Pabila Cinta Memanggilku

28 October 2014 
Kategori: Novel Di Pasaran

Yang Ayesha seorang perempuan yang cukup sempoi! Di dalam hidupnya, hanya ada abah, ibu, Yoep dan abang ngah termasuk kawan-kawan di kedai bunga milik Encik Saadan. Tidak pernah terniat di dalam hatinya untuk jatuh cinta sehingga dia bertemu dengan Adam Harith. Yang Ayesha : “Adam bukan saingan, ini bukan medan untuk bersaing, hadiah trofinya bukan saya. Saya tak mahulah sebab saya adik beradik bergaduh.... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 23

25 December 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Dekat pukul 2.30 petang jugalah baru aku masuk pejabat. Aku resah di restauran tadi gara-gara aku tak bawa telefon bimbit aku. Irfan tergesa-gesa menyuruh aku cepat sehingga beg tangan pun tak sempat nak bawa. Kenapa nak urgent sangat, aku pun tak tahu! Apalah agenda dia kali ini! Aku buntu. Aku masuk ke tempat aku, aku kemas barang-barang. Aku mahu ke airport cepat, agaknya Adam... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 22

17 December 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Bab 22 Cerita filem Pride & Perjudice, adaptasi dari penulis novel terkenal Jane Austen yang sedang aku tonton ini, membuatkan aku terfikir-fikir siapa Mr. Darcy dalam Malaysia ni! Jeng… jeng… jeng… siapa lagi kalau tak Encik Irfan yang menyesakkan kepala otak aku yang memang selalu sesak. Tetapi dalam cerita ini, aku bukanlah Elizabeth Bennete nya dan tak... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 21

10 December 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Aku pergi kerja juga seperti yang aku dijanjikan pada Irfan. Ibu sarankan agar jangan berhenti kerja, aku pun sebenarnya kalau ikut hati tak mahu juga berhenti, aku baru kerja berapa bulan saja, lagipun gajinya agak lumayan, tetapi aku masih menyimpan surat berhenti kerja itu dalam ‘thumbdrive’. Bila Irfan buat hal saja, aku print surat itu dan aku serahkan dekat Datuk Zakuan.... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 20

4 December 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Dua hari aku tak pergi kerja. Aku tertekan, aku tension, aku stress! Aku tak tahu dengan siapa aku nak luahkan sebab kepada semua sudah beritahu aku hal yang serupa. Cuma Adam sahaja yang tak tahu lagi. Patutkah aku beritahu Adam? Mahu Adam mengamuk! Aku tak mahu sebab aku, adik beradik itu bergaduh, tapi apa yang harus aku buat? Surat berhenti kerja telahpun aku siapkan, aku akan... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 19

25 November 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Tema memang ‘fairy tales’ tetapi di buat ala masquerade. Kena pakai topeng yang menutup keseluruhan muka kecuali mata. Ada yang tutup mata sahaja. Nasib baik aku bukan pakai cermin mata, kalau pakai macam mana aku nak pakai topeng? Merapu betul lah tema ni. Aku gelakkan abang ngah apabila dia sudah bersiap dengan baju ala prince charmingnya. “Sewa tang mana?” Aku... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 18

19 November 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Hari-hari yang berlalu, berjalan seperti biasa. Hari-hari aku dapat emel daripada Adam. Setiap hari menghitung hari, bila Adam nak balik Malaysia. Orang kata kalau kita kira, memang akan rasa lama. Kalau buat tak tahu saja, sekejap saja masa tu akan berlalu. Aku tak kira, Adam lah yang kira selalu. Heheh… salahkan Adam pulak! Walhal aku memangkah di setiap kalendar yang aku... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 16, 17

11 November 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Bab 16 Dear my sayang, hari ini sangat sibuk. Tapi sibuk mana pun, Adam selalu ingat pada Yang. Progress hotel okay, hari ini dia orang bawa masuk gubahan bunga, besar gila letak dekat tengah-tengah hotel. Tapi tak cantik macam awak buat! Adam ada attach something untuk awak, buka tau! Lagi 21 hari… Anh ye^u em (I love you in Vietnam) –AHZ- Aku tersengih. “Adam emel... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 15

3 November 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil “Macam tak percaya saja adik melekat dekat rumah!” ujar Ayman. Ibu tersengih mendengar usikan abang ngah. Sengaja buat aku sakit hati! Kalaulah aku ada blackberry ke I-phone even blueberry sekali pun, kan best! Boleh wi-fi free, boleh FB 24 jam dengan Adam. Ini telefon cikai, harap boleh buat call dengan sms saja buat apa! Itulah, teknologi ada, tak mahu upgrade. Aku... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 14

28 October 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Hari tu aku masuk lambat sikit ke pejabat. Aku pun dah beritahu Irfan sewaktu aku jumpa dia di rumah Adam. Aku tak masuk, aku tunggu luar saja. Lagipun Adam dah awal-awal lagi dah menunggu aku di depan rumah besar. Rumah dia sangat besar sampai aku pun tak teringin nak tahu apa ada di dalamnya. “Besarnya rumah!” “Rumah besar buat apa, orang bukan ada. Nanti kita... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 13

