Novel : Pilihan Mama 25

13 August 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 25 “Man, ini mama dah siapkan ayat akad nanti. Hafallah nama penuh Aishah tu….takut tersasul , idakpun terlupa pula nanti”. Aku melihat mama , seraya mengangguk. Mengambil kad yang diberikan mama lalu diletakkan diatas meja solek. Mama memerhati aku bersiap. Lama renungannya. Aku tahu dia juga merasai sedikit sebanyak kegelisahan di hati ini. Bukan kegelisahan... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 24

5 August 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 24 Suasana rumah sedikit sebanyak telah berubah wajah. Kain langsir semuanya telah ditukar. Bilik aku terutamanya, lebih indah dan romantik di hias mama. Mama pula, dengan kawan-kawanya sentiasa sibuk menyiapkan persiapan majlis pernikahan aku. Makcik Ros pun , seperti mama ,nampak sibuk sangat menguruskan itu ini. Dalam satu hari, beberapa kali panggilan telefon di buat... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 23

31 July 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 23 Pelik. Hairan aku dengan sikap Dato’ Seri Khalid ini. Membuang masa aku saja datang makan malam bersamanya. Tiada satu agenda perniagaan yang pentingpun yang hendak dibincangkannya. Kerjanya…. asyik merenung aku , seperti melepas rindu yang terpendam di dada. Jika Adila yang berkelakuan begitu….. aku merelakan. Ini tidak…. Lelaki, berpangkat seperti seorang bapa... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 22

23 July 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 22 ” Hello, Haaa….Aliah, ada hal penting ke ? .Saya ada mesyuarat kejap lagi”. ” Encik , Dato’ Seri Khalid, salah seorang ahli Lembaga Pengarah Syarikat, datang ke jabatan sebentar tadi. Dia nak jumpa encik , macam urgent saja. Dia minta saya tanya bila encik free, dia nak ajak dinner”. ” Kenapa pula Aliah ?. Bukankah jabatan kita... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 21

15 July 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 21 “Alaa…sayang uncle, lamanya tak jumpa.. Rizal nak makan ayam , ke burger ? ” Ejal nak yang mainan tu uncle, boleh….kan ? .Untuk adik cekali ya? Uncle beli dua. Untuk Ejal catu, untuk adik… catu”. ” Okay, uncle beli dua…..Ingat juga pada adik dia ya? . Dija ? .You ?”. ” Apa-apa sajalah Man. I bukan berselera sangatpun….... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 20

8 July 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 20 Assalamualaikum En Aiman, Terimakasih untuk segalanya Sabtu lepas, I gembira sangat ! Walaupun you gila-gila sikit, tapi I suka berkawan… Jem starwberi tu….betul-betul sedap! Umi pun suka… Maka, terpaksalah kami sekeluarga makan roti dengan pancake sahaja sebagai sarapan untuk beberapa hari ini….. ……Adila Secebis coretan e-mail dari Adila, sudah... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 19

1 July 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 19 “You nak bawa I ke mana ni?”. “Minum teh”. ” Ni dah hampir Tapah. You serius ke nak ke Perlis ?” ” I nak bawa you ke selatan Thai, boleh? Kita nikah di sana?” ” You jangan main-main. I terjun kereta ni, baru padan muka you”. ” Ha..ha..ha. Muka I ni ada ke macam nak buat jahat pada you?. Okay,... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 18

24 June 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 18 Semasa memandu ke pejabat, aku dapat merasakan ada sesuatu yang istimewa hari ini di dalam kotak surat siber. Justeru , aku tidak berlengah-lengah lagi apabila telah sampai, terus membuka e-mail, yang beralamat di sesawang syarikat. Alamat e-mail rasmi untuk urusan pejabat. Ada sepuluh e-mail terbaru , tetapi yang menarik perhatian untuk didahulukan adalah yang pertama,... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 17

10 June 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah BAB 17 ” Encik Aiman …. Kenapa encik datang office ?. Bukankah ada briefing berkenaan program Supplier Quality Audit di PJ Hilton ,pagi ini ?. Saya ingat encik terus ke situ…”. ” Hah ? .Ya ke Aliah ? .Macam mana saya boleh lupa ? .Nasib baik saya datang office awal . Jika tidak mesti tak sempat. Siapkan fail saya , Aliah . saya... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 16

27 May 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah “Pengurus Latihan yang baru tu, cun sungguh!.Cairlah hati lelaki aku ni!”. “You tu, pantang tengok perempuan, semuanya cair. Yang muka buruk pun you cair Hasmadi. Ini kan pula yang cantik. Habis yang dirumah tu, mana mau taruk?”. “Ayo…yo , Shanti, yang kat rumah, kasi simpan baik-baiklah! Itu teman susah senang. Mana... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 15

