik pun dia tak ambil endah. Asalkan dia selesa, dah cukup baik. ” Amboi, orang tu. Happy... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 42

29 March 2013 
Kategori: Novel

7,528 bacaan 9 Ulasan

Oleh : AnneYusre “ It’s 2 o’clock and you are still here.” Suara halus dari belakang menegurnya. Serasa nak luruh jantung Aufa mendengarnya. Dia mengurut dada menenangkan hati sendiri. Nak marah sebab tak bagi salam pun tak boleh sebab yang menegur bukan seagama. “ Jane, boleh heart attack I kalau you tegur macam tu lagi.” Temannya itu berdiri tersenyum tak bersalah. Bukan niatnya mahu... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 40,41

22 March 2013 
Kategori: Novel

9,291 bacaan 5 Ulasan

Oleh : AnneYusre ” Hooorayyyyyy!!!!!!” Happy. Semudah itu perasaannya boleh digambarkan. Tak perlu ayat panjang berjela untuk menggambarkan betapa gembiranya dia hari ini. Segala torture terbalas dengan penghantaran report praktikal yang cuma ambil masa kurang dari 3 minit. Final cooking exam dah lepas semalam biarpun masakan kena kutuk juga dengan Chef jemputan dari Hotel Bluewave itu.... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 39

13 March 2013 
Kategori: Novel

7,537 bacaan 3 Ulasan

Oleh : AnneYusre Bab 39 Anak matanya tak berhenti mengerling ke arah muka jam tangan. Gelisah menunggu orang yang dinanti tak kunjung tiba. Tak mungkin jalan sesak sebab hari ini bukan hari bekerja. Sakinah membetulkan letak beg di bahu. Lenguh seluruh anggota badan duduk hampir 10 jam di dalam kapal terbang. Bangun, tidur, baca majalah, tengok orang sebelah, tidur balik. Gila bosan! Menghalang otak... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 38

4 March 2013 
Kategori: Novel

6,324 bacaan 2 Ulasan

Oleh : AnneYusre bab 38 Nak di cekik, kesian pulak tengok dari tadi mundar mandir tak berhenti. Orang bersalin anak pertama pun tak sampai begini tahap risaunya. Parah yang bukan dibuat-buat. Farah tahu apa yang buat adik lelaki tunggalnya resah gelisah sejak malam tadi. Duduk salah, berdiri tak kena. Macam ada bara api melekat di punggungnya sampai tak reti nak duduk diam. Cuma seorang sahaj yang... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 37

17 December 2012 
Kategori: Novel

5,884 bacaan 5 Ulasan

Oleh : AnneYusre “Kina!!!!!!” Laju tangannya menjauhkan gagang telefon dari telinga sebelum sebarang kecederaan yang tak diingini berlaku. ” Woi, woi… slow sikitlah. Aku belum pekak lagi.” Sakinah ikut menjerit pada telefon ditangan. Ingat korang je boleh jerit-jerit. Ketawa meledak dari sebelah sana. Suka sebab buat Sakinah naik angin. ” Itu tandanya kami suka sangat... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 36

25 November 2012 
Kategori: Novel

4,283 bacaan 4 Ulasan

Oleh : AnneYusre ” Betul Kina dah bawa semua barang-barang? Dah habis check?” Sakinah mengangguk pada soalan datuknya. ” Satu luggage ini aje? Cukup ke?” Soalan berantai lagi. Sakinah tetap mengiyakan tanpa suara. satu luggage bukan berisi baju, tapi penuh dengan buku. Mana nak cari sumber kalau terkandas di sana. Persediaan awal sebagai langkah berjaga-jaga je ni. Dia tak pasti... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 34,35

11 November 2012 
Kategori: Novel

8,338 bacaan Catat Ulasan

Oleh : AnneYusre Segaris senyuman nipis dihadiahkan pada Sakinah yang baru tunjuk muka di depan pagar rumahnya. Happy semacam je nampaknya. ” Zaf, masuk dulu. Umi panggil.” Sakinah menghilang semula selepas itu. Zafirah mengangguk faham. Kelam-kabut semacam je makcik ni. Lepas kemalangan ni lain macam pula pe’elnya. Risau jugak kot-kot doktor tu ada terlepas periksa otak Sakinah masa... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 33

18 September 2012 
Kategori: Novel

7,937 bacaan 7 Ulasan

Oleh : AnneYusre 33 Syahmin menggosok mata yang terasa kelat. Dipejam celikkan dua tiga kali membetulkan pandangan yang dah terasa kembang semacam. Mulutnya menguap lebar, belakang tangan kiri ditekap ke mulut menghalang syaitan daripada memasuki mulutnya. Ah, baru pukul 4 pagi. Pandangannya singgah ke arah Sakinah yang terbaring lena di atas katil. Kemudian, beralih pula ke arah Umi yang tenang lena... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 31,32