20 October 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Hari bertemu hari, minggu bertemu minggu, bulan bertemu bulan, hampir siap projek refurbishment hotel yang aku jalankan. Hotel bertukar menjadi hotel yang baru, ramai pelanggan yang datang menginap, lebih daripada biasa. Kak Sophia kata mungkin staf akan dapat bonus berganda tahun ini. Aku seronok! Aku pun ada dengar pihak pengurusan hendak membuka satu hotel baru di Vietnam setelah... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 11, 12

14 October 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Bab 11 Hampir sebulan sudah aku bekerja di hotel itu, kerja aku semakin bagus dan kawan-kawan semakin ramai. Tapi kawan-kawan aku di kedai bunga tak juga aku lupa. Aku dan Adam? Macam biasa saja. Aku masih tak declare apa-apa dengan Adam. Adam juga tidak putus asa memikat aku. Aku dah jumpa Datuk Zakuan! Itupun sewaktu aku sedang mengubahsuai lobi, Datuk Zakuan membuat lawatan.... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 10

7 October 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Adam memarahi aku semalam gara-gara aku balik rumah tak beritahu dia, singgah ke kedai bunga pun tak beritahu dia juga. Sampai pagi ini dia merajuk dengan aku, pergi sarapan pun ajak macam tu saja, tak ada senyum-senyum. Merajuklah panjang-panjang, tak kuasa aku nak memujuk. Belum apa-apa lagi dah king control ni, macam mana? “Apa alasan tak mahu beritahu Adam?” “Loh…... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 9

29 September 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Aku dah sampai di hotel besar bertingkat 20, entah berapa bilik hotel ini ada, tapi aku berjaya mendapat kerja di sini. Yip yip.. hoorey! Aku sampai awal, sebab terlalu excited sangat! Aku berjalan-jalan melihat sekitarnya, dalam kepala aku tumbuh pelbagai idea macam tumbuh cendawan selepas hujan. Aku masuk ke dalam, berjalan-jalan di depan lobi. Aku menyusun atur keadaan lobi... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 8

16 September 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Suasana majlis perkahwinan Yoep sangat meriah. Anak sulung abah kahwin, mesti ramai yang datang. Seronok aku melihat berkahwin ala tentera, berjalan bawah pedang. Rasa simbolik, mesti dikenang sepanjang hayat. Kak Ati cantik gila, berseri dengan baju yang direka Adam. Aku? Aku biasa-biasa saja. Macam aku juga! Berkebaya kain songket berwarna turqoise, ikut warna tema kahwin Yoep.... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 6, 7

8 September 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Bab 6 Dua minggu sudah berlalu, aku masih belum menerima sebarang jawapan. Aku rasa aku dah failed! Nampaknya kerja di sini lagilah… Aku suka juga! Tapi abah akan bisinglah. Lagipun sampai bila abah nak bising pun! Ibu sekarang sedang sibuk menguruskan majlis perkahwinan Ayham. Aku pun ada tolong-tolong menggubah bunga untuk bilik tidur pengantin. Semalam bakal kakak ipar... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 5

1 September 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Aku kena marah seharian dengan bos. Semua gara-gara dia dapat tahu aku pergi temuduga dengan Irfan tu lah! Dia menuduh aku tak sayang kedai lah, tak sayang dia lah, tak sayang semualah! Penat aku nak terang, bukannya aku tak sayang tetapi abah dah suruh aku berhenti! Kalau ingkar anak derhaka pula nanti dituduhnya aku. Ini semua pasal Irfan! Senyap sudahlah, kalau nak kecoh pun... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 4

24 August 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Aku memakai tudung hitam belang-belang kelabu sesuai dengan baju blaus aku berwarna kelabu. Entah-entah tiba-tiba aku rasa mahu memakai skirt hitam labuh, nampak agak elegan dengan blazer berwarna hitam. Adam yang sedang menunggu aku di depan kedai, melihat aku atas bawah ternganga. “Pakai biasa-biasa sudahlah!” ngomelnya. Aku memandangnya pelik. “Inilah pakaian... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 3

17 August 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil Aku masih belum mendapatkan kerja lagi, hotel tadi tak boleh dah, sah sah aku kena palang dengan Encik Irfan tu. Suka benar aku ni tuduh melulu, kan susahkan diri sendiri. Aku mengambil sekuntum bunga ros yang agak layu di depanku. Aku buang satu-satu kelopak bunganya, kerje sini ke berhenti, kerja sini ke berhenti! Aku mencongak-congak sambil kelopak bunga itu dibuang. “Putus... [Teruskan bacaan]

Novel : Pabila cinta memanggilku 2

10 August 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Syamnuriezmil “Yang! Bangun… dah subuh!” Jerit ibu. Aku bermalas-malas di atas katil, rasa baru sahaja tidur, tiba-tiba dah pagi. Malas pula rasa nak pergi kerja, tetapi memandangkan kerja agak banyak, aku kena bangun juga. Hari ini nak ganti bunga dekat hotel-hotel pula. Itu yang parah tu… banyak pula gubahan yang nak disiapkan dan dihantar! Ayham dan Ayman pun sudah... [Teruskan bacaan]