7 May 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah Segalanya berlaku dengan pantas. Mama bertindak dengan cepat sekali. Sedar tidak sedar, sudah dua minggu, aku telah bergelar tunangan orang. Tunang kepada seorang gadis . Pertunangan aku, walaupun dalam jangka masa yang singkat, tetapi penuh beradat. Segalanya lengkap. Sireh pinang dengan hantaran yang cantik-cantik, semuanya disediakan mama dan kawan-kawanya. Aku tidak campur... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 14

29 April 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah ” Mama nak pergi mengerjakan umrah . Penerbangan lusa”. ” Hah !? Mama nak pergi umrah ? Kenapa tak bagi tahu Man awal-awal? Lusa pula, Man kena pergi Pulau Pinang, bawa Mr Smith melawat outlet di sana. Dah masuk dalam jadual. Mama… ini perkara besar bagi Man. Mana boleh Man nak lepaskan mama macam tu saja. Jauh tu saja.? Lagi pun kesihatan mama... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 13

22 April 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah ” Mama, kenapa ni ? Angin tak ada, ribut tak ada, tiba-tiba nak bermenatu sangat ? Man ni tengah runsing. Banyak sangat masalah sekarang ni.!”. ” Mama tidak kira , Man kena ikut cakap mama juga. Siapa kata tak ada ribut dan taufan ? Mama dah dengar segala yang berlaku di pejabat Man. Dan apa yang berlaku pada Fazli. Kenapa Man sendiri yang tidak... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 12

14 April 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah “Hah! Chong ditangkap khalwat dengan Sofia ? Dalam pejabat saya? Are you joking with me ? You biar betul Aliah. Jangan cakap sembarangan. Tak baik fitnah orang. Lagi pula melibatkan nama saya. Bilik tu bilik saya, jangan main-main”. ” Saya tak fitnah encik, ini laporan jabatan ugama dan laporan polis. Takkanlah saya nak main-main perkara-perkara... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 11

7 April 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah Hari ini aku dan mama ke Telok Intan , Perak, menziarahi Rahman yang telah pergi mengadap Ilahi. Diatas penyakit apa ? Masih menjadi tanda tanya. Pada semua orang yang mengenalinya. Tiada seorang pun boleh memberikan jawapan yang tepat dan logik sebab kematiannya. Doktor juga memberikan jawapan yang meragukan. Sudah ditetapkan di Luh Mahfuz, hidupnya sekadar di sini sahaja.... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 10

25 March 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah Peluh meniti-nitik ketika kaki ku melangkah masuk ke dalam rumah. Hari Sabtu petang sememangnya dijadualkan untuk melakukan riadah. Aku lebih gemar berlari sekitar taman perumahan tempat tinggal , daripada pergi jauh ke taman reakreasi yang dipenuhi berbagai ragam orang. Kebetulan ,berhampiran rumah ada sebuah bukit yang amat sesuai untuk ber-jogging . Jalannya elok, selamat... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 9

18 March 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah “Penat betul rasa badan ni mama. Banyak betul projek baru kena handle.” “Sebab tu anak mama lambat benar sampai rumah hari ini ?” “Man lambat sebab jalan jem la ma. Dari HUKM tadi , melawat Rahman Assistant Man kat office tu. Kesian dia ma. Sakit teruk. Lembik badannya. Tapi doktor tak dapat kesan sebarang penyakit... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 8

10 March 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah Kalut. Betul-betul kalut hidup aku sekarang ini. Kerja pejabat menimbun-nimbum. Latihan dan kursus pula tidak henti-henti. Jika aku tidak menghadiri latihan, terpaksa pula memberi latihan. Walau bukan tugas utama , aku terpaksa menhabiskan banyak masa untuk latihan, kerana tanpanya, pekerja pekerja bawahan aku akan hilang arah dan matlamat. Fokus mereka dalam bidang jualan... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 7

3 March 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah Hari ahad berikutnya, sungguh-sungguh makcik Zai telah sampai ke rumah ku. Apa yang aku risaukan benr-benar terjadi. Ajakan aku tempoh hari hanyalah sekadar berbahasa untuk melepaskan diri dari perbualan yang sudah agak tegang. Tidak sangka pula dia betul-betul mengambil kira, dan buktinya sekarang dia telah pun berada di ruang tamu rumah bersama-sama dua orang anak gadisnya.... [Teruskan bacaan]

Novel : Pilihan Mama 6

25 February 2010 
Kategori: Novel

Oleh : Umie Nadzimah “Sampai juga kau ke rumah makcik ya Man? Ingatkan dah lupa jalannya…..masuk bertahun jugalah engkau tak bertandang”. ” Man ni sibuk memanjang, Zai. Sekarang ni baru senang sikitlah, sebab dah habis belajarnya tu. Inipun hari minggu, dapatlah dia datang. Selalunya engkau kan buat kenduri selepas Maghrib, malam jumaat, mana dia sempat nak datang,... [Teruskan bacaan]