7 September 2012 
Kategori: Novel

8,065 bacaan 6 Ulasan

Oleh : AnneYusre Kaki Sakinah menguis-nguis perlahan karpet merah yang gebu itu. Tak mengangkat muka untuk bertentang mata dengan datuknya. Apalagi yang hendak dibincangkan setelah semua ini berlaku. Aeman sudah selamat berangkat ke US malam semalam. Sakinah pasti Syed Kamaruddin tahu tentang perkara itu. Kantoi juga dia pergi ke Melaka, bukannya Terengganu seperti yang dikhabarkan sebelum ini. Datuk... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 30

10 June 2012 
Kategori: Novel

10,466 bacaan 11 Ulasan

Oleh : AnneYusre bab30 Doublecheese burger di tangan tinggal separuh beku tidak di makan. Hatinya resah tak terkata menunggu orang yang sepatutnya tiba tak sampai-sampai dari tadi. Matanya menjeling sekilas ke muka jam tangan. 10 minit lagi pukul 10 malam. Bermakna, Dalam masa sejam lagi Aisyah dan dia akan berlepas ke United States. Kalau macam inilah tahap lambatnya Sakinah bawa kereta, memang tak... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 28, 29

4 June 2012 
Kategori: Novel

7,772 bacaan 3 Ulasan

Oleh : AnneYusre Sakinah mengangkat muka pada suara yang menyapanya dari belakang itu. Kak Joji… ” Alhamdulillah. beruntung Kina dapat makan masakan Mak Andak. Memang best in the world. Akak patut promote masakan mak akak ni kat Razif 8tv tu. Baru betul boleh claim best in the world. Kina boleh datang makan lagi nanti.” Sakinah memuji. Berpeluh sejuk dia masa makan asam pedas power... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 27

19 March 2012 
Kategori: Novel

7,542 bacaan 7 Ulasan

Oleh : AnneYusre Zafirah mengangguk pada gambar pasu bunga lily di dinding. Mengiyakan kata-kata temannya walaupun hanya sedikit sahaja daripada kata-kata itu dicerna oleh akalnya. Bagai nak meletup kepalanya menerima panggilan seawal 3 pagi tadi. Hendak dimarah, tidak sampai hati pula. Suara Sakinah yang mellow semacam membuatkan dia jadi lembut hati. ” Betul boleh? ” Zafirah mengangguk... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 26

9 March 2012 
Kategori: Novel

9,690 bacaan 8 Ulasan

Oleh : AnneYusre Aeman leka meletak susunan sudu dan garfu di dalam bakul kecil. Disusunnya elok-elok agar kelihatan cantik. Puas dia mengelap satu demi satu agar tidak kelihatan habuk pada permukaannya. Al maklumlah, penghuni rumah yang tak sampai lima orang memang tidak memerlukan jumlah sudu dan garfu yang berkoyan. Bakul kecil itu diletakkan di atas meja bulat berhampiran letak pinggan yang sudah... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 24, 25

14 February 2012 
Kategori: Novel

9,076 bacaan 7 Ulasan

Oleh : AnneYusre Syahmin menoleh ke kiri kerana terasa bahunya berat sebelah. Rambut Sakinah menyapa pandangannya. Dari mana pula munculnya budak ini, tiba-tiba je melentok kat bahu orang. ” Why dear?” Sakinah tidak memberi respons pada pertanyaan Syahmin. Segala rasa nervous, risau, pelik, nak muntah masih lagi tak hilang. kenyataan yang menakutkan telah menghantui hidupnya. Mata di pejam... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 23

6 December 2011 
Kategori: Novel

11,888 bacaan 20 Ulasan

Oleh : AnneYusre ” Dia cakap macam tu?” soal Zafirah dengan mulut penuh. Cebisan biskut Chipsmore ikut bersembur dari mulutnya mengenai muka Aqilah yang terbaring di hadapannya. Laju je tangan Aqilah menyapa peha Zafirah. Perangai tak senonoh. Zafirah menyeringai sakit menunjukkan gigi yang berkarat bahana biskut yang melekat di celah gigi. Sakinah mengangguk dari atas katilnya. Pelawaan... [Teruskan bacaan]

Novel : Orang Gaji ke Hamba Abdi? 22

27 November 2011 
Kategori: Novel

9,633 bacaan 10 Ulasan

Oleh : AnneYusre Sakinah berdiri bersandar pada pokok menguis hujung selipar pada rumput padang. Aeman pula bungkam tidak bersuara. Aisyah awal-awal lagi dah cabut memberi ruang untuk mereka berdua berbicara katanya. Syahmin dan Shauqi pula sibuk bersuka ria bermain badminton di gelanggang badminton tidak jauh daripada mereka berdua. Aeman mengerling wajah Sakinah. Riak gelisah itu mencuit hatinya... [Teruskan bacaan]

Mukasurat 1 of 212